Dijitalleşen dünyada ve Türkiye’de finansın yeni yüzü… Ve: Kafadanbacaklılardan zeka fışkırıyor!

Editör ne diyor?

Büyük para (big money) halen geleneksel bankacılık endüstrisinde ve onun multi-trilyon Dolarlık ve Avroluk piyasasında işlem görüyor. Bu durum asırları aşan bir süredir böyle olsa da, biliyorsunuz geleneksel aktörlerin tahtını sarsabilecek bir aday bir süredir sahnede: Dünyadaki yatırım değeri 210,1 milyar dolara ulaşan Fintech’ten bahsediyoruz. Dijitalleşen dünyanın, dijitalleşen finansından... Ve neredeyse hemen her şeyi tek kartla yapabilecek bir zamana evrildiğimiz SüperApp’lerden (süper uygulamalardan)

Evet hayatımızın her alanı dijitalleşiyor. Finans da bundan nasibini alıyor. Ancak bazı temel soruları sormamız gerekiyor: Fintech, DAO ve DeFi gibi kavramlar ne anlama geliyor? Bunlar geleneksel bankacılığa rakip mi yoksa bir iş birliği mi söz konusu? Türkiye dijital finans teknolojilerinde nerede? Bankaların kapısına kilit vurulur mu?

Farklı soru başlıkları altında inceledik, uzmanlarıyla konuştuk. Ve bir kez daha dosya konusu yapmaya karar verdik. Çünkü fintech sözcüğüne uzak bile görünseniz sizin de yaşamınızın her alanında.. Batuhan Sarıcan konunun uzmanları ile konuştu. Dr. Soner Canko, Dr. Vedat Güven ve Turan Sert.


“İstanbul Senin”

İBB’nin ‘İstanbul Senin’ uygulaması son derece en başarılı bir Super App. Arkasında Kobil’in teknolojisini ve data güvenliğini aldı. Dünyada bir çok yerel yönetime ilham oldu. Kobil’in kurucusu İsmet Koyun ‘Monopollerin güç kaybettiği bölgesel gücün yükseldiği bir dünyada, Super App yeni iş modeli olacak’ diyor. Ve ekliyor ““Türkiye’de politik gücüm olsa önceliği bilgi, Arge ve inovasyona veririm”. Özlem Yüzak’ın söyleşisi.

Bununla bağlantılı bir köşe yazımız var. Ali Akurgal “Türkiye’de özgün ürün tasarlamak neden bu kadar zor’ diye sorarken, Doğan Kuban ‘Bilim ortamsız bilim olmaz’ uyarısını yapıyor ve diyor ki: “Avrupa’da bilimin gelişmesinin toplumsal ve entellektüel alt yapısı bilim adamının geniş bir kültür ortamının içinde aristokratik patronları, kurumları, entellektüel eğilimleri ve gelenekleri içinde yetişmesini sağlamıştır. Türkiye’de bir doğa bilimleri müzesi yoktur. Çünkü bu alanda toplum kültürünün ilgisi gelişmemiştir. 1950’den sonra bilim öncülüğü yapan devlet giderek yok olmuştur. Türkiye’de son yüksek eğitim aşaması, bir bina yapıp içine akademik unvanı olan bir kaç kişiyi koyarak üniversite açmak şeklinde oluyor.”

Tanol Türkoğlu ise günümüzde sosyal medya üzerinden gerçeğin çarpıtılması üzerine yazdı.

3 bilim insanımızın uluslararası başarısı

Evet beyin göçü tehlikeli boyutlarda. Biz elde tutamıyoruz ama diğer ülkeler bilim insanlarımızın değerini iyi biliyor. Kendi alanlarında önemli yerlere kabul edilen ya da ödül alan 4 bilim insanımızın başarılarını okuyacaksınız: Prof Dr. Yusuf Altıntaş, Prof. Dr. Pınar Zorlutuna, Yrd Doç. Berk Üstün ve Ali Kerim Seçener.

Kanser tedavisinde çok önemli gelişmeler var. Tarihte ilk defa bir kanser ilacı denemeye katılan 12 hastanın tamamını iyileştirdi. 3 farklı alanda 3 önemli ilerleme.. Reyhan Oksay hazırladı.

Özlem Kayım Yıldız’ın yazısı doktor göçünün gerçek maliyeti üzerine. Bu göçün hasta ölümlerine etkisi de hesap edilince rakam dudak uçuklatıcı.

Başka zekalar...

Ahtapotumuz, gece havuzun kapağını kaldırıyor, sürünerek balık haznesine gidip kendine bir güzel ziyafet çekiyor, sonra da havuzuna dönüp kapağını özenle kapatıyor!!! Omurgasız hayvanlar alemi bir başka zeka adası. Biraz daha yakından bakalım mı? Erdal Musoğlu kafadan bacaklıları ve zeki yaşamın evrimini yazdı.

Çevreci çimento olur mu, demeyin... Singapurlu bilim insanları tümüyle atık malzemelerden, çok daha dayanıklı, çevreci ve sürdürülebilir biyo-çimento geliştirdiler. Rita Urgan derledi.

Plastik atıkların marifetlerinden biri daha hayalet avcılık. Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Semih Nemlioğlu ve Prof. Dr. Nüket Sivri yazdı.

Güneşe yakın ve uzak durmak... Mutlaka güneşten koruyucu krem kullanın.. UVA öncelikle erken cilt yaşlanmasından sorumludur. UVB ise güneş yanığı ve cilt kanserinde rol oynar. UV radyasyonunun asıl kaynağı, güneş ışığıdır. Peki hangi kremi kullanmalıyız? Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi’nden Prof. Dr. Berrin Pehlivan’ın yazısını mutlaka okuyun.

Kahve içmeyi sevenlerden misiniz?

İşte size güne kahve ile başlamanız için 5 neden... Probiyotikler depresyonu hafifletmeye yardımcı olabilir. Bilim ve Beslenme Murat Altaş’tan..

İklim değişikliği restoranların menüsünü de etkilemeye başladı. Meraklı’nın Köşesinde. Mercan Bursalı hazırladı. Meraklı Çocuk’ta ise Taş devrinde insanlar nasıl konuşurdu konusunuokuyacaksınız…

Fokların gizli silahı: Bıyıkları; Kedinanesi kedileri parazitten koruyor. Hayvanlar dünyası’nda.

İlk kez keşfedilen albino kaplumbağa, penis biçiminde kolye ucu, bebeğin bağırsak florası ve diğerleri Araştırma Gündemi’nde Nilgün Özbaşaran Dede hazırladı.

Düşün-bul, satranç, sudoku ve kareli bulmacamız ve ilginç sorular.. Hepsi ve her hafta 20. Sayfamızda..

HBT’den size mesaj var!

Her hafta size severek bu dergiyi hazırlıyoruz. Çok sayıda arkadaşımız yazarımız keyifle alın teri döküyor. Son okumaları yapıyoruz, bazen hatalar gözden kaçabiliyor. Bir dengeli dergi olsun çabası içindeyiz. Bazı okurlar 8 TL’ye bu dergiyi nasıl sürdürüyorsunuz, diye soruyor. Bayi satış gelirleri, durmadan artan baskı masraflarını karşılayamıyor! Destekler sayesinde ayaktayız!

10 TL yapmamak için direneceğiz… Dergi bayi satışını mesela 1000 arttırabilirsek veya dijital abone sayımızı 500 çoğaltabilirsek, ayaklarımız sağlam yere basacak ve arkadaşlarımız da ekonominin batışında sele kapılmayacaklar.

Bu iki konuda geniş desteğe ihtiyacımız var… Bilim ve teknoloji şirketleri ve kamusal hizmet veren kurumlar her hafta çalışanlarına ve gençlere toplu dergi alabilir… Hem bilgi paylaşılır hem de toplumsal bir sorumluluk ve destek olarak HBT’nin ayakta kalmasına yardımcı olunur…

Bilimle yol alabiliriz ancak..

Sevgilerimizle….