Hint keneviri: Zehir mi, mucize mi?

Editör ne diyor?

İktidarın “keneviri büyük ölçekli ekeceğiz” kararından sonra, tartışma başladı. Tartışmalı yönü, kenevirin uyuşturucu amaçlı da kullanılması (esrar). Ama araştırınca gördük ki kenevir muazzam ve çok yönlü bir bitki. Özellikle tıbbi açıdan: Çok daha ucuz bir ağrı kesici, kemoterapinin yan etkilerini hafifletici, başta depresyon olmak üzere bazı zihinsel bozukluklar için tedavi edici, uyku bozukluğuna çare vb. Zararlarıyla, yararlarıyla size tam bir kenevir dosyası sunuyoruz.

Adı daha çok Hint keneviri diye geçer. Cannabis sativa bitkisinden bahsediyoruz. Tarihi çok çok eskilere dayanıyor. Literatürde tedavi amaçlı kullanımı ise 5 bin yıl öncesine gidiyor. Baktık, Nature, Science gibi pek çok temel bilim dergisi konuyu son yıllarda çok kez ve tıbbi açıdan incelemiş. Kuzey Amerika’da kenevir üzerine yatırımlar 50 milyar Dolara dayanmış; yağlar, özütler, kremler…

Kanser tedavisi için artan umutlar


Kanser ile mücadelede umut veren gelişmeler var. İmmünoloji ve gen terapisinin birleştirilmesi sonucu elde edilen yeni tedavi yöntemleri çığır açıcı gelişmelere gebe. Reyhan Oksay gelişmeleri derledi. Mustafa Çetiner’e de neler olup bittiğine ilişkin sorular yöneltti.

Doğan Kuban bu hafta sanayileşmenin önemi için önerilerini sıralıyor. Müfit Akyos’un ele aldığı konu ise mühendisler ve onlara verilen uluslararası ödüller. Bayram Ali Eşiyok “Türkiye Mutlu musun?” diye soruyor. TÜİK’in yaşam memnuniyeti araştırmasının sonuçlarını irdeliyor ve dünyadaki diğer ülkeler ile kıyaslıyor.

Size müjdeli bir haber: Bilim insanları sivrisinek sorununu sona erdirecek bir araştırmada sona yaklaştı. Yaz aylarının kâbusu bakalım sona gerecek mi?

Atılım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Merve Gürel’in Bilişüstü becerileri ve bunların öğrenme süreçlerine etkisi konulu yazısı hayli ilginç.

Mustafa Çetiner alkolün zararını yazıyor. Erhan Karaesmen ise eski Yunan döneminde ve Ortaçağ’da mühendislik ve matematik ilişkisini irdeledi.

Kutup girdabı donduruyor 

Artık küresel ısınma dergimizin ana konularından biri. Zira her hafta yeni bir gelişme ile karşı karşıya kalıyoruz. Bilim insanlarına göre özellikle Amerika kıtası ve Kanada’yı etkisi altına alan aşırı soğuklara kutup girdabı adı verilen bir atmosferik sirkülasyon sistemi yol açıyor.

Uzun yaşamayı kim istemez? Bahçeşehir Üniversitesi’nden Meltem Bilikmen geçen hafta Türkiye’ye gelen Dr. Bruce Murphy ile keyifli bir söyleşi yaptı. Kültür Üniversitesi’nden Dr. Gülnur Işıklar’ın teknoloji çağında haz ve erdem başlıklı yazısı hayli ilginç.

Hepinize keyifli okumalar, gelecek hafta yine birlikteyiz...

*** 

Umut Oran’dan anlamlı dergi hediyeliği

Türkiye’nin 81 ili ve İstanbul’un 39 ilçesinde CHP merkezlerine 1 yıl süre ile basılı dergi aboneliği hediye etti.

Bizim eğer bir çıkış yolumuz olacaksa, o da, çok daha geniş kitlelerin bilim dünyasının içine girmesi; bilim temelli düşünce ve sorgulama biçimini benimsemesi ile olabilir ancak. 3 yıl önce bu görevle Herkese Bilim Teknoloji dergisinin yolculuğunu başlatmıştık. Dünyada bilim nasıl ilerliyor? Türkiye bunun neresinde? Hangi yenilikler oluyor; tıpta, sağlıkta, eğitimde, kentleşmede, ulaşımda, enerjide? Ve tabii artık yaşamların her alanına giren dijital teknolojilerde?

Arzumuz, haftalık dergimizin Türkiye’nin her tarafına ulaşabilir olmasıydı; okullara, dağ köylerine, kasabalara... Okurlarımız da bize inandılar. Kimi zaman tek yürek olduk onlarla, katkılarıyla gençlere hediye dergi abonelikleri başlattık. Kimi zaman köy öğretmenlerine gönderdik.

Koca 80 milyonluk Türkiye’de kaç kişi sizi okuyor diyecekseniz, hiç demeyin. Çünkü Türkiye gerçeği içinde okyanusa kepçe daldırmak gibi. Ama yine aynı Türkiye gerçeği içinde çarpan etkisini de biliyoruz, önümüzde uzun soluklu bir yol olduğunu da.

2018’in son günleriydi. Telefon çaldı. Umut Oran. Oran CHP eski milletvekili. Her ne kadar mecliste olmasa da, CHP yönetim kadrolarında yer almasa da yine de aktif siyasetin içinde. İl il, kasaba kasaba dolaşıyor. Gördüğü yanlışları anlatıyor, Türkiye’yi içinde bulunduğu çıkmazdan kurtaracak çıkış yolları üzerine kafa yoruyor. Dergimizin sürekli takipçisi, kimi zaman yazıları ile de katkıda bulunuyor. “Ben” dedi “CHP’nin 81 il örgütünde ve İstanbul’un 39 ilçesinde Herkese Bilim Teknoloji Dergisi’nin okunmasını istiyorum.”

Hemen imece ruhumuzu devreye soktuk ve Oran’ın bu anlamlı jestine biz de indirim yaparak katkıda bulunduk. 4 haftalık dergiler her ay sonu artık CHP il ve ilçe merkezlerinde. Umarız beğenir, okur ve başkalarının da dergi ile tanışmasına önayak olursunuz. Aslında diğer partilere de bu örnek olmalı. HBT tüm Türkiye’nin dergisi. 

Abonelik başlatan ve sürdüren belediyelerimiz de var. Dergimizi, kendi bünyelerindeki çeşitli merkezlerde halkın okuması için bulunduruyorlar.

Başta da dediğimiz gibi; uzun soluklu bir yolun içindeyiz. Ve sizlerin değerli katkıları ile o yolu adımlıyoruz.