Olağandışı ve paradigma değiştiren bir bilim insanımız: Tan İnce

Editör ne diyor?

Bu hafta sizlere hem çok değerli hem de uzun zamandır tanıdığımız ve çalışmalarını izlediğimiz bir bilim insanımızı Prof. Dr. Tan İnce’yi ve çalışmalarını sunuyoruz. Geniş bir söyleşi yaptık. Sorduk anlattı. Mühendislik kafasıyla bilimsel çalışmalarını yapan ve bu açıdan da kendisine “icatçı bilim insanı” demeyi seven Tan İnce’nin babası, ünlü şair ve yazar Özdemir İnce. Anmadan geçemeyiz!

Tan İnce’nin bilimsel çalışmalarını hep izledik. Taa Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji döneminden beri, başarı haberlerine durmadan yayınlamışız. İlk kez canlı canlı karşılaştık. Ana ve babayla birlikte.

Olağandışı ve konusuna odaklı bir bilimci ile birlikte olduk birkaç saat. Yaptığı işten büyük keyif alan, icadıyla bilimcilerin laboratuvarda kullandıkları 50 yıllık alışkanlığı yıkarak paradigma değiştiren ve bunları da patentleyen bir bilim insanının başarı kilometre taşlarında gezineceksiniz. Çok iyi bilim insanlarının yanında bulundu, zaten Hacettepe Tıp'ı bitirdikten sonra bir hocasının “proje seçme, bilim insanı seç” tavsiyesinin peşinde koşarken, projelerini de seçtiğini görüyoruz... Orhan Bursalı söyleşti.


Salda Gölü’ne elveda

Ne yazık ki artık Salda Gölü eşsiz bir özelliğini kaybetmeye başladı. Salda Gölü’nü özel kılan beyaz kumu ve karnabahar yapılı stramatolitleri artı olmayacak. Salda göl suyundaki syanobakterilerin yıllar süren emeği boşa gitti.

Syanobakteriler, yıllarca çalışıp, karnabahar yapılı hidromagnezit oluşturmak için çaba sarf ettiler. Ama bu çabaları bugünlerde, yüzbinlerce insanın onları ayakları altına alıp çiğnelemeleri ile son buluyor. Dr. Eşref Atabay ve Prof. Dr. Ali Demirsoy gözlemledi ve yazdı.

Koronavirüs... Yeni gelişmeler

Size iyi ve ilginç bir korona virüs seçkisi sunuyoruz: Spesifik bir koronavirüs suşunun başta Güneydoğu Asya olmak üzere tüm dünyada yayılmakta olduğu saptandı. Şimdi bilim insanları bu mutasyonun bulaşıcılığını ve tehlike düzeyini araştırıyor.

Ayrıca bilim insanları hızlı, ucuz ve acısız tükürük testlerini geliştirdi... Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) supaplı maske takanların COVID-19’u başkalarına bulaştırabilecekleri konusunda uyardı...

Araştırma gündemi

Yeni tür tat hücrelerinin keşfi; frenginin Kolomb’dan önce de var olduğu; primatlarda gırtlağın daha hızlı gelişmesi; evrim sürecinde uçma yetisi... Araştırma Gündemi sayfalarımızda...

Doğan Kuban hoca ‘toplum neden cahil? İnsanlığa aykırı bu bataklığı kurutmak mümkün mü” diye soruyor yazısında...

Ekranlardaki sentetik medya yıldızları, bulut robotbiliminde yaşanacak devrim; DNA’larımızın yeniden düzenlenmesi ile hastalıkların yok edilmesi; biyolojik robotlar. Erdal Musoğlu önümüzdeki 10 yılın devrim yaratacak teknolojik yönelimlerini yazdı.

Güneş ve rüzgar enerjileri hangi ülkelerde yükselişte? Yenilenebilir enerjiye yatırım her geçen gün artıyor. Peki Türkiye kaçıncı sırada? Grafik Bilgi’de...

Müfit Akyos 1 Eylül Dünya Barış Günü gelmeden, "Hiroşima’nın barışı fısıldayan Ginkgo ağaçları" başlığıyla son derece hoş bir yazı kaleme aldı.

Bilim ve beslenme sayfamızda yüksek fruktozlu mısır şurubunun sağlığımız üzerindeki etkilerini okuyacaksınız.

Beyin: Yeni bir bakış

Beynimiz hala en gizemli organımız. Ancak şimdi yepyeni bir model ile beynin bağlantıları deşifre ediliyor. Network sinirbilimi adı verilen bu modelin beyinle ilgili anlayışımızda devremi yaratabilir nitelikle olduğu söyleniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan 3 serilik bir yazının ilki bu hafta.

Tanol Türkoğlu dijital fiziği anlattığı yazısında evren sonlu sayıda bit ile kodlanabilir mi? Yoksa her şey bir bilgi parçası mı? Evren bir bilgisayar ya da daha ilginci bilgisayarda çalışan bir simülasyon olabilir mi, diye soruyor ve yanıtlarını arıyor.

Kültür Üniversitesi’nden Doç Dr. Nebile Korucu pandemi döneminde lojistik sektörünün önemini anlattı.

Prof. Bayram Öztürk, Akdeniz’de petrol sahaları mı önemli diye soruyor ve farklı bir akış getiriyor.

Lale Akarun, “İtinayla tez yazılır” başlıklı yazısında üniversitelerin çok temel bir sorununu dikkate getiriyor ve tez yazan şirketleri, tez yazdıran öğrencileri ve tezleri kabul eden üniversiteleri bir ortak sorun yumağı olarak tartışıyor.

Yoksa meditasyon depresyonu artırıyor mu?

Farkındalık, kişinin kendi düşüncelerine yoğunlaşmasıdır. Farkındalık yaratma alıştırmaları ve kimi başka meditasyon türleri genelde gerginliği yatıştırıcı basit çözümler olarak değerlendirilseler de, bu gibi uygulamalar kimi zaman sorunu daha da içinden çıkılmaz duruma getirebilirler.

İnsan saçı dizimizde bu hafta taranamayan saç sendromu var.. İlgiyle okuyacağınıza eminiz.

Sperm hakkında 7 ilginç bilgi 

Her boşalma sırasında erkekler yaklaşık 200 milyon sperm hücresi üretiyor. Peki ama bu minik üreme hücreleri hakkında ne biliyoruz? Sperm hakkında yedi şaşırtıcı bilgiyi derledik.

Zebranın çizgilerinin sinekleri uzak tatmadaki rolü ...İnsan ve timsah gözyaşları arasındaki benzerlik... Hayvanlar Dünyası sayfalarımızda...

***

HBT her hafta büyük emeklerle hazırlanıyor.

Sayfaları çevirin ve her sayfadaki emeği, yazarlarımızınkiler dahil, hissetmeye çalışın lütfen.

Bu emeğin başkalarına da iletilmesi için desteğiniz önemli..

HBT yazarları editörleri çalışanlarıyla ve okurlarıyla ortak bir emeğin ürünü. Sizin okuma katkınız olmadan, HBT olmaz..

Sevgiyle ve bilimde kalın.