Astrobiyolog Betül Kaçar, NASA projesinde uzayda yaşam arayacak

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Astrobiyolog Betül Kaçar, NASA projesinde uzayda yaşam arayacak

Astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, NASA’nın evrende dünya dışında yaşam arama çalışmalarına yön verecek 12 araştırma grubundan oluşan bir ekibin lideri oldu. 2020 başında NASA’da başka bir ekibe dahil edilmiş olan Prof. Dr. Kaçar bununla yetinmeyerek kendi ekibini kurup tekrar NASA’ya başvurdu. 5 yıl sürmesi planlanan projede çalışacak olan Prof. Dr. Kaçar, projeyi “İlk 2 milyar yılın biyolojisini araştıracak, yaşamın neden nitrojen kullandığını soracak, cevapları hem laboratuvarda hem arazide, deneysel sistemlerle araştıracağız. Öğrendiklerimizi evrendeki yaşanabilirliği anlamak için uygulayıp NASA’nın çalışmalarına destek olacağız” sözleriyle anlattı.

BU ROLE SEÇİLEN EN GENÇ BİLİM İNSANI

Bu pozisyona seçilen en genç insan olma mutluluğunu yaşadığını belirten Prof. Dr. Kaçar, “10 sene önce NASA astrobiyoloji enstitüsünde ziyaretçi araştırmacı olarak başlayan çalışmalarıma bir merkez kurma ve yönetme onuru ile devam ediyorum. Uzayda yaşamı bulmak için önce gezegenimizdeki yaşamı anlamalıyız” dedi.


Prof. Dr. Kaçar, haberi sosyal medyadan şu şekilde paylaştı: “Önümüzdeki 20 sene hangi verinin bize yaşamın varlığı ya da yokluğu hakkında ipucu vereceğini konuşacağız. Fakat astronomlara rehberlik edecek biyoloji çalışmaları çok az. Bu eksikliğin peşinden koştum. Hayallerinizin sınırlarını ancak kendiniz çizebilirsiniz. Çok çalışın, inat edin, direnin. Hadsiz hayaller kurun.”

Kaynak