Dağdeviren: Hawking benim kahramanım

Fizik ve Uzay
Dağdeviren: Hawking benim kahramanım

Amerika’da “giyilebilir kalp pili” tasarımı ve ürünüyle yıldızı parlayan genç bilimcimiz Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yapan ünlü İngiliz teorik fizikçi Hawking ile bir araya geldi. Kozmolog Stephen Hawking, Harvard Üniversitesi’nde verdiği derste, kara delikler ‘düşündüğümüz kadar kara değil’, demiş ve çevresinde, ışık dahil her şeyi içine çeken kara delikler paralel evrenlere açılan kapılar olabilir iddiasını ileri sürmüştü.  Bini aşkın akademisyen ve öğrencinin dinlediği ve internet üzerinden de canlı olarak yayınlanan ders, uzmanı olduğu ve üzerine kitaplar yazdığı kara delikler ve enformasyon paradoksu üzerine idi.

Kara deliklere giren nesnenin sanılanın aksine kaybolmadığını, kara deliklerin bilim kurgu yazarlarının hayal edebileceğinin ötesinde bir gizemi barındırdığının belirten Hawking, "Kara deliklerin nasıl bu kadar büyük bilgiyi bünyesinde barındırdığı sorusu, çözmek için son derece sıkı bir biçimde çalıştığımız konulardan biri.. Eğer kara deliğe düştüğünüz hissine kapılırsanız korkmayın, bir çıkış var" esprisini yaptı.

Canan Dağdeviren de Hawking’in verdiği bu ilginç dersi izleyenler arasındaydı. Dağdeviren, Harvard Topluluğunda "o benim kahramanım" dediği Hawking ile bir araya geldi ve çektirdiği fotoğrafını sosyal medyada paylaştı.


Canan Dağdeviren özellikle giyilebilir kalp pili tasarımı ile birden gözleri üzerine çekti ve Forbes’un 30 yaşındak küçük 30 bilim insanı listesine girdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilimsel araştırmalarla duyurdu ve son olarak da Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen ilk Türk oldu.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesini bitirdikten sonra, Sabancı Ünivresitesi’nde yüksek lisans ve ABD’de doktora yapan Dağdeviren’in kalp ile ilgisi, küçük yaşta dedesini kalp krizinden kaybetmesi üzerine başladı.

Normal şartlarda ömrü 5-7 yıl arasında değişen kalp pillerini, giyilebilir kalp pili projesi ve tasarımı ile ölümsüz hale getirdi,

Dağdeviren, şimdi de Parkinson, Alzheimer ve farklı beyin hastalıklarına yardımcı olabilmesi için iğne şeklinde bir pil tasarlıyor.