Saniyenin milyarda birinin milyarda biri içinde, attosaniyelik ışık darbelerine Fizik Nobeli

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar Toplum

Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Görsel: The Nobel Prize sitesinden alınmıştır.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier, elektronları inceleyen çalışmaları nedeniyle 2023 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Bilimciler saniyenin milyarda birinin milyarda biri kadar süren ve elektron filmleri yapmak için kullanılabilen attosaniyelik ışık darbelerinin nasıl üretileceğini keşfettiler. Bu buluş onlara 2023 Nobel Ödülü'nü kazandırdı.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier, Nobel komitesine göre “insanlığa atom ve moleküllerin içindeki elektronların dünyasını keşfetmek için yeni araçlar sağlayan” deneyler nedeniyle onurlandırıldı. Elektronların hareket ettiği veya enerji değiştirdiği hızlı süreçleri ölçmek için kullanılabilecek son derece kısa ışık darbeleri oluşturmanın bir yolunu gösterdiler.

Agostini, Ohio Eyalet Üniversitesi'nde emekli profesör. Krausz, Max Planck Kuantum Optiği Enstitüsü'nde ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde. L'Huillier İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde profesör.


L'Huillier, fizik alanında Nobel Ödülü alan beşinci kadın oldu. Salı günü telefonu birkaç kez çaldığında Lund Üniversitesi'nde ders veriyordu ve sonunda Akademi'den gelen çağrıya cevap verdi.

Nobel basın konferansı sırasında telefonla yaptığı açıklamada, "Dersimin son yarım saatini tamamlamak zordu. Şu anda çok etkilendim. Bildiğiniz gibi bu ödülü alan çok fazla kadın yok, bu yüzden bu çok ama çok özel.”

Geçen yıl Nobel Ödülü, bir gün bilgi işlemde ve "kuantum ışınlanma" yoluyla bilgi aktarımında devrim yaratmayı vaat eden bir alan olan kuantum bilgi bilimindeki çığır açan buluşlar için üç araştırmacıya verilmişti 2021 ödülü iklim değişikliğiyle ilgili araştırmaları ödüllendirirken, 2020 ödülü kara deliklerle ilgili keşiflere odaklandı.