Ağız kokusuna karşı probiyotik

Öne Çıkanlar Sağlık
Ağız kokusuna karşı probiyotik

Bakterilere karşı bakterilerle müdahale etmek mümkün. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen bir meta analize göre probiyotik alımı, ağız florası üzerinde olumlu bir etki yaparak, anaerobik bozunma süreçleriyle ortaya çıkan kötü kokulu bileşiklerin üretimini kısıtlıyor.

Tıp dilinde halitosis olarak isimlendirilen ağız kokusu, insanların aşağı yukarı üçte birinde görülür. Ağız kokusu yüzde 85-90 oranında dilin üzerindeki, diş taşı, diş eti veya dişlerin arasındaki bakterilerin etkinlikleriyle oluşur. Bu mikroplar yiyecek artıklarını ve diğer organik maddeleri indirgerken, kükürt içerikli bileşikler üretir. Yetersiz ağız temizliği, periodontitis ve sigara içimi ağız kokusunu tetikleyen faktörlerin başında gelir. Dilin ve dişlerin düzenli olarak fırçalanması veya profesyonel diş temizliği gibi önlemlerle ağız kokusu sadece geçici olarak yok edilebiliyor. Antibakteriyel gargara gibi kimyasal maddelerle de ağızdaki baterilerle mücadele etmek mümkün, ancak bunlar yararlı bakteri sayısını da azaltır.

Son olarak gerçekleştirilen bir meta analiz sonucunda probiyotiğin daha kalıcı bir çözüm olabileceği ortaya çıktı. Fikir şöyleydi; Lactobacillus salivarius, L.reuteri veya Streptococcus salivarius, veyahut da Weissella cibaria gibi yararlı bakteriler sakız veya pastil şeklinde alınabilir. Bu bakteriler yoğurt, ekşi maya, turşu ve diğer fermente yiyeceklerde bulunur. Probiyotik ağız boşluğunda kötü kokulu bileşikleri üreten mikropları yok edecektir. Bunun gerçekten işleyip, işlemediğini Sichuan Üniversitesi’nde Nengwen Huang ile çalışan ekip inceledi. Araştırmacılar ilk önce yedi araştırmanın sonuçlarını değerlendirdiler. Bu araştırmaya katılanların bir kısmı ağız kokusuna karşı günde bir ila iki kez probiyotik bir ilaç alırken diğer bir kısmı da plasebo (etkisiz ilaç) aldı. Probiyotiğin etkisi solukla dışarı verilen havadaki kükürt bileşiklerinin yoğunluğuna ve sübjektif kokuya göre belirlendi. Araştırmacılar ayrıca dil ve diş plaklarını da değerlendirdiler.


Sonuca göre probiyotik alımı, ağız kokusuna karşı oldukça iyi bir etki yapıyor. Sübjektif olarak algılanabilir ağız kokusu, probiyotik grubunda hem kısa vadede hem de uzun vadede yüzde elli oranında azaldı. Dışarı verilen solukta, objektif olarak da ölçülebilen kötü kokulu kükürt bileşikleri de azaldı. Bu azalma özellikle de yüzde 73 oranında eksilen, hidrojen sülfürde kendini gösterdi. Sonuçlar probiyotik tedavinin, ağız kokusunu gidereceğini gösteriyor. Olumlu etki, probiyotiklerin ağız florası üzerinde olumlu etki yaparak, kötü kokulu kükürt bileşiklerini üreten indirgeme süreçlerini önlemesine dayanıyor. Probiyotikler her ne kadar uzun vadeli etki yapıyorsa da sonuçların doğrulanması için daha ayrıntılı ve randomize klinik çalışmalara ihtiyaç var.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak