Aşırı protein kalp hastalıklarını tetikliyor mu?

Öne Çıkanlar Sağlık
Aşırı protein kalp hastalıklarını tetikliyor mu?

Günümüzde yüksek protein diyetleri revaçta, ancak Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre bu gibi diyetler orta yaşlı erkeklerde kalp yetmezliği riskini artırıyor olabilir.

Doğu Finlandiya Üniversitesi’nden beslenme epidemiyolojisi öğretim üyesi Jyrki Virtanen liderliğinde yürütülen araştırmada, 42 ila 60 yaşları arası 2400’den fazla erkeğin dört gün boyunca yedikleri kaydedildi (Katılımcılara herhangi bir beslenme düzenini uygulamaları söylenmemişti). Ardından katılımcılar, tükettikleri protein miktarına göre dört gruba ayrıldılar: En düşük grup günde ortalama 78 gram protein tüketirken, en yüksek grup 109 gram tüketiyordu. Bu katılımcılar 22 yıl boyunca takip edildi ve aralarından yaklaşık 330’unda ilerleyen yıllarda kalp yetmezliği görüldü. Araştırmacılar, daha fazla protein tüketen grupta kalp yetmezliği görülme riskinin diğerlerine göre %33 oranında daha fazla olduğunu tespit etti. Protein kaynaklarının farklı olması bulgularda büyük bir değişikliğe yol açmıyordu: Hayvansal proteini en çok tüketenlerin kalp yetmezliği riski diğerlerine göre %43 oranında fazlayken bu oran süt ve süt ürünleri proteinlerini en çok alanlarda %49’du.

Bitkisel protein ise en düşük risk kaynağıydı. Yüksek bitkisel protein tüketiminin kalp yetmezliği riskini yalnızca %17 oranında artırdığı görüldü.


Circulation: Heart Failure dergisinde yayınlanan bu araştırma, yüksek protein diyetleri ile kalp yetmezliği arasındaki bağlantıyı inceleyen ilk araştırmaydıAraştırmacılar, bu bulguların doğrulanması için farklı gruplarda da denenmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca bu araştırma yalnızca yüksek protein içeren beslenme düzeni ile kalp yetmezliği arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarttı; protein tüketimini azaltmanın kalp yetmezliğini önlemede etkili olup olmayacağı belirlenebilmiş değil.

Kilo başına 0.8 kg protein

Denver’daki National Jewish Health Hastanesi, Kalp Damar Hastalıkları Önleme ve Sağlıklı Yaşam Programı yöneticisi Dr. Andrew Freeman, yalnızca bu araştırmaya dayanarak erkeklerin yüksek protein içerikli beslenme düzenlerinden vazgeçmesi gerektiğini söylemenin doğru olmadığını belirtiyor. Ancak bu araştırma da, yüksek proteinin kalp sağlığına zarar veriyor olabileceğini gösteren diğer çalışmaları destekler nitelikte. Örneğin, genellikle et ve süt ya da süt ürünlerinde bulunan doymuş yağ oranının yüksek olduğu beslenme düzenlerinin kalp krizi ve beyin kanaması risklerini artırdığı biliniyor.

Amerikan hükümeti, insanların kilo başına 0,8 gram protein tüketmesi gerektiğini öneriyor. Ancak elbette kişinin ne kadar protein alması gerektiği, aktivite seviyeleri, yaşları ve mevcut sağlık durumları gibi birçok etkene göre değişiyor.

Tek bir araştırma kanıt olamaz

Colorado Üniversitesi’nden kalp yetmezliği programı müdürü Dr. Larry Allen, bu araştırmanın yüksek proteinin kalp yetmezliğine sebep olduğunu kanıtlamadığını, bu bağlantının başka etmenlere bağlı olabileceğini söylüyor. Örneğin kalp sağlığını etkileyen unsur proteinin kendisi mi yoksa yüksek protein içerikli beslenme düzenlerinde görülen bazı besinlerin eksikliği mi? Bu bilinmiyor.

Ancak genel olarak bakıldığında yüksek oranda sebze ve tam tahıl tüketilen dengeli bir beslenme düzeninin, yalnızca yüksek protein içerikli bir beslenme düzenine kıyasla sağlık açısından çok daha iyi sonuçlar verdiği görülüyor.

Amerikan Kalp Birliği, çeşitli meyve, sebze, tam tahıl, düşük yağlı süt ürünleri, çiftlik hayvanı eti, balık, baklagiller ve kabuklu yemişler içeren, ancak şekerli içeceklerin ve kırmızı et miktarının düşük tutulduğu bir diyeti öneriyor.

Sevda Deniz Karali

Kaynak