Ekran başında fazla zaman geçirmenin sonu: “Ofis göz sendromu”

Öne Çıkanlar Sağlık
Ekran başında fazla zaman geçirmenin sonu: “Ofis göz sendromu”

Homeoffice, zoom konferansları ve Skype görüşmeleri – tüm bunlar çalışmamızda büyük kolaylıklar getirse de olumsuz tarafları da yok değil. Saatlerce sabit bir şekilde ekrana bakmak gözlere iyi gelmiyor diyor uzmanlar.

Tahriş olmuş, kuru ve kızarmış gözlerle tanımlanan “ofis göz sendromu”, ev ofis ortamında giderek artan bir fenomen. Ekrana yakın bir şekilde odaklanmak zorunda kalınması nedeniyle gözler fazlasıyla yorulur. Bazı insanlar baş ağrısı çeker ve net bir şekilde görmekte zorlanırlar. Ayrıca bilgisayar başında geçen uzun bir günün ardından, insanlar uzağı bulanık görebilirler. Diğer bir sorun da ekrana bakıldığında gözkapaklarının frekansı otomatik olarak düşmesidir. Bu nedenle de göz, gözyaşı sıvısıyla yeterli oranda nemlendirilmemektedir.

Fakat bu olumsuz duruma bir çare var. Örneğin gözyaşı akışını uyarmak ve gözyaşı sıvısının miktarını ve kalitesini iyileştirmek için dönüşümlü olarak sol ve sağ göz kırpılır. Esneme de gözü ve nemlendirmeyi uyardığı için esneme de yardımcı olabilir diyor araştırmacılar. İş yerinde bol miktarda gün ışığı hava karardığında iyi aydınlatma kadar faydalı olur. Ayrıca ortamın düzenli olarak havalandırılması da önemli. Nitekim klima ve ısıtma sistemleri odanın havasını kurutur.


Temiz hava nemi yeniden artırabilir ve bu da gözlere iyi gelir diyen araştırmacılar, pencere açma imkanı bulunmayan yerlerde, ara sıra açık havaya çıkılmasını öneriyorlar. İş yerinde ise ara sıra uzağa bakılması önerilmekte. Şöyle yirmi dakikada bir aşağı yukarı yirmi metrelik bir mesafeye bakılması işe yarayabiliyor. Göz kuruluğu ayrıca özel damlalarla da giderilebiliyor ama uzmanlar ilk önce sorunun nedeninin öğrenilmesi gerektiğini söylüyor uzmanlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak