Kalp sağlığı için 65 yaşından önce düzenli egzersiz şart

Öne Çıkanlar Sağlık
Kalp sağlığı için 65 yaşından önce düzenli egzersiz şart

Yeni bir araştırma kalbinizin genç ve zinde kalabilmesi için haftada dört beş kez en az yarım saat boyunca egzersiz yapmanız gerektiğine işaret ediyor. Ve bu alışkanlığı 65 yaşından önce edinmeniz gerekiyor.

Hafta içinde düzenli egzersiz yapmanın insanların sağlıklı kalmaları açısından önemli olduğu bilinen bir gerçek. Nitekim, şimdilerde kimi ülkelerde hükümetler insanlara haftada 150 dakika egzersiz yapmalarını öneriyorlar. Gelgelelim, özellikle de kalp sağlığına özen gösterenler söz konusu olduğunda egzersizin ne kadarının gerekli olduğu sorusu sürekli tartışma konusu olmuştur.

İnsanlar yaşlandıkça, kalbe kan girişini sağlamak ve temiz kanı bedenin öteki bölgelerine taşımak gibi can alıcı bir işlevi olan atardamarlarda sertleşme ve hastalıklara neden olma riski de giderek artıyor. The Journal of Physiology dergisinde yayımlanan bu son araştırmayı yürüten bilim insanları ne miktarda olursa olsun egzersizin genelde kalp hastalığından ölme riskini azalttığını belirtseler de, egzersizin atardamarlar üzerindeki etkileri boyutlarına göre farklılıklar gösterebiliyor.


Araştırmacılar egzersiz ile atardamar sağlığı arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak amacıyla, yaşları 60’ın üzerinde olan ve en az 25 yıl boyunca her hafta düzenli olarak egzersiz yaptıklarını belirten kadın ve erkeklerden oluşan 102 kişiyi inceleme kapsamına aldılar. Atardamar sertlikleri ölçülen denekler her hafta yaptıkları egzersizin sıklığına göre farklı gruplara ayrıldılar.

Gözlemler sonucunda araştırmacılar düzenli olarak haftada iki-üç kez en az 30’ar dakikalık egzersiz yaptıklarını belirten kişilerin çok daha dinç, orta-kalınlıkta atardamarlara sahip olduklarını gördüler. Atardamarların zinde ve orta-kalınlıkta olması, baş ve boyun bölgesine kan akışının sağlanması açısından son derece önemliydi. Her hafta düzenli olarak dört-beş kez en az 30’ar dakika boyunca egzersiz yapanlar ise daha sağlıklı geniş-merkezi atardamarlara sahiptiler. Bu da, daha az egzersiz yapanlara kıyasla, göğüs ve karın bölgesine kan akışının daha kolay olması anlamına geliyordu.

Düzensiz egzersiz

En azından araştırma kapsamındaki kişilere bakıldığında, haftada dört-beş kez egzersiz yapmak atardamarların genel sağlığı açısından son derece etkili oluyordu.

Bu konuda daha kapsamlı çalışmalara gerek duyulmakla birlikte, elde edilen bulgular egzersizde ulaşılması gereken belirli bir hedefe işaret ediyor. Araştırmacılar deneklerin geçmişte ne türde egzersiz yaptıklarının ayrıntılarına inmediklerinden, alıştırmalarda en ideal sürenin ve yoğunluğun ne olduğu konusunda kesin bir görüş belirtemiyorlar. Ancak araştırmayı yürüten Teksas Üniversitesi’nden Dr. Benjamin Levine, bu çalışmada yalnızca insanların yaparken bir bakıma soluksuz kaldıkları orta yoğunluktaki egzersiz seanslarını hesaba kattıklarını belirterek, “Kanımca, bu çalışmadan çıkan asıl sonuç, egzersizin kişisel sağlığın bir parçası durumuna gelmesi gerektiğidir” diyor.

Araştırmacılar elde edilen bulguların kalp sağlığına yararlı ilgili tasarı ve programların geliştirilmesine katkıda bulunabileceğine inanıyorlar. Aynı ekip tarafından yapılan bir önceki araştırma da, kalbin yaşlanmasını önlemek için kişinin 70 yaşına gelmesini beklemenin (egzersiz kalp ve bedene başka yararlar sağlasa bile) çok geç olacağını, 65 yaşından önce kişinin düzenli egzersiz yapmasının çok ciddi yararlar sağlayabileceğini ortaya koyuyordu.

Levine hastalarına haftada en az bir kez kendileri için yoğun sayılabilecek türde egzersiz yapmalarını öneriyor. Kalplerini genç tutmak isteyenlerin haftada iki ya da üç kez orta yoğunlukta alıştırmalar yapmaları ve hafta sonlarında da, söz gelimi tenis oynamak ya da bisiklete binmek gibi, fiziksel güç isteyen eğlenceli bir şeylerle uğraşmaları gerektiğine parmak basan Levin,” Sizlere önerebileceğim yaşam reçetesi işte bundan ibaret” diye de ekliyor.

Rita Urgan

Kaynak