Klonlanmış koyun Dolly’i yaratan Ian Wilmut hayatını kaybetti

Öne Çıkanlar Sağlık Yaşam Bilimleri
Klonlanmış koyun Dolly’i yaratan Ian Wilmut hayatını kaybetti

Wilmut, İskoçya'da 1996'da ilk kez bir memeliyi klonlayan bir projeye öncülük etmiş ve dünyayı şok eden bir genetik mühendisliği başarısına imza atmıştı.

Edinburgh yakınlarındaki bir araştırma merkezi olan ve Dr. Wilmut'un onlarca yıldır çalıştığı Roslin Enstitüsü, Wilmut’un Parkinson hastalığının komplikasyonları sonucu öldüğünü açıkladı.

Dr. Wilmut ve ekibi, Şubat 1997'de Nature dergisinde küçükbaş hayvanlarının olağanüstü doğumunu duyurduklarında dünya çapında manşetlere çıktılar.


Embriyonik hücrelerden klonlamanın işe yaradığı zaten biliniyordu. 1995 yılında Dr. Wilmut ve araştırma ortağı Keith Campbell, iki koyun embriyosunun çekirdeklerini diğer iki koyun embriyosunun çekirdekleriyle değiştirerek iki özdeş koyun, Megan ve Morag ürettiler. Ancak çoğu bilim insanı, yetişkin hücreleri kullanarak bir hayvanı klonlamanın imkansız olacağını düşünüyordu. Ama Wilmut ve arkadaşları sorunu çözdüler.

Adını şarkıcı Dolly Parton'dan alan Dolly, Temmuz 1996'da doğdu. Dr. Wilmut, kendisi ve Dr. Campbell onun bebeklik döneminde hayatta kalacağından emin olana kadar bu haberi gizli tutmaya karar verdi.

Dolly'nin doğumunun duyurulması, Hong Kong'un İngilizler'den Çin'e devredilmesi ve Galler Prensesi Diana'nın ölümüyle birlikte 1997'nin en büyük haber olaylarından biriydi. Politikacıların ve tıp etik uzmanlarının insan klonlamanın derhal yasaklanması çağrısında bulunması, şaşkınlık ve endişe karışımı bir duyguyla karşılandı.

Dolly'nin hayatı bazı risklere dolu oldu. Kuzu doğurabilmesine rağmen erken başlangıçlı artrit geliştirdi ve yaşlı hayvanlarla daha sık ilişkilendirilen diğer özellikleri sergiledi. 2003 yılında viral bir akciğer enfeksiyonu geliştirdikten sonra veterinerler ona ötenazi uyguladı.

Dondurulmuş vücudu ise aynı yılın sonlarında İskoçya Ulusal Müzesi'nde sergilendi.