Sağlıklı yaşlanma için 10 yeni vitamin

Öne Çıkanlar Sağlık
Sağlıklı yaşlanma için 10 yeni vitamin

Bedenimizin yeterli miktarda üretemediği, bu yüzden yiyeceklerle almamız gereken ve yaşamsal önem taşıyan maddelere vitamin deniyor. “Metabolizmamızın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yaklaşık olarak 30 vitamin ve minerale ihtiyacımız var” diyor San Francisco Calico Laboratuvarlarından Bruce Arnes. Bunların eksikliği ağır sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bunun dışında sağlıklı ve uzun yaşam için, bazı vitaminler ve mineraller yardımcı olabiliyor. Nitekim bunlar hücrelerdeki, kalıtımdaki ve dokulardaki hasarları uzun vadede engelleyerek yaşlılığı geciktirebiliyorlar. Bunların arasında selenyum ve magnezyum gibi eser elementler dışında D vitamini, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit gibi Omega 3 yağ asitleri de yer alıyor. Ames şimdi bunlara on yeni madde ekliyor. Bunlar şimdiye dek vitaminlere dahil değildi, ama gelecekte “uzun yaşam vitaminleri” olarak sınıflandırılabilirler.

Nitekim bunların da yaşlandırmayı geciktirici etkileri var. Bu gençlik iksirlerinden biri özellikle de mantarda bulunan ergotionein. Araştırmalara göre bu madde insandaki hücrelerin ve doku tiplerinin hemen hemen hepsinde bulunuyor ve antioksidan olarak önemli bir rol üstleniyor. Ergotionein 80 yaşından sonra azalıyor ve bilişsel yetileri hafif kısıtlanmış olan kişilerde de maddenin yoğunluğu azalmış oluyor.


Ayrıca bu bileşim belli başlı hücresel aktarım sistemleri için de önemli. Ve hücre koruyucu etkisi dışında kalp-dolaşım hastalıklarından da koruyor.

Diğer iki uzun yaşam vitamini, bakteriler tarafından üretiliyor ve yiyecekler üzerinden veyahut da kendi bağırsak floramız üzerinden bedenimize giriyorlar: Pirolokinolin Kinon (PQQ) ve “queuine”. PQQ mitokondrilerin sağlığı için gereklidir ve birçok kez olası bir vitamin olabileceği konusunda tartışılmıştı. Bu maddenin de antioksidatif etkisi var ve mitokondri fonksiyonunun yaşlılığa bağlı yavaşlamasına karşı iyi geliyor. Queuine ise tirozin aminoasidi ve serotonin uyarı maddesi gibi biyomoleküllerin sentezinde ve hücrelerin RNA transport işlevinde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca farelerle gerçekleştirilen deneyler sonucunda queuine maddesinin Multiple Skleroz hastalığına karşı da etkili olduğu kanıtlanmış.

Bu üç uzun yaşam vitamini dışında diğer yedi gençlik iksiri bitkisel kökenli. Bunların hepsi karotenoidlere dahildir, dolayısıyla da uzun bir süredir antioksidan olarak bilinen bileşimler grubundan. Ames bunların arasında sağlıklı yaşlanma üzerinde en fazla etkili olanların lutein, zeaksantin, likopen, alfa ve beta karoten ve beta kriptoksantin olduğunu söylüyor. Araştırmacıya göre karotenoidlerin sağlıklı ve uzun bir ömür sürmeye yardımcı olduğunu gösteren çok iyi kanıtlar var.

Bu maddelerin eksikliği bilişsel yeti zayıflaması, kalp-dolaşım hastalıkları, çeşitli kanser biçimleri, makula dejenerasyonu, metabolik sendrom, işitme kaybı, DNA’daki bozukluklar, iltihaplar ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmektedir. Söz konusu on vitaminin yaşamsal önem taşıdığını ve sağlıklı yaşlanma için kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ames, bundan sonraki çalışmalarda enzimlerimizin ve proteinlerimizin en iyi şekilde çalışabilmesi için bu vitaminlerin ne oranda bulunması gerektiğini öğrenmek istiyor.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak