Türkiye’nin ilk ‘Multipl Skleroz’ sözlüğü

Öne Çıkanlar Sağlık
Türkiye’nin ilk ‘Multipl Skleroz’ sözlüğü

Toplumda az bilinen ve genellikle yanlış anlaşılan bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan MS hakkında hasta ve hasta yakınlarının kullanımı için hazırlanan MS Sözlük, Dünya MS Günü’nde yayına geçti: https://www.yolarkadasimsin.com/ms-sozluk

Uzman MS hekimleri ve MS’lilerle birlikte hazırlanan MS Sözlük, hastaların internette karşılaştığı veya doktorlarından duyduğu pek çok medikal terimi yazılı tanım, video ve görsel anlatımla karmaşık olmayan bir şekilde açıklıyor. MS Sözlük’ün hayata geçirilmesindeki temel amaç, hastalıkla ilgili tıbbi terimleri hasta ve hasta yakınlarının anlayacağı bir şekilde ve kullanımı kolay bir yöntemle sunarak MS’lilerin bilinçli hastalık takibi yapmalarına destek olmak.

Türkiye MS Derneği Başkanı Melih Tütüncü, “Türkiye MS Derneği olarak Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendiren bu hastalıkla ilgili hasta ve hasta yakınlarını güçlendirmek için çalışıyoruz. MS Sözlük’ün bu anlamda önemli bir boşluğu doldurduğunu düşünüyorum. MS Sözlük’te hastalıkla ilgili 84 terim bulunuyor. Bu terimler MS’lilerin en çok aradığı ve merak ettikleri kelimeler. Sözlükte sinir sistemi, MR, Plak, T hücre, Antikor, EDSS, Atrofi gibi pek çok terimin karşılığı karmaşık olmayan bir şekilde açıklanıyor” dedi.


Multipl Skleroz (MS) Hakkında

MS merkezi sinir sistemi yani beyin ve omurilik ile ilgili nörolojik bir hastalık. Bağışıklık sisteminin normal işleyişinin bozulması sonucu beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin hasarlanması ile meydana geliyor.

MS, toplumda en sık 20-40 yaş arasında görülüyor ve her insanda farklı belirtilerle seyredebiliyor. Sinir sistemini etkilediğinden, görme bozukluğu, güç veya denge kaybı, konuşma bozuklukları, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilerin şiddeti, süresi ve uzun dönemdeki seyri hastadan hastaya değişebiliyor. Bazı hastalar atak olarak ifade edilen klinik kötüleşme dönemlerini daha sık yaşayabilirken bazı hastalar tanı sonrası uzun bir süreyi tamamen ataksız geçirebiliyor. Ayrıca MS’in en sık görülen tipinde bu klinik kötüleşme dönemleri olan atakları iyileşme dönemleri takip eder ve böylece ataklar ile oluşan nörolojik belirtiler hastaların çoğunda büyük oranda gerileyebiliyor ya da tamamen kaybolabiliyor.

MS’in tamamen iyileşmesini sağlayacak bir tedavisi olmasa da hastalığın ilerlemesi koruyucu tedaviler ile kontrol altına alınabiliyor.

Çevresel etmenler MS gelişiminde önemli bir role sahip. Bu yüzden hastalığı kontrol altına almak için, düzenli doktor kontrolünün yanısıra, sigara içmemek, stresten ve aşırı yorgunluktan uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak fayda sağlayabiliyor.