“Mozart etkisi” epilepsiyi hafifletiyor

Son Dakika Bilim
“Mozart etkisi” epilepsiyi hafifletiyor

Mozart’ın piyano sonatlarını dinlemenin beyin üzerinde pozitif etki yaptığı, bilim dünyasında aslında uzun süredir bilinen bir konuydu. Amerikalı bilim insanları şimdi bu “Mozart etkisini” somut verilerle kanıtladılar. İlaca cevap vermeyen epilepsi vakaları müzikle hafifliyor. 1990’lı yıllarda Mozart’ın iki piyano için D-Dur sonatının (KV 448) epilepsi hastalarında olumlu bir etki yaptığıyla ilgili raporlar sunulmuştu.

Bu fikir şimdi Dartmouth College eğitim kurumundan Robert Quon ve ekibi tarafından araştırıldı. Bilim insanları elektro ensefalogram (EEG) ile katılımcıların beyinlerini, Mozart parçalarını 15 ile 90 saniye kadar dinlerken incelediler. Katılımcılar 30-90 saniye kadar Mozart müziği dinlediklerinde bir etki ortaya çıkıyor:  16 katılımcının beyninde, epilepsi için tipik olan “heyecan durumu” nun azaldığı görüldü. Spesifik nöbetler ortalama olarak yüzde 66,5 oranında azaldı. Araştırmacılar diğer müzik parçalarında önemli bir etkinin görülmediğini belirtiyorlar. En önemli etki, duygusallıkla ilgili beyin bölgesi olan sağ ve sol prefrontal kortekste tespit edildi. Bu da, etkinin müzik dinletisinin uzunluğu ve beyindeki “duygusal ağlara” ne şekilde etkidiğiyle alakalı olduğunu gösteriyor.

Veriler öte yandan benzer yapıdaki diğer müzik parçalarının da olası tedavi etkileri olduğu ve bu konunun araştırılması gerektiğini söylüyor. Daha 1990’lı yıllarda bile söz konusu etki tıp camiasının ilgisini çekmişti. Uzmanlar o tarihte, katılımcıların Mozart’ın KV448 sonatını on dakika kadar dinledikten sonra çeşitli görevleri daha iyi yerine getirdikleri görülmüştü. Fakat konunun heyecanı bir müddet sonra araştırmanın tekrarlarında ilk sonuçların elde edilememesi nedeniyle zamanla sönmüştü.


Kaynak