T-hücreleri daha uzun süre koruyor

Koronavirus Son Dakika Bilim
T-hücreleri daha uzun süre koruyor

Araştırmalar Covid enfeksiyonundan sonra antikor sayısının göreceli olarak hızlı bir şekilde azaldığını gösteriyor. Ama bu yine de kişinin hastalıktan daha az korunduğu anlamına gelmiyor. Çünkü son bir araştırmaya göre T-hücreleri kalıcı oluyor ve uzun vadeli bağışıklık üzerinde önemli bir rol oynuyorlar. Bağışıklık sistemi koronavirüsle iki şekilde mücadele ediyor: Antikorlarla veya T-hücreleriyle. Antikorlar, bir hücreye bulaşmadan önce virüsü nötrleştirirken, T-hücreleri bedendeki bulaşık hücreleri bozarak yeni antikor oluşumunu tetikliyorlar. Bu aslında birçok bağlantının henüz ayrıntılı olarak bilinmediği, birbirine sıkı sıkıya bağlantılı bir etkileşimdir diyor araştırmacılar. Bedenin koronavirüse karşı kullandığı bu çift savunmanın ne kadar dayandığı da pek bilinmiyor.

Şimdiye kadarki araştırmalara göre antikor sayısı enfeksiyondan altı ay kadar sora önemli ölçüde azalıyor. Ancak bu artık kişinin korunmasız olduğu anlamında da gelmiyor. Çünkü Juliane Walz yönetiminde çalışan ekibin son araştırması, T-hücre yanıtının altı ay içinde kaybolmadığı aksine daha da güçlendiğini göstermiş. Bu hücreler de koruma sağlayarak, bağışıklık kazandırabiliyorlar. Bununla birlikte SARS-CoV-2 ile ilgili uzun vadeli araştırmalar yapılmadı henüz. Bu laboratuvardaki yöntemleri antikor testlerinden daha zahmetli olmasıyla ilgili. Ancak T-hücrelerinin ne kadar dayanıklı olabileceğini 2002 yılında ortaya çıkan ilk SARS koronavirüsüyle gerçekleştirilen karşılaştırmalar göstermiştir. T-hücreleri enfeksiyondan 17 yıl sonra bile tespit edilebildi diyor araştırmacılar ki bu da bu hücrelerin uzun vadeli bağışıklık üzerinde önemli bir rol oynadığı anlamına geliyordu.

Buradan yola çıkan araştırmacılar, SARS- CoV 2 enfeksiyonların ve aşıların ardından da T-hücreleriyle uzun bir bağışıklığın elde edilebileceğini düşünüyorlar. Ancak onaylanmış aşılar öncelikli olarak bir antikor tetikleyicisi görevini görüyor. Elbette T-hücre yanıtlarına da yol açıyorlar ama bunlar kesinlikle indüklenmiş antikorlar kadar güçlü değildir. Aşılama sonucunda antikor ve T-hücreleriyle kişinin ne kadar süre korunduğunu ve aşının ne zaman yenilenmesi gerektiğini söylemek için üreticilerin deneyimlerini ve bağımsız araştırma sonuçlarını beklemek gerek diyor araştırmacılar. Walz şu sıralar meslektaşlarıyla birlikte farklı T-hücrelerini hedef alan bir aşı üzerinde çalışıyor. Bu aşıyla özellikle de hemen hemen hiç antikor üretmeyen zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlara yardımcı olmak istiyor. Ancak aşı henüz ilk klinik evresinde diyor araştırmacı.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak