Çoğu bakteri türü, kuyruğa benzer kamçılarının dönüşünü sağlayan bir nevi “doğal motorlarla” hareket ediyor.
“Stator” olarak bilinen ve mekanikte de karşılığı olan bu dönen mekanizma, milyarlarca yıl önce evrimleştiği düşünülen “dünyanın en eski ve en küçük tekerlekleri” olarak da nitelendiriliyor.
Bu işlevselliğe sahip olan her bakteri türü, ortada adeta bir aks gibi davranan iki protein bileşiğinin etrafında bulunan ve beş küçük bileşenden oluşan doğal bir tasarıma sahip.
Bu özelliklerden yola çıkan Avustralya, New South Wales Üniversitesi’nden Matthew Baker ve meslektaşları, gen düzenlemeyi kullanarak iki farklı bakteri türünün (Escherichia coli ve Vibrio alginolyticus) motor parçalarını birleştirerek önemli bir gelişmeye imza atmış durumda.
CANLI MOTOR
Öncelikle 14 farklı parça kombinasyonunu deneyen ekip, sonunda doğru kombinasyonu bularak bakteri parçalarından minik bir motor elde etti.
Bakterilerin farklı parçalarının birleştirilmesi yoluyla meydana getirilen bu “canlı motor” şimdiye kadar yapılmış en küçük motorlardan birisi olma niteliği de taşıyor.
Konuyla ilgilenen diğer araştırmacılar daha küçük ve molekül ölçeğinde motorlar üretirken Baker ve ekibi, bağımsız olarak çalıştırılan nano ölçekli bir motor tasarlayarak bir ilke imza atmış durumda.
Bu tekniğin bir gün minik robotlara güç verebileceği düşünülürken Baker, “Aslında bakterinin motorunu hackledik,” diye belirtiyor.
Görsel: Ramon Andrade 3dCiencia/Science Photo Library