Arap yarımadasında 120.000 yıllık ayak izleri

Öne Çıkanlar Toplum
Arap yarımadasında 120.000 yıllık ayak izleri

Günümüzde neredeyse tümüyle çölle kaplı olan Arap yarımadasının eskiden nasıl olduğunu biliyor muydunuz? 20.000 ila 80.000 yıl kadar önce daha nemli ve yumuşak bir iklim hüküm sürüyordu. Öyle ki atalarımıza Levante dışında Afrika’dan Avrasya’ya giden ikinci bir göç koridoru sunmuştu.

Taş alet buluntuları ve insan fosilleri, Homo sapiens’in en az 100.000 yıl kadar önce Arap yarımadasında yaşadığının kanıtları. Bu tarih şimdi son buluntularla yenilendi. Suudi Arabistan’daki Nefud çölünde, aralarında 7 insana ait ayak izlerinin de yer aldığı yüzlerce ayak izi bulundu. İzlerin yaklaşık olarak 120.000 yıl önce prehistorik bir gölün kıyısına bırakılmış olduğu anlaşıldı. Max-Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü’nden Matthew Stewart ayak izlerini ekibiyle birlikte ayrıntılı bir şekilde inceleyince 376 izden büyük bir çoğunluğunun fil, at, deve ve antilop gibi otçullara ait olduğunu gördü. Bu hayvanların varlığı bu bölgenin 120.000 yıl önce verimli ve su zengini bir bölge olduğunu açıklıyor.

Ancak burada önemli olan ayak izlerinden yedi tanesinin Homo sapiens’e ait olması gerektiği. Nitekim o tarihlerde Arabistan yarımadasında Neandertal yoktu. Bu yüzden bulunan insan ayak izleri büyük bir olasılıkla türümüze yani Homo sapiens’e ait. Buna göre Arabistan yarımadasında türümüzün varlığını kanıtlayan en eski izler bunlar. Fakat atalarımızın bu bölgede ne yaptıkları kesin olarak bilinmiyor. Nitekim taş aletlerin eksikliği veya hayvanları parçalamaya yarayan başka buluntuların yokluğu nedeniyle, insanların gölü kısa süreliğine ziyaret ettikleri düşünülebilir. Hayvan kemikleri üzerinde de işlem izleri bulunmamış. Bu insanlar mevsimsel bir göç gerçekleştirmiş olmalılar. Mesela kuzeyde bulunan Levante bölgesinden bu bölgeye gelmiş olabilirler.


Alathar buluntu yerindeki insan ayak izlerinden dört tanesi ilkel gölün güneybatı kenarına yakın bir yerde bulunuyor. Yön ve birbirlerine olan mesafeye ve farklı boyutlarına bakılacak olursa, izler birlikte yürüyen iki veya üç bireye ait olmalı. Araştırma Arap yarımadasında ve kuzeyinde 120.000 yıl önce insanların yaşadığını kanıtlaması açısından önem taşıyor. Ayrıca insanların Afrika’yı da o kadar eski bir tarihte terk ettiklerini de.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aba8940