Arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens vefat etti

Toplum
Arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens vefat etti

Sagalassos arkeoloji kazılarının başkanlığı da yapan Belçika Katholieke Universiteit Leuven arkeoloji profesörü arkeolog Marc Knight Waelkens 73 yaşında aramızdan ayrıldı.

Belçikalı Arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens, Brüksel’deki evinde 73 yaşında hayata veda etti.

12 Nisan 1948'de Belçika'nın Waregem kentinde doğan bilim insanı'nın 21 Şubat 2021'de  Brüksel’de hayata gözlerini yumduğu açıklandı.


Burdur'da yerel halk tarafından ‘Mark Bey’ olarak tanınan Prof. Dr. Marc Waelkens, Burdur Belediyesi tarafından 2012 yılında kente katkılarından dolayı  ''Fahri Hemşerilik Beratı'' ile onurlandırılmıştı.

Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kenti arkeolojik kazıların başkanlığını yaparak, önemli antk yapılarını gün yüzüne çıkaran Waelkens, uzun süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu.

Ölüm haberini sosyal medya hesabından duyuran Arkeoloji ve Sanat Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Yazar Nezih Başgelen, Türk arkeolojisine değerli katkıları bulunan Waelkens’in kaybından büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Belçika Leuven Üniversitesi ile Türkiye’deki üniversitelerden bilim insanlarının 1990 yılından bu yana sürdürdüğü Sagalassos kazılarının uzun yıllar başkanlığını yürüten Waelkens, dünyanın çeşitli ülkelerinde antik kentle ilgili konferanslar vermiş, sergiler açılmasını sağlamıştı.

Sagalassos ve çevresinde farklı disiplinlerden bilim insanlarıyla birlikte yürütülen çalışmalarda antik kentin geçmişi hakkında önemli bulguların ortaya çıkarılmasına öncülük eden Prof. Dr. Marc Waelkens, bir süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu. Waelkens’in cenaze töreninin ayrıntıları için yakınları ve çalışmalarını sürdürdüğü eğitim kurumu tarafından bir açıklama yapılması bekleniyor.

Kaynak