Aziz Sancar’ın Nobel Madalyası üniversitesinde sergilenmeye başladı

Toplum
Aziz Sancar’ın Nobel Madalyası üniversitesinde sergilenmeye başladı

Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’ın Nobel madalyası, uzun hazırlıklardan sonra üniversitesi North Carolina Üniversitesi’nin Davis Kütüphanesi’nde özel bir törenle sergilenmeye başlandı. Sancar’ın madalyası ile birlikte, üniversitede bulunan Nobel ödülü kazanmış diğer bilim insanı Oliver Smithies’in madalyası yan yana sergileniyor. Smithies, başka bir üniversitede yaptığı çalışmalarla Nobel almış ve sonra North Carolina Üniversitesi’ne geçmişti. Sergide, iki bilim insanının Nobele konu olan çalışmaları da tanıtılıyor.

Sancar, hasar gören DNA'ların nasıl onarıldığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Sancar törende yaptığı konuşmada, “Üniversite ve Chapel Hill’in desteği ile bu noktaya ulaştım. Bunun için sonsuz şükran duyuyorum” dedi. Sancar en çok değer verdiği şeyin çok çalışmak olduğunu, öğrencilere yılmadan çalışmaları gerektiğini söyledi.

Smithies ise öğrencilere “Tutkunuzu bulun ve peşinden gidin” diye seslendi. “Sadece çalışmış olmak için çalışmayın. Seveceğiniz bir işiniz olsun ve her sabah şevkle, öğrenme isteği ile işinizi yapın” dedi.


Smithies 2007 Nobel Fizyoloji ya da Tıp Ödülü kazanmıştır. Çalışması, embriyonik kök hücreler kullanmak suretiyle farelerde gen modifikasyonuna yol açan bir tekniğin keşfine katkı idi. Bu teknik, yeni tedavilerin geliştirilmesinden, temel bilimsel araştırmalara dek biyo-tıbbın tüm alanlarında kullanılıyor.

Üniversite Rektörü Folt, Davis Kütüphanesi’nin birinci katında sergilenen ödüller için “Yalnızca Sancar ve Smithies’in onlarca yıl süren çalışmalarının değil, aynı zamanda Carolina’nın yaratıcılık ve çeşitliliğe verdiği değerin simgesidir. Burada, uzun soluklu olağanüstü çalışmalar anlatılıyor,” dedi.

Etkinliğin sona ermesinin ardından, kütüphane sorumlusu Sarah  Michalak, “Belki de yeni Nobel adayımız aramızdadır. Bu serginin öğrencilerimize ışık olmasını umut ediyorum” dedi.

Aziz Sancar, kendisine verilen 3 madalyadan birini Atatürk’e hediye etti. Madalyanın Anıtkabir’de sergilenme hazırlıkları yapılıyor. Sancar, 19 Mayıs’ta Anıtkabir’de düzenlenecek olan açılışa katılmak üzere Ankara'ya gidecek.

Sancar üçüncü madalyasını da mezun olduğu İstanbul Üniversitesi’ne hediye etti. Mayıs ayında Sancar, bu törende de hazır bulunacak.

Mercan Bursalı