Google’a sormadan tatile çıkmıyoruz!

Öne Çıkanlar Toplum

Google Türkiye’nin “Yeni Nesil Seyahat Alışkanlıkları 2016” raporu, tatillerimizi daha önce hiç olmadığı kadar ‘online’ planladığımızı ve yaşadığımızı ortaya koydu. TNS Danışmanlık ile gerçekleştirilen araştırmaya göre “nereye gitsek, nerede kalsak, nasıl satın alsak, nereleri görsek, ne yesek” gibi pek çok sorunun yanıtını artık çok daha fazla online kanallarda arıyoruz ve satın alma işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz.

Otel rezervasyonu yapacakların %95’i, uçak bileti alacakların ise %96’i online araştırma yapıyor. Araştırmaya katılanların %68’i uçak biletini online olarak satın alırken, online otel rezervasyonu yapanların oranı %45. Tek başına tatile çıkmayı sevmediğimizi ortaya koyan araştırmaya göre tatil amaçlı konaklama rezervasyonları %88 oranında iki ve daha fazla kişi için yapılıyor. 2013 yılında 5,1 milyar TL olan online tatil ve seyahat harcamalarının 2015 yılında 8,9 milyar TL’ye çıktığını görüyoruz.

Akıllı telefon kullanımı ivmeyi hızlandırdı

Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasının bu gelişmede büyük bir payı var. Yeni Nesil Seyahat Alışkanlıkları araştırmasına göre 18 yaş ve üzerindeki internet erişimi olan bireylerin %92’sinin akıllı telefonu bulunuyor. İnternete bağlanmak için en az dizüstü bilgisayarları kadar akıllı telefonlarını da kullandıklarını söyleyen kişilerin oranı ise 2013 yılında %31 iken 2016’da %82’ye yükseldi.


Hayatımıza getirdiği kolaylıklar akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor. Ankete katılanlar hem araştırma hem de satın alma işlemlerinde akıllı telefonların sunduğu en büyük avantajın zaman kazandırmak olduğunu belirtiyor. Satın alma işlemlerinde en pratik yolun mobil cihazlar olduğunu söyleyenlerin oranı ise %31.

Online satın almada birincilik uçak biletinde
  • Uçak bileti almak isteyenlerin yüzde 96’si online araştırma yaparken bu kişilerin %83’si araştırma için mobil cihazlarını kullanıyor.
  • Mobil cihazlardan araştırma yapma sıklığında çok ciddi bir artış yaşadı. 2013 yılı ocak ayı ile 2016 yılı ocak ayı karşılaştırması yaptığımızda %684’lik bir büyüme görüyoruz.
  • Araştırmaya katılanların %68’i biletini online olarak satın alırken bu kişilerin %28’si söz konusu satın alma işlemini mobil cihazları ile gerçekleştiriyor. %32’lik kesim ise satın alma işlemini interneti kullanmayarak gerçekleştiriyor.
  • Bilet alanların % 72’si Türkiye içi, %16 Avrupa, %12’si ise diğer destinasyonlar için rezervasyon yapıyor.
  • %58’lik bir kesim havayolu ulaşımı için her zaman aynı markayı tercih ettiğini söylüyor.
Tatile yalnız çıkmayı tercih etmiyoruz
  • 2013 - 2016 arasındaki dönemde konaklama/otel için mobil cihazlarla yapılan araştırmaların hacminde %713’lük bir artış yaşandı.
  • Tatil amaçlı konaklamalarda araştırmaya katılanların %95’i online olarak araştırma yapıyor ve bu araştırmanın %85’ini mobil cihazları aracılığı ile gerçekleştiriyorlar. 
  • Araştırmaya göre tatil amaçlı konaklama rezervasyonları %88 oranında iki ve daha fazla kişi için yapılıyor. Tek kişi için otel rezervasyonu yapanların oranı sadece 12’de kalıyor.
  • Araştırma, tatilcilerin oteller konusunda havayolunda olduğu kadar marka sadakati olmadığını da ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların sadece %33’ü her zaman aynı markayı tercih ettiğini söylüyor.