Peru’da 4500 yıllık kadın mumyası

Öne Çıkanlar Toplum
Peru’da 4500 yıllık kadın mumyası

Amerika kıtasındaki en eski kent Caral’dır. Caral uygarlığı hakkında epey bilgi veren bir mumya bulundu.

Caral’ın yakınlarındaki Aspero kazı yerinde çıkartılan kadın mumyası, Antropolog Ruth Shady Solis’in görüşüne göre, 40-50 yaşlarında ölen soylu bir kadına ait.

The Guardian gazetesindeki haberde mezar armağanları olarak büyük bir olasılıkla iç ticaret yoluyla Caral’a getirilmiş maymun ve kuş figürlerinin bırakıldığından söz ediliyor. Shady Solis ise bu buluntuların kadının yüksek bir tabakaya ait olduğunun bir kanıtı diyor. Arkeolog, The Andina haber ajansına gömme biçiminin ve yerinin, söz konusu kadının 4500 yıl önce toplumda saygın bir yeri olduğunun ve o zamanlar yöneticilik pozisyonlarında erkekler kadar kadınların da bulunduğunun bir kanıtı olduğunu açıkladı.


Çalışmaların on bir yıldan bu yana sürmekte olduğu kazı yerinde bilim insanları kısa bir süre önce de Caral uygarlığında müziğin önemli bir yeri olduğunu gösteren dört kemik flüt bulmuşlardı. Her ne kadar Peru’daki piramitler de Mısır’dakiler kadar eski olmasına rağmen eski Amerikan uygarlıkları hakkında çok daha az bilgi var.

Kaynak: www.theguardian.com/world/2016/apr/23/peru-mummy-woman-ancient-civilization