Fransa’nın Dordogne bölgesinde, Montignac yakınlarında yer alan ünlü Lascaux Mağarası 1963 yılında, mantar istilası yüzünden ziyaretçilere kapanmıştı. 17.000 yıllık duvar resimlerini birkaç bilim insanı dışında hiç kimse göremiyor. Mağaranın otuz yılı aşkın bir süre önce açılan kopyasının da restore edilmesi gerekmişti. Bir kısmında bazı hayvan tasvirlerinin bulunduğu kopya mağara, özgün mağara gibi aynı akıbete uğramıştı.
Yaklaşık 60 milyon Avroya mal olan şimdiki yeni kopyanın tüm duvarları en az 1900 hayvan resmiyle kaplanacak. Özgün mağarada Cro-Magnon insanları tarafından doğal pigmentlerle resmedilen ve kazınan figürler olağanüstü kalitede. Hatta 1940 yılında mağarayı gezen İspanyol ressam Pablo Picasso hayranlığını “Yeni hiçbir şey öğrenmemişiz” şeklinde dile getirmişti.
Geç Paleolitik döneme ait mağara 1979 yılından itibaren Unesco’nun dünya mirası listesine alındı. Özgün mağaranın ve ilk kopyanın 500 m ilerisinde yer alan yeni kopyanın çalışmalarıyla ilgilenen Nicolas Platon, yeni mağarada ziyaretçi akının daha iyi dağıtılacağını ve ilk kopya mağaranın da duvar resimli bir mağaranın ilk kopyası olması nedeniyle kapatılmayacağını söyledi.
Yemi kopya Norveç’teki ödüllü mimarlık bürosu Snøhetta’nın bir projesi ve resmi olarak aşağı yukarı “Uluslararası Mağara Resim Sanatı Merkezi” anlamına gelen “Centre International de l’Art pariétal Montignac-Lascaux” olarak isimlendirildi. Sıcaklık ve nem oranı dahil Lascaux IV’deki her şey, özgün mağaradakiyle aynı olacak.
Derleyen: Nilgün Özbaşaran Dede
Kaynaklar: www.n-tv.de/wissen/Sixtinische-Kapelle-der-Urgeschichte-article17297546.html ve http://snohetta.com/project/63-centre-international-d-art-parietal-montignac-lascaux-lascaux-iv-caves-museum