Sosyal medyada gizliliği otomatik belirleyen akıllı yazılım

Öne Çıkanlar Toplum
Sosyal medyada gizliliği otomatik belirleyen akıllı yazılım

Akıllı yazılımlar ve yapay zekâ üzerine çalışan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Yolum ve araştırma grubu, sosyal medyadaki mahremiyet ihlâllerini en aza indirmeyi hedefleyen bir yazılım geliştiriyor.

Yazılım ile sistem kişilerin Facebook paylaşımlarında filtrelemeyi otomatik yapacak; kişiye özel paylaşım gruplarını kendi belirleyecek. Kullanıcı için "kişisel asistan" görevi yapacak bu yazılım ile sosyal medyada paylaşımlarınızı istemediğiniz kişilerin görmesi otomatik olarak engellenebilecek.

Kullanılan tekniklerden bir tanesi, Argumentation (muhakeme) denilen oldukça yeni bir yöntem. Bu yöntem akıllı yazılımların birbirlerine savlar sunarak, ortak bir karar alınmasını mümkün kılıyor. Aynı zamanda farklı yapay zekâ teknikleri kullanılarak hem kullanıcıların mahremiyet isteklerinin öğrenilmesi hem de bunların korunması hedefleniyor.


Çalışmalarının demo denilen prototip sistemler üzerinde kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Pınar Yolum, farklı zamanlarda farklı kişilerle çalışmalar yaptıklarını ve insanların mahremiyet üzerine çok az düşündüklerini fark ettiklerini söyledi.

Kullanıcıların Facebook’ta ortalama 300-350 arkadaşı olduğuna dikkat çeken Prof. Yolum, "Bu kişiler arasında sizi aslında iyi tanımayan insanlar olabilir, paylaşımınızı neden yaptığınızı anlayamayacak insanlar olabilir. Biz genelde Facebook çevremizi bizim resimlerimizi beğenen, altına yorum yazan belki 50-100 kişi gibi düşünüyoruz. Hâlbuki "uyuyan" bir 200-250 kişi daha var. Onlar da bu paylaşımları görüyorlar. Ayrıca günümüzde artık çocuklar da Facebook’a giriyorlar ve paylaştığınız içerikleri görüyorlar. Bu içerikler acaba onlar için uygun mu, bunu da düşünmek gerekiyor. Bu bir mahremiyet sorusu değil ama yine de çok önemli bir mesele” diye konuştu.