Hayvanlar alemindeki en hızlı uçucu yarasa

Yaşam Bilimleri

Yarasa ve kuşların karşılaştırılmasına dayanan araştırmalar hep kuşların daha iyi uçucu olduğu şeklinde sonuçlanmıştı. Fakat son bir araştırma bazı yarasaların hayvanlar dünyasındaki en hızlı uçucular olduğunu gösterdi. 

Tennessee Üniversitesi’nden Gary McCracken ve ekibi, saatte 160 km hızla uçan yarasaların en hızlı kuşlardan bile daha hızlı olduğunu söylüyor. Kuşlardaki ve yarasalardaki uçma yetisi birbirinden bağımsız olarak gelişmiştir. 


Enerjiyi daha verimli kullandıkları düşüncesi ve daha iyi aerodinamiğe sahip olmaları nedeniyle kuşların daha iyi uçtukları sanılıyordu. Kuşlar arasında hızı saatte 112 kilometreye ulaşan kırlangıç (Apus apus) son derece çevik bir kuştur. 

Gerçi yırtıcı kuşlar pike uçuşunda daha hızlı olabilirler ama burada yerçekimi yardımcı olur. Tıpkı kırlangıçlar gibi kuyruklu yarasalar da (Molossidae) açık alanda böcek avlıyorlar. Ve karanlık bastırdığında mağaraları veya diğer barınma alanlarını terk eden Meksika kuyruklu yarasalar (Tadarida brasiliensis) genelde 1000 m yüksekliğe kadar çıkıyor. 

Meksika kuyruklu yarasalar havada kırlangıçlara benzer nişlere sahip olduğu için, yarasaların da çok hızlı uçabileceğini tahmin eden araştırmacılar, verici takılan yedi Meksika kuyruklu yarasasını bir gece uçakla takip etmişler. Bu takip sırasında yarasaların hep çok hızlı kısa uçuşlar yaptıkları görülmüş. En hızlı yarasanın ise saatte 160 km hız yaptığı tespit edilmiş. 

Bilim insanları yarasaların daha hızlı uçabildiğini bile düşünüyor. Her ne kadar farklı ölçüm teknikleri ve yerel rüzgarların olası etkileri doğrudan karşılaştırmayı zorlaştırıyorsa da, araştırmacılara göre yarasalar en hızlı kuşlardan bile daha hızlı.

Kaynak: http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/3/11/160398