İlkel atalarımız 300.000 yıl önce ayı postuyla ısınmışlar

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
İlkel atalarımız 300.000 yıl önce ayı postuyla ısınmışlar

Araştırmacılar Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Schöningen kasabasında bulunan mağara ayılarının ayak kemiklerinde kesik izleri buldular. Postun kemikten sıyrılması sırasında oluşan bu izler, insanların mağara ayılarını avladıklarını, hem etinden hem de postundan yararlandıklarını kanıtlıyor.

Schöningen’deki linyit ocağı olağanüstü bir buluntu yeridir: Arkeologlar burada Homo heidelbergensis zamanına ait 300.000 yıllık çok sayıda buluntu gün ışığına çıkardılar. Tahminlere göre bu kalıntılar Homo erectus ve Neandertal insanı arasındaki bağlantıya işaret ediyor. Bunların arasında binlerce hayvan kemiğini, taş aletleri, mızrak ve bumerang türü aletleri barındıran bir avcı kamp yeri de yer alıyor.

Kısa bir süre önce ise Schöningen de heyecan verici bir kalıntı daha bulundu. Tübingen Üniversitesi’nde Ivo Verheijen ile çalışan ekip, bir mağara ayısının ayak tarak kemiği ve parmak kemiklerinde dikkat çekici kesik izleri saptadı. Kemikler üzerindeki kesik izleri arkeolojide genelde etin değerlendirilmiş olması olarak yorumlanır. Fakat el ve ayak kemiklerinde hemen hemen hiç et bulunmadığı için bu izlerin ayının kesilmesi sırasında oluşmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine kesik izlerinin konumu ve düzeni farklı bir işleme türüne işaret ediyor. Bu durumda bu kadar ince ve özenli kesikler, postun dikkatli bir şekilde sıyrılmasına bağlanabilir diyor araştırmacılar. “Bu izler insanların Kuzey Avrupa’da bundan 300.000 yıl kadar önce soğuk kış aylarında ayı postuyla ısındıkları açıklıyor.”


Son olarak tespit edilen kesik izleri, post sıyırmaya işaret eden ilk kanıtlar. Hayvanlar sadece beslenmek için değil ısınmak için de yaşamsal önem taşıyordu. Ayı postundan yararlanılmış olması, ilk insanların Kuzeydeki iklime uyum sağlamak için gösterdikleri en eski çaba olabilir. Peki bu ilkel insanlar ayı postunu nasıl elde ediyorlardı? Ölmüş hayvanların postlarından mı yararlanıyorlardı yoksa ayıları avlıyorlar mıydı? Schöningen buluntu yeri avcılık tartışmasında önemli bir rol oynuyor. Çünkü burada dünya genelindeki en eski mızraklar bulunmuştu. Dahası Homo heidelbergensis’in kamp yerinde bulunan çok sayıda hayvan kemiği de bu ilkel insanların çok büyük hayvanlar da avladıklarını kanıtlıyor.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak