Kadınların beyni aynı yaştaki erkeklerden daha genç

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Kadınların beyni aynı yaştaki erkeklerden daha genç

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmada 200’den fazla yetişkinin beyin taramaları incelenerek özellikle beyin metabolizmasının yaşla değiştiği bilinen ölçümleri inceledi. Araştırmanın metabolik seviyelere dayalı bulgularında kadınların beyninin, kronolojik yaşları kendileriyle aynı olan erkeklerin beyninden ortalama olarak üç yıl daha genç olduğu görüldü.

Her ne kadar bulguların ileri araştırmalarla desteklenmesi gerekse de bu bulguların doğru olması, metabolik olarak “daha genç” beyinlere sahip kadınların, yaşa bağlı değişimlere karşı daha dayanıklı olması anlamına gelebilir. Araştırmacılara göre bu durum da kadınların yaşlandıkça düşünme yetilerinde daha az kayıp gözlemlenmesinin sebeplerinden olabilir.

St. Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden radyolog Dr. Manu Goyal, elde ettikleri bulguların ne anlama geldiğini tam olarak bilmediklerini, ancak kadınların ileri yaşlarda daha az bilişsel kayıp yaşamalarının nedeninin beyinlerinin daha genç olması olabileceğini söylüyor.


Beynin ana yakıt kaynağı şeker yahut glikozdur, fakat beynin glikozu kullanış şekli yaşla bilikte değişiklik gösterir. İnsanlar gençken “aerobik glikoliz” denilen, beyin gelişimine ve olgunlaşmasına yardımcı olduğu düşünülen bir metabolik süreç için daha fazla glikoz harcarlar. Fakat bazı insanlar yaşlandıkça beyinlerinde aerobik glikolizde bazı azalmalar görülür ve kişi 60’lı yaşlarına geldiğinde bu süreç oldukça düşük seviyelerde yürütülür hâle gelir.

Fakat kadınlarla erkeklerin beyin metabolizmaları arasında ne gibi farklılıklar olduğu bilinmiyordu. Bu nedenle yapılan yeni araştırmada araştırmacılar 20 ila 82 yaş arasında 121 kadın ve 84 erkeğin beyin taramalarını inceledi.

Ne tuhaftır ki erkeklerle kadınların beyin yaşları arasındaki fark 20’li yaşlarındaki gençlerde bile görüldü. Goyal’a göre bu erkeklerin beyinlerinin daha hızlı yaşlandığı anlamına gelmiyor. Yalnızca erkeklerin erişkinlik evresine kadınlara göre üç yıl daha geç girmesi, bu farkın yaşam boyu devam etmesine yol açıyor.

Araştırmacılar, kadınların beyinlerinin “metabolik gençliğinin” de kadınların erkeklere göre daha uzun ömürlü olmasıyla paralel olduğunu belirtiyor.

Goyal, erkeklerle kadınların beyinleri arasındaki farkın, boy uzunluğu gibi daha sık karşılaşılan cinsiyet farklılıklarına kıyasla çok daha küçük olduğunu belirtiyor.

Sevda Deniz Karali

Kaynak