8.0 şiddetindeki deprem Meksika’yı vurdu

Öne Çıkanlar Yerküre

Bugün yerel saate göre 11.49'da, Meksika'da açık denizde 8 şiddetinde bir deprem meydana geldi.  ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (United States Geological Survey, kısaca USGS) depremin 69 km derinlikte meydana geldiğini açıkladı. Ana sarsıntının ardından, altı saat içinde Meksika'da daha da paniğe neden olan ve büyüklükleri 4.3 ve 5.7 arasında değişen çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. Depremin sadece 80 km uzakta meydana gelmesi nedeniyle; Meksika, Guatemala, Panama, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras ve Ekvator için tsunami uyarısı yapıldı. Şu ana kadar kaydedilen en büyük dalga 70 cm yüksekliğinde.

Bu büyük deprem, Cocos Plakası’nın yılda yaklaşık 80 mm’lik bir oranla Kuzey Amerika Tabakasının altına yerleştiği Orta Amerika Çukuru’nda gerçekleşti. Deprem, şiddeti nedeniyle, gerçekleştiği noktaya oldukça uzak olan Meksiko ve Guatemala kentlerinde de hissedildi. Başkent Meksiko’da panik yaşayan insanlar sokaklara koştu. Toplamda 40 milyondan fazla insan bu depremleri çeşitli şiddetlerde hissetti. Başta 1.000 ila 10.000 arasında ölüm beklendiği söylense de sadece 15 kişinin hayatını kaybettiği doğrulandı. Ancak artçı depremler de beklendiğinden, bu sayı yükselmeye devam edebilir. USGS, ekonomik kayıpların da toplam 1 milyar doların üzerinde olacağını öngörüyor.


USGS, 69 km derinde gerçekleşen depremin yitim zonunun altını vurduğunu belirtiyor. Bu da depremin levhaların genişleme hareketinden kaynaklandığı gösteriyor. Yani USGS'ye göre deprem, genişleyen plakadaki değişen bir eğim açısı nedeniyle meydana geldi.

Global Deprem Aktivitesi Oranı (Global Earthquake Activity Rate, kısaca GEAR) modeline göre, 8 şiddetindeki depremin şaşırtıcı olduğu düşünülüyor. Bu model, oranları belirlemek için, yeryüzünün herhangi bir yerinde, ömür boyu görebileceğiniz, muhtemel en şiddetli deprem büyüklüğünü tahmin ediyor. Bunun için global gerilme hızlarını ve son 40 yıllık sismisiteyi kullanıyor. Aşağıdaki tabloda da görülebileceği gibi, model Meksika kıyılarında muhtemel bir depremin büyüklüğünü 7.25 şiddetinde olarak belirtiyordu. Bu durum, depremlerin öngörülemeyeceğini bir kez daha vurguluyor. Büyük deprem riskinin olduğu bölgelerde insanların riskleri fark etmesi ve kendilerini mümkün olan her şekilde koruyor olması gerekiyor.

GEAR modeline dayanarak, bu alandaki beklenen büyüklüğün 7.25 şiddetinde olması gerekirken, 8.0 şiddetindeki deprem şaşırtıcı sayılabiliyor.

Kaynak: http://temblor.net/earthquake-insights/m8-0-earthquake-strikes-offshore-mexico-5024/