Bering kara köprüsü sanılandan çok daha geç oluşmuş

Öne Çıkanlar Yerküre
Bering kara köprüsü sanılandan çok daha geç oluşmuş

Bering boğazındaki deniz seviyesinin yeniden yapılanmasına dayanan bir çalışma, Asya’yı Kuzey Amerika’ya bağlayan Bering Kara Köprüsü’nün yaklaşık olarak 37.500 yıl kadar önce yani son buzul çağının zirvesinden 10.000 yıl önce oluştuğunu gösterdi. Bulgular, buz tabakalarındaki büyümenin ve bunun sonucunda da deniz seviyesindeki düşüşün, şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu, Son Buzul Maksimumunda küresel buz hacminin yüzde ellisinden fazlasının 46.000 yıl önce büyüdüğü anlamına geliyor

Bu saptama, iklim ve buz tabakaları arasındaki etkileşimi anlamak açısından önemli. Küresel deniz seviyeleri buzul çağları sırasında Dünyadaki suyun giderek daha fazla büyük buz tabakalarına katılması nedeniyle düşmüştü, fakat bu süreçlerin zamanlamasını tespit etmek zordu. Yaklaşık olarak 26.500 ila 19.00 yıl önceki Son Buzul Maksimumu sırasında buz tabakaları Kuzey Amerika’nın geniş alanlarını kaplamıştı.

Önemli ölçüde daha düşük olan deniz seviyeleri, Beringia olarak bilinen ve Sibirya’dan Alaska’ya kadar uzanan ve at sürülerini, mamutları ve diğer Pleistosen faunasını destekleyen geniş bir kara alanını ortaya çıkardı. Buz tabakaları eridikçe, Bering Boğazı yaklaşık 13.000 ila 11.000 yıl önce tekrar sular altında kaldı.


Yeni bulgular insan göçü açısından bakıldığında ilginçtir, çünkü kara köprüsünün açılması ile insanların Amerika’ya gelişi arasındaki süreyi kısaltıyor. İnsan göçünün Kuzey Amerika’ya tam olarak ne zaman başladığı kesin olarak bilinmiyorsa da bazı araştırmalar, insanların buzul çağı boyunca Beringa’da yaşamış olabileceğini gösteriyor. Son araştırmada son 46.000 yılda Bering Boğazı’nın ne zaman sular altında kaldığını ve Pasifik Okyanusu suyunun Arktik Okyanusu’na akmasına izin verdiğini belirlemek isteyen bilim insanları, deniz diplerindeki çökeltilerdeki nitrojen izotoplarının analizlerinden yararlandılar. Sonuçlar, Son Buzul Maksimumundan önce küresel deniz seviyelerinin önceki tahminlerin önerdiğinden çok daha yüksek olduğunu gösteren son çalışmaları destekliyor.

Son Buzul Maksimumu sırasında ortalama küresel deniz seviyesi, günümüze kıyasla yaklaşık olarak 130 metre daha düşüktü. Bununla birlikte, Bering Boğazı gibi belirli bölgedeki gerçek deniz seviyesi yer kabuğunun buz tabakalarının ağırlığıyla deforme olması gibi faktörlere bağlıydı. Bulgular, iklim ve küresel muz hacmi arasındaki karmaşık bir ilişkiye işaret ediyor ve buzul döngülerinin altında yatan mekanizmaları araştırmanın da yolunu açmış oldu diyor araştırmacılar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak