Delta varyantı niçin bu kadar hızlı bulaşıyor?

Koronavirus Son Dakika Bilim
Delta varyantı niçin bu kadar hızlı bulaşıyor?

Çin’de yapılan bir çalışmaya göre delta varyantının enfekte ettiği hastalarda viral yük, orijinal koronavirüsün enfekte ettiği hastalara oranla 1.000 kat daha fazla.

2020 yılının son aylarında ilk kez Hindistan’da ortaya çıkan SARS-CoV- 2’nin delta varyantı, bugün dünyanın pek çok bölgesinde baskın durumda. Bilim insanları artık bu varyantın niçin bu kadar bulaşıcı olduğunu biliyor: Bu varyantın enfekte ettiği hastalar çok daha fazla virüs üretiyor. Bu da bulaşı hızlandırıyor.

Çin’de Guangdong Eyaleti’nde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden epidemiyolog Jing Lu bu hızlı yayılmanın nedenlerini araştırmak için Çin anakarasında Delta varyantının enfekte ettiği ilk hastaların içinden seçtiği 62 kişideki viral yükü günlük olarak ölçerek izledi. Daha sonra bu deneklerdeki viral yükün miktarını ve hastalık boyunca izlediği yolu, orijinal virüs varyantı ile enfekte olmuş 63 kişideki virüs miktarı ve seyri ile karşılaştırdı.


12 Temmuz tarihinde bulguları ön baskı olarak yayımlayan araştırmacılar, Delta’nın orijinal varyanta göre daha hızlı çoğaldığını (Delta’da virüs, temastan ancak 4 gün sonra tespit edilebilirken, orijinal varyantta 6 gün sonra ortaya çıkıyor) ve viral yükün orijinal varyanta göre 1.260 kez daha fazla olduğunu tespit ettiler.

Kısa kuluçka süresi Delta’nın Çin gibi kalabalık ülkelerde temas takibini zorlaştırıyor. Hong Kong Üniversitesi’nden epidemiyolog Benjamin Cowling, bu şartlarda Delta’nın yayılmasını önlemenin çok zor olduğuna dikkat çekiyor.

Ne var ki Delta ile ilgili pek çok soru hala yanıtlanmış değil. Örneğin bu varyantın daha öldürücü olup olmadığı bilinmiyor. Araştırmalar ilerledikçe varyantın öldürücülüğü ve bağışıklık sistemine yakalanmamak için ne gibi stratejiler geliştirdiği ortaya çıkacak.

Reyhan Oksay

Kaynak