Korona geçirip aşı olanların bağışıklığı yüzde 94

Koronavirus Öne Çıkanlar
Korona geçirip aşı olanların bağışıklığı yüzde 94

COVID-19 geçirenler, daha sonra iki doz aşı oldukları zaman bağışıklık düzeyleri hastalığı geçirmeyenlere göre daha yüksek.

Pfizer-BioNTech aşısı olan ve hastalığı geçirmiş insanlardaki koruma düzeyinin 6 ay boyunca %94 dolayında seyrettiği görüldü. Hastalığı geçirmeyenlerde bu oran %80 civarındaydı. AstraZeneca-Oxford aşısını olup COVID geçirenler %90 oranında korunurken, COVID geçirmeyenlerde oran %71’de kaldı.

Bu oranlar şunu gösteriyor. COVID-19 geçirdikleri halde aşılanmayanlarda koruma %65 dolayında. Bu oran hastalığı geçirdikten 450 gün boyunca da azalmıyor.


King’s College London’dan Tim Spector bu bulguları şöyle değerlendiriyor: “Bu, bağışıklık düzeyleri ile ilgili çok olumlu bir haber. Ayrıca çok sayıda insanın etkili ve uzun süreli korumaya sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca bu, aşılamanın önemiyle de ilgili çok sağlam bir kanıt. Hatta COVID-19 geçirenler için de.”

Aynı anda hem COVID, hem de grip aşısı olmak güvenli

Geçenlerde tamamlanan bir araştırma, aynı anda hem coronavirüs hem de grip aşısı olmanın (aynı anda her iki koldan birden) güvenli olduğunu, olumsuz bir etkinin ortaya çıkmadığını gösterdi. Kaydedilen yan etkiler başlıca hafif ve orta derecede idi ve bağışıklık sisteminde olumsuz bir etki görülmedi.

Araştırmayı yürütenler, bu çalışmanın 3. doz tartışmalarının yaşandığı bir dönemde kafaları karıştıran “Bir de grip aşısı mı olacağız?” sorusuna netlik kazandırdığını söylüyor.

Çalışmada İngiltere ve Galler’deki 679 gönüllü üzerinde yapıldı. İki çeşit COVID ve üç çeşit grip aşısı 6 farklı kombinasyonda incelendi. Katılımcılar 18 yaşının üzerindeydi ve Pfizer-BioNTech veya Oxford-AstraZeneca aşılarından birini tek doz olarak yaptırmışlardı. İkinci doz için sıra bekliyorlardı.

Gruplardan birine ilk seferinde ikinci COVID aşısı ve grip aşısı aynı anda yapıldı. İkinci ziyaretlerinde ise plasebo verildi. İkinci gruba ise ilk ziyaretlerinde ikinci doz COVID aşısının yanı sıra plasebo, ikinci ziyaretlerinde ise grip aşısı yapıldı.

Sonuçta grip ve COVID aşısını birlikte olanlarda bağışıklık tepkisinin devam ettiği görüldü. En belirgin yan etki ise aşı bölgesinde ağrı ve halsizlik hissi oldu.

Lancet’de yayımlanan raporda makalenin başyazarı Rajeka Lazarus, “Bu iki aşının aynı anda yapılması hem bireylerin, hem de sağlık kurumlarının işini büyük ölçüde kolaylaştıracak” diyor.

Aşısızlarda birden fazla COVID’e yakalanma riski

COVID-19 pandemisi boyunca COVID geçirmiş aşısız insanların bağışıklıklarının ne kadar süreceği hep merak ediliyordu. Şimdi Yale Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi bu bilinmezliğ netliğe kavuşturdu. Kısa yanıt: Doğal enfeksiyondan sonra oluşan güçlü bağışıklığın ömrü çok kısa.

“Yeniden enfekte olmak 3 ay veya daha kısa sürede meydana gelebiliyor” diye konuşan Halk Sağlığı Fakültesi’nden biyoistatistikçi Jeffrey Townswnd, “Dolayısıyla hastalığı geçirenler de acilen aşı olmalıdır. Görüyoruz ki önceki enfeksiyonların uzun vadeli koruyucuğu çok düşük” diyor.

Çalışma The Lancet Microbe dergisinde yayımlandı. Townsend’e göre SARS-CoV-2 enfeksiyonu aynı grip enfeksiyonu gibi birden fazla kereler bulaşabiliyor. Tek farkla SARS-CoV-2 daha ölümcül.

Reyhan Oksay

Kaynaklar
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/safe-give-covid-19-shot-flu-vaccine-same-time-uk-study-2021-09-30/
https://www.forbes.com/sites/roberthart/2021/10/01/its-safe-to-get-flu-and-covid-shots-at-the-same-time-study-finds/
https://scitechdaily.com/for-unvaccinated-covid-reinfection-is-likely-can-happen-in-three-months-or-less/