Asimov: “Doktor 6 dakikalık ömrümün kaldığını söyleseydi, daha hızlı yazardım”

Öne Çıkanlar Toplum
Asimov: “Doktor 6 dakikalık ömrümün kaldığını söyleseydi, daha hızlı yazardım”

"Günümüzde hayatın en keder verici yönü bence, bilimin bilgiye ulaşma hızının, toplumun bilgeliğe ulaşma hızının üstünde olmasıdır."

Bu sözler Yahudi asıllı Amerikalı yazar ve biyokimyacı Isaac Asimov'a ait. Yazmayı, kendisi için nefes almakla eşdeğer olarak tanımlayan Asimov, bu tutkusuyla ilgili “Doktor bana 6 dakikalık ömrümün kaldığını söyleseydi, biraz daha hızlı yazardım” demişti.

Gerçek doğum tarihi halen bilinmiyor


Asimov, Melvil Dewey'in ondalık sisteme dayalı kütüphane sınıflandırma sisteminde, felsefe hariç tüm ana dallarda eser verdi. Astronomi, biyoloji, matematik ve biyografi gibi pek çok çeşitli konuda yazmıştı ama en çok bilim kurgu kitapları ile tanındı ve bilim kurgu çevrelerince bu dalın ustası olarak görüldü. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "üç büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmişti.

Asimov 1920 yılında, Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi, o 3 yaşındayken ABD'ye göç etti ve böylece Asimov, New York kentinde büyüdü.

5 yaşındayken kendi kendine okumayı öğrendi ve annesi onu okula erken yazdırabilmek için 7 Eylül 1919'da doğduğu yalanını uydurdu. Ancak o 3. sınıftayken bu hata anlaşıldı ve doğum tarihi 2 Ocak olarak değiştirildi. Bu nedenle hala gerçek doğum tarihi bilinmiyor.

Yazılmış en iyi kısa bilim kurgu öyküsü

Asimov, çok erken yaştan itibaren bilim kurgu dergilerinin hevesli bir okuyucusuydu. 20 yaşından önce kendi hikayelerini yazmaya başladı. 1941'de yayımlanan Nightfall (Türkçe'ye "Karanlık Bir Dünya" ismi ile çevrildi) adlı kısa bilim kurgu öyküsü, en ünlü bilim kurgu öykülerden biri oldu. Hikaye bizi, etrafı altı komşu yıldız tarafından çevrilmiş Lagash isimli bir gezegene götürüyordu. Gezegenin tümü sürekli güneş ışığı alıyordu. Bu nedenle de gezegenin sakinleri gökyüzündeki yıldızları ve gecenin karanlığını hiç görmemişti. Ta ki hikayenin kahramanı gök bilimci Beenay, her 2049 yılda bir güneşin tutulmaya uğradığını keşfedene kadar... Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından, o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim kurgu öyküsü seçildi.

1950 yılında, dokuz bilim kurgu öyküsünden oluşan 'Ben, Robot' kitabını tamamladı. Super Science Stories ve Astounding Science Fiction dergilerinde 1940 ile 1950 arasında yayımlanan bu hikayeler, birbiriyle bağlantılı değildi. Ancak hepsi insanlar ve robot ilişkileri hakkındaydı. Daha sonra Vakıf (İng: Foundation) üçlemesinde toplanan öykülerini yayınladı: Vakıf (1951), Vakıf ve İmparatorluk (1952) ve İkinci Vakıf (1953). Kitaplar, muazzam bir yıldızlar arası imparatorluğun çöküşünü anlatıyordu. Ayrıca bu eserler, büyük popülasyonların geleceğinin bir öngörüsü niteliğindeydi.

Yazar olmak için üniversiteden vazgeçti

Asimov, Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve 1948 yılında kimya dalında doktorasını yine Columbia Üniversitesi'nden aldı. Daha sonra 1949'da, Boston Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Hem ders veriyor, hem de kitap yazıyordu. Ancak 1952 yılına gelindiğinde, üniversiteden ziyade, yazar olarak daha fazla para kazanıyordu.

Çok etkileyici bir akademik birikime sahipti ve başarılı bir bilim insanıydı ancak yazma tutkusu çok daha büyüktü. 1958'de Asimov, tam zamanlı bir yazar olmak için, öğretmenliği bıraktı. Otobiyografisinde Boston'daki yıllarını "bilim kurgu dalında eserler verdiği en yoğun dönem" olarak nitelendirmişti. Doçent olarak geçirdiği 25 yılın ardından, 1979 yılında Boston Üniversitesi onu onurlandırarak biyokimya profesörü unvanını verdi.

Asimov, 1983'te geçirdiği by-pass ameliyatı sırasında kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.