Bir hastanede zincirleme enfeksiyon nasıl meydana geliyor?

Koronavirus Öne Çıkanlar
Bir hastanede zincirleme enfeksiyon nasıl meydana geliyor?

Yeterli önlem alınmadığı taktirde koronavirüs bir hastanede çabucak yayılabiliyor. Bunun nasıl gerçekleştiğini Güney Afrikalı araştırmacıların çalışması gösteriyor.

Kısa süre önce Avrupa’dan dönen bir hasta 9 Martta Durban’daki özel St.Augustin hastanesine gelmişti. Covid-19 benzeri semptomlar gösteren bu kişi hastanede çok az kalmasına rağmen bu süre virüsün acil bölümündeki yaşlı bir hastaya bulaşması için yeterli olmuştu. İnme nedeniyle acile getirilen yaşlı hasta 13 Martta ateşlenmiş ve virüsü bir olasılıkla ilk hastane personeline (hemşireye) bulaştırmıştı. Aynı hastanın diğer dört yaşlı hastaya da virüsü bulaştırdığı düşünülüyor. 46 yaşındaki bir astım hastası,  inme geçiren ilk hastanın ardından yaşamını yitirmişti. Bundan sonra vakalar peş peşe gelmiş. Nisan ayının sonuna kadar 120 hasta ve hastane personeline virüs bulaştı ve 15 kişi yaşamını yitirdi. Ölenler genelde başka hastalıklara sahip yaşlıca insanlardı. Anlaşıldığı üzere enfeksiyonlarda hastaların rolü, doktorlardan ve hastabakıcılardan çok daha önemliydi. “Tahminlerimize göre virüs özellikle de eller ve ateş ölçer, tansiyon aletleri ve stetoskop gibi ortak kullanılan aletlerle bulaşmıştı” diyor araştırmayı yöneten Richard Lessells.

St.Augustin Hastanesi’ne virüsün girişi ilk hastaya kadar takip edilebilmiş. Güney Afrika’daki dış kaynaklı ilk vaka 6 Martta meydana gelmişti; yani St.Augustin Hastanesi’ne gelen hastadan sadece üç gün sonra. Bu da hastanın virüsü Avrupa’dan taşıdığını kanıtlıyor. Aynı hastanedeki 18 kişinin kalıtım incelemeleri de virüsün aynı kaynaktan geldiğini kanıtlıyor. Bilim insanları araştırmanın amacının suçluyu bulmak değil, özellikle de hijyen konusunda daha dikkatli olması gerektiğinin ve yeterli önlem almanın önemini vurgulamak olduğunu belirtiyorlar.


Kaynak