Grip deyip geçmeyin, aşı olup önlem alın

Öne Çıkanlar Sağlık
Grip deyip geçmeyin, aşı olup önlem alın

65 yaş üstündeki kişiler, 65 yaş altında olup altta yatan kronik hastalığı olanlar, diyabeti olanlar, kanser tedavisi olanlar, gebeler mutlaka yıllık grip aşısı olmalı.

Son zamanlarda artan şekilde medyada çeşitli kişilerin gerek grip hastalığının önemini azaltma, gerekse de aşılarla ilgili yanlış ve yanıltıcı bilgiler vererek halkı yanlış yönlendirdiğini görülmesi üzerine 14 Tıp derneği basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer, Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Süda Tekin, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, Türk Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu katıldı.

Grip, nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılabilir, bazı benzer belirtiler gösterir ancak grip sadece üst değil alt solunum yollarına da iner. Grip nezleye kıyasla çok ağır seyreden, ayakta atlatılması zor, zatürre, bakteriyel hastalıklar gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilen ve hatta altta yatan kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda hastaneye yatış ve ölüme sebebiyet verebilen bir hastalık. Grip kaynaklı ölümlerin çoğu altta yatan KOAH, diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların tetiklenmesi sonucu gerçekleşiyor.


Grip aşısında ağır metaller olduğu iddialarına cevap veren Prof. Dr. Serhat Ünal, ''Ağır metalin aşının içinde ne iş var? Civanın vücuttan atılabilir türü kullanılıyordu. Civanın aşılar içinde kullanıyor olmasının nedeni, çoklu aşı yani içinde 10-20 doz varsa , enjektöre iğneyi sokup çıkarıp ve bir daha sokacağımız  için mikrop bulaşmasın diyedir. Halbuki mevcut grip aşıları tek doz. Kullanıp atıyorsunuz. Tek doz olan ilacın içine mikrop zaten giremez. Bunun için civa koymaya gerek yok. Net söylüyorum, şuandaki mevsimsel grip aşısı içinde civa yoktur''dedi.

Aşı denilince çocuklar akla geliyor ama erişkinlerin yaptırması gereken aşılarda var

Aşı denilince çocuklar akla geliyor ama erişkinlerin yaptırması gereken aşılarda var diyen Prof. Dr. Ünal,  Grip aşısı ABD'de 2 ve 6 aydan itibaren herkese yaptırılıyor. Bizde öyle değil. Biz daha çok erişkin tarafında yapılmasını öneriyoruz. 65 yaş üstündeki kişiler, 65 yaş altında olup altta yatan ciddi hastalığı olanlar. Bunlar neler?  Kronik obstrüktif Akciğer hastalığı olanlar, diyabeti olanlar, kronik karaciğer yetmezliği olanlar, böbrek yetmezliği olanlar , kanser tedavisi olanlar, gebeler vb. hastalıları olan hastalarda grip daha sık görülür. Bu hastalar mutlaka yıllık grip aşısı olmalıdırlar'' şeklinde konuştu.

 Kalp ve damar hastalarına grip aşısını öneriliyor

Kalp hastalıklarında gribal enfeksiyonların getirdiği durumlara bağlı kötüleşme olabiliyor. Özellikle kalp yetersizliği olan hastalar gribal enfeksiyon geçirdiklerinde durumları daha ciddileşiyor. Hastaneye yatışlar artıyor hatta bu hastalarda ölüm meydana gelebiliyor. Dolayısıyla kalp yetersizliği olan hastalara her ne sebepten olursa olsun, yıllık grip aşısı yaptırmalarını öneriliyor. Ayrıca bu hastaların gribal enfeksiyonlar esnasında tekrar kalp krizi geçirme oranı da yüksek. Özellikle kış aylarında bu durum daha belirgin hale geliyor. Yapılan çeşitli çalışmalar, grip aşısı yaptıran hastaların kalp krizi geçirme riskinin yüzde 15 ile yüzde 45 oranında azaldığını gösteriyor.

 Aşılamada koruyucu hekimlik uygulaması önemli

65 yaş üzeri yani yaşlı popülasyonda insanların hastalıklara karşı eğilimi artıyor. Koruyucu sistemleri zayıflamasıyla birlikte akciğer enfeksiyonları önemli ölüm sebebi oluyor. Yaşlılarda hastalıkların daha sıkıntılı seyretmesi ve daha kötü sonlanması nedeniyle hastalıkları önlemek ve sıkıntı ortaya çıkmadan önce hastalığın tanısını koyup tedaviye başlamak çok önem taşıyor. Bu açıdan koruyucu hekimlik uygulamaları çok önemli. Aşı yüzde 100 koruyucu değil ama hastalığa yakalanmayı azaltması yanı sıra hastalığın ağır geçmesini önleyebiliyor.