Hazır yiyeceklerdeki kaygı verici kimyasallar

Öne Çıkanlar Sağlık
Hazır yiyeceklerdeki kaygı verici kimyasallar

Yeni bir araştırma, tüm dünyada “fast food” olarak bilinen, büfe ve lokantalarda hemen tüketmek ya da paket yapılmak üzere satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, pizza gibi hazır yiyeceklerin, ftalatlar adıyla bilinen zararlı kimyasalları da içerdiğini ve insanların uzun vadede buna bağlı olarak sağlık sorunları yaşayabileceğini ortaya koyuyor.

Northwell Health adlı New York merkezli çevresel bir sağlık ağının başkanı olan Dr. Kenneth Spaeth, plastik ürünlerde yaygın bir biçimde kullanılan ftalatlarla karşı karşıya kaldıkları miktarı azaltmak isteyenler için bir çözüm yolunun bu tür hazır yiyecekleri olabildiğince az miktarda tüketmek olduğuna dikkat çekiyor.

Ftalatlarla ilgili bu son araştırmada yer almayan Spaeth, “Öncelikle, başta obezlik olmak üzere, hazır yiyeceklerden kaçınmamızı gerektiren sağlıkla ilgili çok ciddi nedenler olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmada hazır yiyeceklerle ilintili olarak ftalatlar konusunda elde edilen bulgular da bu yiyeceklerden kesinlikle kaçınmamızı gerektirecek ek bir neden oluşturuyor” diyor.


İki ftalat türü mercek altında

Environmental Health Studies dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında George Washington Üniversitesi kamu sağlığı uzmanları, ulusal bir sağlık araştırmasına katılarak, bir önceki gün tükettikleri hazır yemek miktarının da aralarında yer aldığı, beslenme düzenleriyle ilgili soruları yanıtlayan 8800’ü aşkın kişiden elde edilen verileri incelediler. Uzmanlar ayrıca, katılımcılardan alınan idrar örneklerinin çözümlenmesi sonucunda iki ftalat türünden ortaya çıkan ürünleri de araştırdılar.

Sonuçlara göre, bir önceki gün hazır yemekleri en çok tüketen kişilerde ftalat metabolitleri düzeyleri ötekilere kıyasla %24-40 oranında daha yüksek.

Hangi sorunlarına yol açıyor?

Ftalatlarla karşı karşıya kalmanın erişkinlerde üremeyle ilgili sorunlar, çocuklarda daha düşük IQ düzeyi ve daha çok sayıda ciddi sağlık sorunlarıyla ilintili olduğunun daha önceki araştırmalarla kanıtlandığından yola çıkan Spaeth, bu verilerin son derece kaygı verici olduğuna dikkat çekiyor. Önceki araştırmaların ftalatların çok farklı kaynaklardan gelebileceğini ortaya koymasına ve ABD’de insanların %98’inde bu kimyasalların algılanabilir düzeylerine tanık olunmasına karşın, bu son bulguların hazır yemeklerin ftalatlar açısından “ciddi bir kaynak”.

Hangi yiyeceklerde daha çok?

Araştırma hazır yemekleri tüketenlerin ftalatlarla karşı karşıya gelmelerine en çok katkıda bulunan yiyecekler -ekmek, makarna, pizza, dürüm, pilav ve eriştenin de aralarında yer aldığı- et ve tahıl ürünleri.

Ftalatlar hazır yiyeceklerin bu kimyasalı içeren plastik ambalajlarda sunulması ya da PVC ile kaplı olması durumunda (işlenmiş besinlerde uygulanan bir yöntem) yiyeceklere karışabiliyor. Araştırmacılara göre hazır yemekler sunan büfe ve lokantalarda çalışanların kullandıkları plastik eldivenler de ftalatlar açısından bir kaynak oluşturabilir.

Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra işlenmiş yiyeceklerin de aralarında olduğu, tüketim ürünlerinin büyük bir çoğunluğu ftalatlar içerdiklerinden, bu kimyasallardan tümden uzak durmanın neredeyse olanaksız.

Kaynak: https://www.livescience.com/54431-phthalates-fast-food.html