Fortune 500 ABD CEO’larının teknolojik beklentileri

Melih Baş
Fortune 500 ABD CEO’larının teknolojik beklentileri

Fortune adlı dergi her yıl 500 En Büyük Şirketi satış gelirlerine göre belirler. Bunu hem ABD şirketleri için hem de global bazda yapar. Bu yılki Fortune 500 ABD çalışması yeni yayınlandı.

Çalışmanın sonuçlarına göre satış geliri en yüksek olan şirket geçen yıl da olduğu gibi Wal-Mart ama üçüncü olan Apple satış geliri yüzde 7,7 düşse bile 45,7 milyar dolar ile kâr tutarı sıralamasında birinci. 500 şirketin en büyük bölümü finans şirketleri (84 şirket) ama teknoloji şirketleri de yabana atılır gibi değil (43 şirket). 500 şirketlik çizelgeden 32 şirket çıkmış, onun yerine yeni 32 şirket girmiş. Activision Blizzard (oyun yazılım şirketi), Adobe Systems, Dell Technologies, Tesla, Yahoo girenlerden bazıları. Haydi çıkana da bir örnek verelim: Coca-Cola Enterprises. Şaşıracak bir şey yok aslında. Her şey Coca-Cola ile daha iyi gitmiyor muydu ki?

Bu yıl çalışmada Fortune 500 tepe yöneticileriyle (CEO'ları) ile bir anket yapılmış. Bu anketin sonuçlarının HBT okurlarının ilgisini çekebileceği düşüncesiyle paylaşalım istedik. Umarız ilginiz çeker.


Soru 1. Gelecek hakkındaki beklentileri

  • Geçmiş oniki ay ile kıyaslanınca mevcut yıl için küresel ekonomiye ilişkin beklentileri

Daha iyi olacak diyenler (yüzde 36) / Aynı kalacak diyenler (yüzde 60) / Daha kötü olacak diyenler (yüzde 4)

  • Gelecek iki yılda işe almalar konusunda beklentileri

İşe almalar yapılacak (yüzde 68) / İşten çıkarmalar (yüzde 19) / İşe almama (yüzde 13)

  • Donald Trump’ın seçilmesinin iş yaşamına etkisine ilişkin beklentiler

Olumlu etkileyecek (yüzde 26) / Olumsuz etkileyecek (yüzde 13) / Etkisi olmayacak (yüzde 61)

Özet: Yöneticilerin küçük bir kısmı ekonominin daha kötüye gideceğini düşünüyorlar; ayrıca Trump etkisinin o denli önemli olmadığını düşünüyorlar.

Soru 2. Gelecek iki yılda en iyi yatırım fırsatları için hangi üç coğrafi alanı düşündükleri hakkında

Yanıtlardan çıkan oranlar şöyle:

Özet: ABD açık ara önde, Çin ve Avrupa oldukça geride.

Soru 3. Şirketlerinin ana iş alanı ne olursa olsun dijital dönüşüme ilişkin beklentiler

Özet: CEO’ların yüzde 71’i şirketlerinin bugünlerde teknoloji şirketi olması gereğine inanıyorlar.

Soru 4. Önemli gördükleri ve yatırım yapmanın yaşamsal olduğuna inandıkları teknolojilerin ne olduğuna ilişkin beklentileri

Soru 5.  CEO’ların endişeli oldukları hususlar hakkındaki beklentiler (tek bir husus veya üç-dört en önemli husustan ilki)

Sonsöz

Fortune 500 ABD çalışması bize iş dünyasında teknoloji parametresinin nasıl bir çerçevede ele alındığı konusunda bir fikir veriyor. Fokur fokur kaynayan bir kazana benzeyen Türkiye’de kimileri fıkır fıkır oynarken, kimileri kıkır kıkır gülerken, kimilerinin işi tıkır tıkır giderken, kimileri yalılarında viskilerini lıkır lıkır yudumlarken, eğitim sistemimiz sapır sapır dökülürken, şirketlerimiz patır patır yabancılaşırken, fikir mikir adaletsiz kalkınmanın tekerine çomak sokmak olabilir kuşkusuz. Ne diyor Cem Karaca şarkısında : ……Ben Feleğin Şu Çarkına Çomak Sokarım / Ben Feleğin Tekerine Çomak Sokarım / Yeter Ki Islak Islak Bakma Öyle….

Melih Baş


Melih Baş