Su Hakkı Kampanyası, 12-13 Kasım tarihlerinde, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Ayhan Şahenk Salonu’nda Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı düzenliyor.
Bugün dünyada 1,8 milyar insan kirli su içiyor. Her gün 5 yaşın altında 900'e yakın çocuk kirli su kullanımına bağlı ishalli hastalıklar yüzünden ölüyor.
Türkiye'de son yarım asırda sulak alanlarının yarısı kurudu. Üstelik Birleşmiş Milletler (BM) raporunda Türkiye 2025 yılında su sıkıntısı çekecek 33 ülkeden biri olarak gösteriliyor. Daha da kötüsü temiz suya erişimde 2030 yılında %40'lık bir azalma bekleniyor.
Kuraklık sadece susuzluğu değil, açlığı da beraberinde getiriyor. Yine şu anda dünya nüfusunun dokuzda biri yaşamlarını sağlıklı bir biçimde sürdüremeyecek kadar aç.
Suya erişim tüm canlılar için her geçen gün daha da zorlaşırken, büyüyen bu krizin ardında; azalan ve kirlenen su varlıkları, iklim değişikliği, her geçen gün pahalanan su hizmetleri, göç, ırkçılık, milliyetçilik, militarizm, kapitalizm, neoliberalizm vb. bağlantılı birçok sorun var. Dünya, ekolojik bir meseleden çok, siyasal ve toplumsal sorunlar ile karşı karşıya.
Dünyanın çehresini, toplumların yapısını değiştiren iklim ve su krizinin yol açtığı bu olumsuz tabloyu değiştirmek için ise dünyanın dört bir yanında; bizzat enerji ve sanayi faaliyetleri nedeniyle suları gasp edilenler, şehirlerde kirli ve pahalı su kullanmak zorunda bırakılanlar, suyun sıradan bir ihtiyaç maddesine indirgenip piyasada alınıp satılmasına karşı çıkanlar ve suyun bir insan hakkı olduğunu savunanlar her geçen gün ivmesi artan bir mücadele veriyor ve bu mücadele içinde bir araya geliyor.
Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı, su varlıklarının korunması ve tüm canlıların suyu adil olarak kullanabilmesi için kolektif çözüm üretmeye davet ediyor.