Yerel sanat ve kültür platformu oluştu

Duyuru ve Etkinlikler
Yerel sanat ve kültür platformu oluştu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ortaklığıyla, 2017-2020 dönemini kapsayan 4 yıllık kültür politikaları bağlamında 26-27 Haziran günleri Feriye’de “Sanat ve Kültür Yoluyla Bağlantılar Kurmak” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Gazeteci, yazar Yekta Kopan’ın ana moderatörlüğünde gerçekleşen programın açılış konuşmalarını Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Quirine van der Hoeven, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun yaptı.

Konferansta, “Yerelde Kültür Yönetimi”; “Sürdürülebilir Şehirler”; “Yerelde Kültür Yönetimi”; “Şehir Festivalleri”; “Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar”; “Kollektif Hafıza ve Yerel Etkileri”; “Kültürel Miras ve Şehir”; “Sanat Yoluyla Öğrenme” başlıklı 7 oturum yapıldı.


Şehirlerin kalbi müzeler

Oturumlarda, Türkiye genelinde belirlenen 19 pilot şehir: Manisa, Bursa, Afyonkarahisar, Çanakkale, Mersin, Konya, Van, Malatya, Çorum, Bayburt, Erzurum, Mardin, Tunceli, Trabzon, Rize, Sivas, Kayseri, Gaziantep ve Hatay’dan yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör veya kamu destekli kültür kurumları, bağımsız kültür kurumları, sivil toplumdan temsilciler, yetkililer ve sanatçılar sunum yaptılar.

Çorum, Mardin, Gaziantep Müze Müdürleri Metin Çakar, Nihat Erdoğan ve Emine Öztürk öncelikle çocukların tarihi mirası tanıyarak korumaları ve öğrenerek eğlenmeleri için geliştirdikleri projeleri, müzeyle yerel halkı etkinlikler yoluyla buluşturduklarını anlattılar.

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman kültür sanata ayrılan bütçelerin kıtlığına rağmen vizyon sahibi yöneticilerin gönüllü desteği ve yerelin kamu ve özel imkanlarını seferber ederek halkın koruma bilincini geliştirdiklerini anlattı. Çok daha eski bir ören yeri olan Aslantepe’nin de, Göbeklitepe gibi UNESCO’nun kalıcı miras listesi içinde yer alması için sponsor desteğinin önemini vurguladı.

Hemşin Yaşam Derneği Başkanı Tuğba Yazıcı, yerelde çalışmak için yerelde yaşamak ve öğrenmek gerektiğinin altını çizerek, “Doğayı korumak için kültürümüze bakmalı ders çıkarmalıyız. Hemşinliler çöp çıkartmayan, kolayca dönüşen ekolojik evler zaten yapmışlar. Kendimizi geriye çekip kültürden öğrenmeliyiz” dedi. Nilüfer Belediyesi, Mersin Kültürhane oluşumu; Gaziantep, Kırkayak Kültür ve Mardin, Her Yerde Sanat Dernekleri gibi pek çok yerden gelen temsilci de konuşmalarında şehirlerinin kültürel mirasını, çalışmalarını tanıtan, sorunları ve çözüm önerilerini ifade eden sunumlar yaptılar. Çanakkale’de sivil toplum alanında gönüllü çalışan, Seramik Müzesi oluşumunda görev alan mimar İsmail Erten, “Yerel kültüre sahip çıkarken, alanda çalışırken bilimsellikten ve evrensellikten ayrılmamak gerekir” sözleriyle yerel popülizme düşülmemesi gerektiğini hatırlattı.

Yerel gerçekler üzerinden bilinçli destek

Kapanışta konferansın amacını ve hazırlık sürecini ilk gün, “Sanat ve Kültür Yoluyla Bağlantılar Kurmak” başlıklı söyleşide ortaya koyan Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek Sur van Dijk ve İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, kapanışta da projenin her aşamasında görev alan ve destek olanlarla tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Bu proje bir hayaldi, gerçekleşti. Kültürel mirası tanımak ve tanıtarak korumak konusunda hayallerimiz de tutkularımız da benzer. Birbirimizin deneyimlerini paylaşarak bu projeyi geliştirmeye, daha iyisini yapmaya devam edeceğiz” dediler. Konferansın 19 farklı pilot şehir ve kültür-sanat aktörleri arasında bir tartışma platformu oluşturmak ve sürdürülebilir işbirliklerinin yolunu açmak hedefinin gerçekleştiğini ifade ettiler.

Hollanda’dan kültür kurumları ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan katılımcılar sunumlardan çok etkilendiler. Hollandalı yorumculardan Dr. Jaap-Evert Abrahamse, “Gayet ilginç sunumlardı. Türkiye’de insanlar başkalarından beklemeden, insiyatif alıp girişimde bulunuyorlar” diyerek bu konferans için İstanbul’da bulunmaktan duyduğu heyecanı ifade etti. Eğitimci, sanatçı Maria Sezer, “Araştırma ve öğrenmeye hayal kurmak ve oynamakla başladık. Bu öğrenme yolunu ayakta tutmamız lazım” diyerek konferanstan çok etkilendiğini dile getirdi.