Ay’a 100 milyar dolarlık hücum dönemine girdik

Editör ne diyor?

Önümüzdeki yıl Ay’da trafik hayli yoğun olacak. Rusya ve ABD, uzun bir suskunluk döneminden sonra, bilim ve teknolojik büyük atılımlar sonucu, yeniden Ay programlarına döndüler. Ama bu kez amaç Ay’a yerleşmek, yaşanır bir ortam yaratmak, bitki yetiştirmek, yani Ay’ı kolonize etmek- sömürgeleştirmek ve mesela Mars seferleri için bir sıçrama tahtasına dönüştürmek.

Bilimsel veri akışının yanı sıra ticari başarı da amaçlanıyor. Yüz milyar dolarları aşan ay programları için büyük yarış var. Fakat Rusya ve ABD yalnız değil, Çin en iddialı ülkelerden biri, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirliklerinin yanı sıra, Türkiye de gelecek yıl Ay’a araç çarptıracak. Farklı ülkelerden ulusal veya özel birçok proje, Ay’da bayrak gösterme ve ticari başarı hedefinde.. 2023’te gerçekleşmesi beklenen Ay projelerine göz atıyoruz. Bugüne kadar hangi ülkeler Ay’daki hangi bölgelere başarıyla indi? Hangi ülkeler Ay’a gitmeyi hedefliyor? Ve Türkiye’nin Ay Programı nedir? İlginç ve kapsamlı bir konu. Batuhan Sarıcan hazırladı.

Karadelik fiziğinde yepyeni sayfa açıldı


Astronomların Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde bulunduğu bilinen devasa karadeliği görüntülemeyi başarması ile Karadeliklerin gizlerinin çözümünde büyük adım atıldı. Peki bu ne anlama geliyor? Reyhan Oksay’dan.

İnsanlık giderek bambaşka bir evreye giriyor. Uzayı, evreni, insanlığı anlamada büyük adımlar…Hal böyle iken bir yandan savaşlar, yoksulluk, eşitsizlik.. Ona çare nasıl bulunacak acaba? Tanol Türkoğlu soruyor: Acaba dünya yok olma korkusu-hissi-idraki olmayan varlıklar tarafından yönetilse yaşam daha etik, daha mutlu, daha tatmin edici olur muydu? “İkinci Dijital Kış” yazısı hayli ilginç.

O büyük velveleyle ortaya atılan kriptoparalara neler oluyor? 300 milyar dolar birkaç saat içinde eridi geçtiğimiz haftalarda. Kripto para piyasası derin panik ve kriz halinde! Kripto para dünyası, 9 Mayıs günü başlayan ve saatler içinde milyarlarca dolar kayba neden olan krizi konuşuyor. Peki bu kriz neden yaşandı? Kripto paralara güven azalıyor mu? Yine geniş kapsamlı bir yazı.

Bilimin uç noktalarındayız

Öyle algılayıcılar düşleyin ki düşüncelerimizin magnetik alanlarını hissetsin, ay kayalarındaki oksijenin bulunmasını sağlasın, ya da karanlık maddenin yayınladığı radyo dalgalarını algılayabilsin! Kuantum algılayıcılarda bilimin uç noktalarındayız. Atom ölçeğindeki algılayıcılar (sensörler) tıpta, mühendislikte ve teknolojide devrim yaratıyor. Erdal Musoğlu’nun kaleminden…

Örgütlü cehalet bize kaç tren kaçırttı?

Peki, bu cehaletle 21. yüzyılın hangi basamağına ilişeceğiz? Rönesans’tan bu yana topallıyor muyuz? Sorular, sorular… Doğan Kuban hocanın eski tarihli bir yazısı yine. Hoca, ‘Türklerden kaçan Bizanslı bilginler İtalya'da bir kültürel patlamaya yol açmışlarsa, bizim bunda övünülecek bir katkımız olamayacağı açık. Fakat Fatih’e Roma imparatorluğunu yakıştıran, onun bu düşünceye yatkın olduğunu ima eden tekerlemeler sürüp gider. Fatih ve 2.Bayezid dönemlerinin bazı olayları bu hikayenin yaşamasını sağlamıştır…’ diyor.

Ali Akurgal bir önceki yazısında beklediğim icatlar diye beklentilerini yazmıştı. Bu hafta konuyu icatlar ve refah bağlamında sürdürdü.’ İcat bozuk ekonomoi düzeltir mi, diye sorarak…

Hayatın anlamını aramak bayat bir sorgulama mı oldu? Pelin Dilara Çolak yaşamın anlamı üzerine ilginç bir yazı kaleme aldı.

Kimi ilişkiler yıpratıcıdır ama sonu olmadığını bile bile bitiremezsiniz. Aylar yıllar geçer, takılır kalırsınız... Bu da duygusal açıdan insanı bunaltan ve yaşamından bezdiren bir durumdur. Peki, siz de çıkışı olmayan bir ilişkiye takılıp kalmış olabilir misiniz? İnsanların sonu hiçbir yere varmayacak, yıpratıcı, kötü ilişkilerini sürdürmelerinin ardında üç temel neden yatıyor. Rita Urgan derledi.

Beatles başarısını yakalamak için neler önemli?

Onlar için ilk yargı: Bu çocuklardan bir şey olmaz, idi.. Herkesin bir destekçiye gereksinimi var. Ancak çok sayıda yetenekli insan bu şansa sahip değil, yenilikçiliğin desteklenmediği toplumlarda doğup büyüdükleri için seslerini duyuramayan yenilikçi dahiler “yitik Einstein’lar” mı? Beatles, bilimsel araştırmalara konu oldu!

Haydarpaşa kazılarında ortaya çıkarılan Helenistik mezarda, ölü yakma geleneğini yansıtan yanmış iskelet bulundu. Nilgün Özbaşaran Dede hazırladı. Araştırma Gündemi’nde çok ilginç haberlerimiz var…

Bilim ve beslenme sayfamızın konusu, pişmiş yendiğinde besin değeri daha da artan sebzeler. Murat Altaş’tan..

Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden Arş. Gör. Cennet Kara Özçalık bilişsel terapinin kurucusu olarak kabul edilen Aaron Temkin Beck’i yazdı. Geçen kasım ayında aramızdan ayrılan bu önemli bilim insanı 100 yıllık yaşamına 600’dan fazla makale. 25 kitap ve sayısız ödül sığdırmıştı.

Kısa ömrüne büyük başarı sığdıranlardan biri: Brükselli Vesalius: Tıpta Ortodoks otoriteye, bağnazlığa isyan eden çalışmalarıyla Galenciliği alt eden Andreas Vesalius’un Fabrica kitabı, “otoritenin bağnazlığına karşı bilimsel gerçeğin zaferini sembolize eder”… Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Kadircan Keskinbora yazdı.

“Maymun çiçeği” pandemi oluşturur mu?

Dünyada Afrika dışında baş gösteren maymun çiçeği vakaları her geçen gün artış gösteriyor. En son Avustralya anakarasına da atlamış olduğu bildirilen hastalığın görüldüğü ülke sayısı 7’ye yükseldi. Sayfalarımızda..

Hadi size bir soru: Rüzgar nasıl oluşur? Yanıtı basit gibi geliyor ama tam da değil. Mercan Bursalı Meraklı Çocuk için hazırladı ama hepimizin göz atıp hatırlamasında da fayda var. Dişi ahtapotlar üreme sonrası neden kendilerini ölüme terk ediyor? Kaplumbağalar okyanuslarda yollarını nasıl buluyor? Hayvanlar Dünyası’nda.

Tabii hepsi bu kadar değil: Bilmece bulmaca sayfamız, ilginç sorular, meraklının köşesi, Kimya ve toplum…

HBT’ye en iyi destek şüphesiz okurlarını arttırmak, yaymak.. Bu konuda sizlerin de çaba sarf ettiğinizi biliyoruz! Bilimde kalın, sevgiyle kalın…