HBT 3 yaşında! Ve zekilerin aptallıklarının nedeni üzerine…

Editör ne diyor?

 

Önemli bir doğum günü unutulur mu?! Unutulur! Geçen haftaki dergimizde anımsatmamız gerekeni ancak bu hafta, hem de kısaca yerine getiriyoruz. Oysa iç sayfalarımızda bir tam sayfa HBT ile bilgi vermemiz gerekirdi. Hiçbir şey için geç değil, HBT için güzel bir sayfa haftaya!

Şu kadarını belirtelim: HBT giderek büyüyor, geçen Cumartesi günü gerçekleştirdiğimiz, Türker Kılıç, Cem Say ve Tanol Türkoğlu’nun katıldığı, Orhan Bursalı’nın da açılışını ve sunumunu yaptığı aylık konferansta, HBT için güzel şeyler söylendi. Unutmadan, bu konferansımız ile ilgili özet bilgileri içeride okuyacaksınız: “Yarının harika çocukları yoksa robot çocuklar mı?” sorusunun merkezinde eğitim vardı. Sahi sizleri orada göremedik, nerelerdeydiniz?!


Kapak konumuz zeki insanların arada sırada yaptığı aptallıklarla ilgili. Neden? İyi yetişmişlik, iyi sorular çözüyor ve zeki olmak, pek çok aptallığı yapmamıza engel değil. Düşünün, "Biz polisiz, adınız bir terör olayına, FETÖ operasyonuna karıştı, sizi kurtarabiliriz, bize şu kadar parayı getirin"  telefonunu alınca tıpış tıpış giden insanlarımızı... Ama mesele bu kadar basit değil. Ayrıntılı bir dosya sunuyoruz, merakla okuyacaksınız. Reyhan Oksay hazırladı.

Doğan Kuban uyarıyor: Bölünmeyin!

Seçimlerle yatıp, seçimlerle kalktığımız şu günlerde Doğan Kuban hepimizi uyarıyor: "Önümüzdeki en büyük tehlike bölünmek ve parçalanmaktır." Buna çözüm olarak bugün yapılması gerekenin toplumu birleştirmek olduğunu söyleyen Kuban, Türkiye’nin prestijinin seçimlerden sonra daha da düşmemesi için Kurtuluş Savaşı’nı örnek gösteriyor.

Antarktika’da yapılan araştırmalara Türkiye’den bilim insanlarının katılımı ülkemiz bilimi için büyük bir kazanç. 3. Antarktika Bilim Seferi’nden dönen ekibin başındaki Doç. Dr. Burcu Özsoy ile İTÜ Kutup Araştırma Merkezi'nde konuştuk. 14 yıldır Antarktika üzerine çalışan Özsoy, Türkiye'nin Antarktika'da uzun soluklu üs kurma hedefinde olduğunu söyledi. Özsoy ayrıca küresel ısınma sebebiyle buzullarda büyük erimeler olduğunu ve bunun etkilerini görmeye başladığımızı ifade etti. Batuhan Sarıcan söyleşiyi gerçekleştirdi.

Ağrı duymayan kadın!

Yaşamı boyunca ağrı çekmemiş bir insan bunun nasıl farkında olmaz? 71 yaşındaki İngiliz Jo Cameron, ilginç bir şekilde trafik kazaları geçirmiş, ağrı hissi duymamış; ameliyatlar olmuş, hemen ayağa kalkmış; vücudunda yanıklar olduğunu acısından değil, kokusundan anlamış. Cameron’u ağrı tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesi için bulunmaz nimet olarak değerlendiren doktorlar, “ağrısızlığın” iki önemli mutasyondan kaynaklandığını keşfetmişler… Şimdi yeni tedaviler yolda…

Küresel ısınmayı 1.5 derece sınırında tutmamız için önce bireylerin yaşantılarında köklü değişiklikler yapmasını şart koşan iklim bilimciler, ulaşımda, beslenmede, iletişimde, ısınmada en kısa zamanda bireysel olarak yeşil teknolojilere geçmemizi öneriyor.

Araştırma gündemi bugüne dek “balık yağı” olarak bilinen Omega-3’ün bir yararına daha değiniyor: Çocuklarda astım semptomlarını azaltıyor. Oysa Omega-6 astımı tetikliyor. Bir diğer önemli gelişme de doğum kontrolünün tüm yükünü kadınların üzerinden alacak yeni bir ilaç. Gelecek 10 yıl içinde sperma üretimini durduracak ancak libidoyu etkilemeyecek bir ilacın piyasaya çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Çocukları susturmak için ellerine bir elektronik cihaz tutuşturmanın ne denli yanlış olduğu her geçen gün biraz daha anlaşılıyor. Akıllı telefonlar veya tabletler gibi taşınabilir cihazlar çocukların beyninde kalıcı hasarlar yaratabiliyor ve en önemlisi uyku dengelerini bozuyor... Bizlere sürekli olarak su içmemiz tembih edildi. Ama biliyor musunuz ki aşırı su tüketimi su zehirlenmesine ve nihayetinde ölüme yol açabiliyor.

Hedefimiz büyük

Özlen Özgen "Yakınsama Kültürü ve Medya Yakınsama" başlıklı yazısında çoklu medya fonksiyonlarını aynı cihazda bir araya getiren teknolojik süreç olarak değerlendiriyor.  Burak Cem Coşkun ve Mehmet Özer İngiliz matematikçi ve fizikçi Paul Adrien Maurice Dirac ile 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden biri olan Richard P. Feynman’ın kuantum elektrodinamiğinin gelişimde birbirleriyle kurdukları diyaloğun ne büyük bir itici güç oluşturduğunu yazıyor. Ayrıca Meltem Bilikmen’in, beyin bilgisayara-internete bağlanır ve düşüncelerimiz okunabilir mi, derlemesini anımsatırız.

Müfit Akyos 2018 Mühendisliğin Ufukları Sempozyumu’nda ele alınan konuları dört ana başlık altında değerlendiriyor. Bu sempozyumların amacı başarılı araştırmacı ve uygulamacıların kendi alanları dışındaki gelişmelerden ve sorunlardan da haberdar olması için ne yapmaları gerektiğini tartışmak. Mustafa Çetiner son yıllarda üretken, eğitilmiş insanların ülkeyi terk edip Batı ülkelerinde yaşamlarına devam etme kararına değinirken, geri dönen bazı bilim insanlarının siyasetin çarkları arasında nasıl öğütülüp dönüştüklerini anlatıyor.

100.000 satacak bir HBT’nin ülkemizin yüzünü ve toplumsal ilişkileri nasıl dönüştüreceğini düşünün. Biz bu umudu kovalıyoruz...

Sevgiyle ve dostlukla kalın.