Hedefimiz Ay: 20 yıl Ay’a yerleşmek için yeterli

Editör ne diyor?

Ay’a ilk ayak basılmasının üzerinden 50 yıl geçti ve onca yıldır ihmal edilen Ay, Mars’a yerleşme planlarının gündeme gelmesiyle birlikte popülerliğini geri kazandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın 2,7 milyar Dolarlık fon vaadi üzerine NASA’nın radikal fikir değişikliği, uzay yarışında Ay’ı yeniden öne çıkardı. Ancak bu sefer Ay’da sürdürülebilir bir yerleşim planlanıyor. Ancak çözülmesi gereken temel sorunlar var; su, barınak ve yiyecek bunlardan birkaçı. Kolay değil ama birçok uzay ajansı ve özel şirketlerin bir araya geldiği milyar dolarlık projeler, bir rüyayı gerçek kılmak için çalışıyor.

Doğan Kuban 2050 yılına kadar kendimizden emin olarak yaşamamızı ve üretmemizi sağlayacak ve umut verecek bir ulusal politikamızın olması gerektiğine dikkat çekiyor. Kuban, ekonomik ve siyasi açıdan bir çalkantı içinde olan ülkemizi ABD, Rusya, Avrupa ve Çin gibi güçlü ülkelerin baskılarına karşın nasıl ayakta tutabileceğimizin şifrelerini açıklıyor.

2002 yılında Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen moleküler biyolojinin öncülerinden Sydney Brenner arkasında büyük bir miras bırakarak aramızdan ayrıldı. Dr. Brenner’a Nobel Ödülü, organ gelişiminin genetik olarak düzenlenmesinin altında yatan mekanizmayı keşfinden dolayı verilmişti.


Geçtiğimiz haftanın en fazla ses getiren çalışmalarından biri konuşamayan insanların sesi olmaya aday yeni bir teknolojinin geliştirilmesi. Yapay zekâdan yararlanan bu teknoloji, beyin sinyallerini konuşmaya dönüştürüyor.

Cem Say bu hafta hastanın gözünden nasıl tanındığına açıklık getiriyor. Bu süreçte doktorlar büyük korku içinde: Acaba yapay zekâ teknolojisi insan doktorların yerini alabilir mi? Ne var ki doktorların bu korkusu yersiz. Yapay zekâ doktorlarla bir ekip oluşturduğunda daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.

Onlarca yıldır ağrının kadında ve erkekte benzer şekilde işlemden geçtiği düşünülüyordu. Oysa şimdi anlaşılıyor ki ağrıya verilen tepkiyi, hormonlar ve bağışıklık hücreleri etkiliyor. Örneğin testosteron hormonu verilen kadınlar ağrıyı az az hissediyor. Şimdi, ağrı kesicilerin kadınlar ve erkekler için farklı versiyonlarının üretilmesi üzerine çalışılıyor.

Ali Akurgal, herkesi 5G heyecanının sardığı şu günlerde bazı aklı evvellerin çoktan 6G’yi kafalarında oluşturmaya başladıklarını söylüyor. Ve bu gelişmeler üzerine herkesi ilgisini çekebilecek bir komplo teorisi oluşturuyor.

Tanol Türkoğlu ise sosyal medyaya teşekkür ediyor. Diyor ki, eğer sosyal medya olmasaydı kapitalizmin bizi bu kadar kötü insanlara dönüştürdüğü gerçeği ortaya çıkmayacaktı. Tanol Türkoğlu, Dijitalem köşesinde ise dijital dünyadaki ilginç olaylara dikkat çekiyor. Mustafa Çetiner, geçen hafta başladığı “açık erişim” konusuna devam ediyor. Bu alandaki tartışmaların temelinde bilimsel yayıncı kuruluşlarının kurumsal abonelik fiyatlarının çok yüksek olmasının yattığını söylüyor.

Köpek sahipleri yemek masasına oturduğunda köpeklerinin yalvaran bakışlarına dayanamaz ve tabaklarındakileri hayvanlarıyla paylaşır. Lütfen bunu yapmayın. Çikolata, üzüm ve soğan gibi yiyecekler hayvanların ölümüne bile yol açabilir. Mercan Bursalı yazdı.

Bilim Akademisi genç Bilim İnsanları Ödül Programı BAGEP 2019 sonuçları açıklandı. 43 akademisyen ödül aldı. Bilim Akademisi başkanı Ali Alpar bu ödülün bir amacının da genç nesil araştırmacıları Türkiye’de tutmak olduğunu söyledi.

Sevinç Koçak reklamda “peak” konusuna değiniyor. Peak Games’in reklamı yayınlanma içeriği ile dikkat çekti.

Günümüzün en can acıtan konusu çocuklar ve suç: Son 3 yılda 334 bin çocuğa 31 farklı suç isnadı yapıldı. Doğuş Kaya, çocuklara isnat edilen suçların çocukların yaş aralıkları, eğitim düzeyleri, uyrukları, nerede ve kimlerle yaşadığı ve güvenlik biriminin yaptığı işlem türlerine göre değerlendirdi.

Gelecek Cuma’ya dek sevgiyle ve bilimle kalın.