Bir siyasi liderle bilime vizyon yolculuğu

Editör ne diyor?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD’ye Türk bilim yıldızlarının da bulunduğu çok önemli üniversitelere ülkenin bilim ve teknoloji kaderini değiştirmek düşüncesiyle yaptığı vizyon yolculuğunda HBT de vardı. Muhalefet partisi liderinin “Türkiye Cumhuriyeti bu ikinci yüzyılda bilim ve teknoloji olmalı, biz buna hazırlanmalıyız, yoksa ülkenin büyük zorluklarını aşamayız, ekonomiyi düzeltemez ve demokrasiyi yerleştiremeyiz” bakışını önemli buluyoruz.. Orhan Bursalı yazdı.

Ali Akurgal Türkiye’de ilk çip tasarımını yapan kişilerden biri. Hazır Kılıçdaroğlu bilim ve teknolojiyi siyasetin gündemine taşımışken Akurgal da bize çip dünyasını Türkiye’de yapılanları ve yapılamayanları anlatacağı bir yazı serisine başladı.

2021 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanlığı kararı ile bir Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü kurulmuş. Üniversitenin öğretim üyeleri “Yapmayın etmeyin, bizde zaten var demesine rağmen. Lale Akurgal ‘Bir varmış, bir yokmuş’ yazısında zaten bu konuda dünlyada ilk 100’deyiz, ayrı bir enstitü eklemek neyin nesi?” diye soruyor.


Tanol Türkoğlu’nun yazısı sansür yasası üzerine… Cehaletin gölgesinde Türkiye, ya da haşlanan kurbağa hikayesi: ‘Yarı cehalet ısınan sudur. Ekonomik hayatta kalmak masalıyla yavaş yavaş ısıtılıp haşlanan kurbağalar da biziz..’ Doğan Kuban’dan.

“Nükleer Armageddon” riski ayyuka çıktı!

Büyük güçler eski defterleri mi açıyor? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sahadaki askeri sorunlara karşı “nükleer silah” kartını gösteriyor. Peki ama Rusya’nın elinde ne tip nükleer silahlar var? ABD ve NATO’nun Avrupa’da konuşlandırılmış kaç nükleer silahı var? Büyük güçler bir deliliğe kapılır ve bunları kullanmaya kalkarsa bunun olası insani etkileri ne olur? Batuhan Sarıcan hazırladı.

Sellerden koruyan ‘Süper kahraman’ Yosun: Bataklık yosununun yağmur suyunun akışında çarpıcı bir yavaşlama sağlayabileceği görüldü. Rita Urgan derledi… Endişeli Bilim İnsanları Birliği’nin kurucusu Kurt Gottfried yaşamını kaybetti. Hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmeyen; bilim-devlet ilişkilerine sorgulayıcı bir soluk getiren örnek bir bilim insanıydı… Yeni nesil tespit sistemleri olan biyosensörler hayatımızda çığır açacak değişiklikler yapmaya başladılar. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Bircan Dinç yazdı.

2022 Ekonomi Nobeli ve önemi

Finansal krizlerde bankaların rolü nedir? Ya toplumdaki rolleri? Bankaların başarısızlıkları krizlerin nedeni mi yoksa sonucu mu? 3 ekonomist bankaların neden başarısız olduğunu modellemeleri ile bu yılın Nobel ekonomi ödülünü kazandılar. Nature: Ben Bernanke, Philip Dybvig ve Douglas Diamond’ın çalışması, finansın kapitalizmin doğası gereği neden istikrarsız olduğunu gösteriyor. Özlem Yüzak yazdı.

Geleceğin gıdaları: Zengine et, halka denizanası: Hansel ile Gratel Masalının Kökeni Ortaçağ Avrupa’sındaki açlığa dayanıyor... Ya yakın gelecekte bizi neler bekliyor? 2050 yılına girdiğimizde kasaptan alınan et %75 azalacak, sadece çok zenginler et yiyip kahve içebilecek tahminleri yapılırken, geleceğin sofralarını Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Kübra Ertan ile konuştuk. Hande Kuterdem yazdı.

Mısır uygarlığında ezber bozan keşif: Arkeologlar Antik Nübye’yi bir zamanlar Mısır’dan ayrı olduğunu düşünüyor ve daha az gelişmiş tanımlıyorlardı. Fakat son araştırmalar Nübyelilerin zengin bir kültüre sahip olduklarını ve kültürleriyle firavun ülkesini etkilediklerini gösteriyor. Nilgün Özbaşaran Dede hazırladı.

Menopoz yaşamın doğal evresi mi? Tedavi edilmesi gereken bir hastalık mı? Dünya nüfusunun yarısının yaşamak zorunda kaldığı menopoz, herkeste farklı seyir izleyen doğal bir yaşam döngüsü; son bulguların ışığında hormon tedavisine ve menopoza yaklaşım tamamen değişti. Reyhan Oksay hazırladı.

Belli ki pandemiler ile yaşayacağız. Japonya’nın yeni hedefi: 100 gün içinde pandemiye hazır olmak. Aşılar, uzamış COVID riskini %41 oranında düşürüyor. Korona gündeminde…

Ulusal futbol takımımız… Eksik olan ne?

Prof. Dr. Erkut Konter Spor Psikolojisi Danışmanı. ‘Sporda ve özel olarak futboldaki sorunların nedenlerini ele aldı… Toplumsal kodları çözen anahtar: Göstergebilim: Kültür Üniversitesi’nden Dr. Gülnur Işıklar dil-kültür ilişkisinde göstergenin gücü üzerine yazdı… Duruş ile bilişsel gerileme arasındaki şaşırtıcı ilişki: Bir sağlık kontrolü sırasında duruşu incelemek bilişsel gerilemeyi belirleyebilir.

Bilim kurgu değil; Mamutları hayata CIA döndürecek. Amerikan istihbarat teşkilatı CIA, yünlü mamut ve Tazmanya şeytanı gibi soyu tükenmiş hayvanları geri getirmeye yönelik araştırmalar yürüten şirkete ortak oluyor... Penguenler neden ilk yumurtalarını terk ediyor? Hayvanlar Dünyası’nda. Murat Altaş’tan..

“Déja vu” nedir? İnsanlar niye böyle bir şey yaşar? Meraklının köşesinde… Neden tahta yanar ama metal yanmaz? Mercan Bursalı’nın hazırladığı Meraklı Çocuk’ta.

Beyinciğin bilinmeyen bir işlevi keşfedildi. Denizde bulunan en eski DNA örneği… Geç saatte yemek, neden fazla kiloya neden oluyor? Bölgesel atıklardan sürdürülebilir tuğla üretildi. Ağaçlarda yaşayan primatlar, ağaçları terk etmeye başladı. Mars mantosu beklenilenden soğuk çıktı. Sıtma sinekleri kuraklıktan sonra nasıl birden bire ortaya çıkabiliyor? Araştırma Gündemi’nde.

Bilimle güzel bir hafta geçirmenizi diliyoruz..

OKURLARIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR

Okurlarımızın gençlere Yıllık Dijital HBT Kampanyası’na katkıları büyüyerek sürüyor. “Dergimizi çok önemsiyor ve gençler üzerindeki olumlu etkisine yürekten inanıyorum”diyen, çocuk kitapları yazarı Ayla Çınaroğlu 27 öğrenci… Turgay Yüktaş 4 öğrenci… Deniz Kutlusoy 5 öğrenci… Ve İsmini açıklamayan bir okur 5 öğrenci için yıllık dijital abonelik hediyesinde bulundu. Hepsine gönülden teşekkür… Öğrenciler başta, meraklı hevesli tüm gençler lütfen başvurun.. Yetişkinler, gençlerin başvurmasını sağlayın. Başvuru için, isim, soy isim ve mail adresi ile birlikte: [email protected] bildirin lütfen…

HBT düzenli Dijital Bilim Yayıncılığına geçiyor...

Stüdyo kuruluşu için destek çağrısı Herkese Bilim Teknoloji olarak, günlük bilim- teknoloji konularında geniş kitlelere mümkün olduğunca günlük, Youtube kanalı üzerinden yayın yapma kararı aldık. Yayında söyleşiler yer alacak, haberler irdelenecek, manşetler tartışılacak, dünyadaki çok önemli gelişmeler ve fikirler, bilimsel bakışla irdelenecek. Bu amaçla HBT kendi stüdyosunu kurmak için harekete geçti. Stüdyo kuruluşu için gerekli ekipmanların satın alınmasına yardım çağrısı yapıyoruz. 60.000-75.000 TL arası mal olacak asgari bir stüdyo için ekipman gereksinimimiz var: Video kamera (20-30 bin TL arası), Tripod (2000 TL civarı), Işık (ikili flaş seti, 10 bin TL civarı), Mikrofon (en az 2 kişilik, 6-7 bin TL).. Bilim yayıncılığını daha geniş kitlelerle buluşturmak için, şirket ve okurlardan destek bekliyoruz. İlgilerinizi lütfen [email protected] adresine bildiriniz. Destek ve yardımlarınız için şimdiden hepinize teşekkür ederiz. Gerçekleştireceğiz, yapacağız ve başaracağız!