Herkes grip… Peki ne yapmalı? İşte doğal çözümler

Editör ne diyor?

Kış soğukları bastırmaya başlarken grip ve soğuk algınlığı virüsleri 2 yıllık bir aradan sonra yine güçlü bir şekilde geri döndü. Bağışıklığı güçlü tutmak ve dinlenmek dışında fazla bir tedavi seçeneği olmayan bu iki viral hastalık binlerce yıldır ev yapımı ilaçlar sayesinde hafif geçirilmeye çalışılıyor.

Peki, çinko, bal, zencefil gibi doğal maddeleri kullanarak hazırlanan geleneksel ev yapımı çözümlerin bilimsel bir dayanağı var mı? Grip veya nezle geçirmek bağışıklık sistemini zayıflatır mı, güçlendirir mi? Öksürük, boğaz ağrısı ve nezle bağışıklığımızı nasıl etkiliyor? Grip veya soğuk algınlığı gibi yaygın enfeksiyonlara maruz kalmak bizi zayıf mı düşürür, yoksa direncimizi mi artırır? Konu hepimizi yakından ilgilendiriyor. Bu yüzden bilimsel seçenekleri kapağa taşıdık Reyhan Oksay hazırladı.

Bilim ve Beslenme sayfamızda da bitki bazlı beslenmenin yeni faydalarını okuyacaksınız. Ayrıca yine beslenme ve bilişsel sağlık arasındaki bağlantıyı açıklayan yeni bir araştırma: Meyve ve sebzelerdeki flavonoller bilişsel sağlığımızı korumaya yardımcı olabilir.. D vitamininin kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için taşıdığı önem, zaten uzun zamandır biliniyor. Peki D vitamin ile depresyon ilişkisi hakkında ne biliyoruz? İşte son araştırmalar… Meraklı’nın Köşesi’nde…


Çip fabrikası kurmak hayal mi?

Ankara ODTÜ’de 2 gün süren ÜSİMP Kongresi’nin ana teması üniversite sanayi işbirliği ile krizleri fırsata çevirmek idi. Konu önemli çünkü tehditler ve krizler artarak devam edecek. Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm öne çıkan çözümler arasında ve bunların da yolu Arge’den geçiyor. üniversite-sanayi işbirliği bu bağlamda son derece önemli.

Peki neden onca teşvik varken Türkiye yüksek katma değerli ürün ihracatındaki payı çok düşük? Hangi alanlara yönelmeli? Kongrede konuşulanları Özlem Yüzak özetledi. Bu arada yazarımız Müfit Akyos’un üstün hizmet ödülüne layık görüldüğünü de vurgulayalım. Ali Akurgal çip fabrikası kurma ile ilgili görüşlerini ve deneyimlerini aktardığı yazı serisinin sonuna geldi. Akurgal “TOGG sizin, benim vergilerimiz ile yapılıyor. Ben bununla gurur duyuyorum. Benzerinin, ne zaman yatırım yapmaya sıra gelecekse, o zaman çip fabrikası içinde yapılması gerektiğini görüyorum” diyor.

Yapay zeka aldı başını gidiyor peki nereye kadar? Geçen hafta Katar’daki dünya futbol şampiyonasına bilimsel açıdan bakmıştık, bu hafta da Tanol Türkoğlu algoritma hakem başlıklı yazısında futboldaki yapay zekayı ele aldı. Artık yapay zeka makale bile yazıyor. Geçtiğimiz haftalarda Facebook yapay zeka, yeni yazılımı Galactica’yı tanıttı. Lale Akarun “Peki bu otomasyon çağında gerçek yaratıcılık, özgün fikirler, büyük buluşlar nasıl ortaya çıkacak?” sorusunu ortaya attı. Bu hafta Türkoğlu’nun Dijitalem’ini de unutmayın.

‘Parti=Parça, Parçalanma demek; peki hepimizi birleştiren ne var?’ Doğan Kuban hoca eski tarihli bir yazısında bu sorunun yanıtını aramış. Konu hâlâ çok güncel.

Twitter bitiyor mu?

Yeni rakipler.. Yeni gözdeler Mastodon ve Hive...Twitter’ın en popüler rakibi olan Mastodon’a kısa sürede 500.000 yeni kullanıcı katıldı. Toplamda 6 milyona yakın kullanıcısı var. Benzer şekilde Hive Social da tek gecede 1 milyon kullanıcı çekti. Peki ama Mastodon ve Hive nedir? Twitter’la benzerlikleri ve farkları; artıları ve eksileriyle inceledik. Batuhan Sarıcan hazırladı. Erkekler kadınlardan daha hızlı yaşlanıyor: Bu konuda yapılan bir araştırmanın ilginç sonuçlarını Rita Urgan derledi.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Sinan Kürkçü 2 haftadır nörobilim araştırmaları perspektifinden toplumu ve teşhiş ve tedavideki gelişmeleri yazıyordu. Bu haftaki son bölüm konuyu bağlantısallık açısından ele alıyor.

Covid yeniden arttı. Kaç yıldır karantinasını sürdüren Çin’de vakalar rekora koşmaya başladı. Sayfalarımızda. Grafik Bilgi’de de kişi başına sağlık harcamaları ve yaşam beklentisinde ülkelerin durumunu göreceksiniz. Ve Türkiye de var tabii sıralamada…

Kültür Üniversitesi’nden İdil Akkuzu’nun yazısı İstanbul’un banliyö treni hakkında. Akkuzu tarihsel sürece toplumsal ve mimari açıdan ele alıyor. Konu ilginç.

Çoğu insan sivrisineklerden nefret eder. Hem sivrisineğin ısırdığı yerlerin kaşıntısına dayanamaz hem de sivrisinek vızıltısından müthiş rahatsız olurlar. Peki bütün sivrisinekler birden yok olsa ne olur? Meraklı Çocuk’ta. Mercan Bursalı hazırladı.

Kangurular bir zamanlar dört ayaklı mıydı? Nesli tükendiği sanılan kuş türü 140 yıl sonra ilk kez görüntülendi… Avrupa’nın en büyük kaplumbağası İspanya’da keşfedildi. Hayvanlar Dünyası’nda. Murat Altaş’tan..

Mürekkepbalığının beyninin bizimkine benzer bir şekilde geliştiğini biliyor muydunuz? İnsanoğlu’nun yiyeceklerini 780.000 yıl önce pişirmeye başladığını? İsrail’de bulunan balık dişi fosilleri, atalarımızın yiyeceklerini pişirerek yediklerini gösteren en eski kanıtlar olarak tarihe geçti. Cüzzam bakterisi karaciğeri yenileyebiliyor mu? Ölümün eşiğinde yaşanan deneyimler gerçek mi? Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündemi’nde..

Her sayımızı yeni bir heyecanla hazırlıyoruz. Sadece haber dergisi değiliz, fikir, görüş, tartışma, kültür.. bilimin hemen tüm alanlarını kapsamaya çalışıyoruz. Dergimizin satışını 1000 artırırsak, mali bunalımı şüphesiz ki öteleriz… Hep sayılarını limitte tutmak zorunda kaldığımız çalışanımız var. Basılı dergi satış geliri, matbaa baskı maliyetini ya karşılıyor ya karşılamıyor.. tüm baskı kalemlerinin ithal edildiği bir ülke yarattı iktidarlar… Dergi, ilan ve destek sayfalarımızla ayakta duruyor. Haftalık basılı dergiyi yaşatacağız, bilim bizim yolumuz… Sevgiyle kalın…

Dijital Bilim Yayıncılığı: İlerliyoruz!

Haftalık rapor: HBT olarak, bilim- teknoloji konularında geniş kitlelere yönelik mümkün olduğunca günlük, Youtube kanalı üzerinden yayın yapma kararı aldığımızı açıklamış ve gerekli ekipmanı almak için okurlarımıza destek çağrısında bulunmuştuk. Bilimin, akılcı düşünmenin ülkemiz için, insanlarımız, milletimiz, siyasilerimiz, gençlerimiz için önemini bilen bilim ve aydınlanma dostu okurlarımızdan dijital yayın kuruluşu için ilk adımı atacak destekler geldi. Çok teşekkür ederiz. Ofisimizi dönüştürmeye başladık. İlgilerinizi lütfen [email protected] adresine bildiriniz, desteklerinizi TR97 0006 7010 0000 0046 9424 72 HBT Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. hesap nosuna yatırabilirsiniz.. Gerçekleştireceğiz, başaracağız!