Kesin bilgi: Aşırı sıcakların sorumlusu iklim değişikliği

Editör ne diyor?

Şu sıcaklar sizleri de mahvetti değil mi? Yalnız sıcaklar mı? Bir anda boşalan şiddetli yağmur, seller… Sadece Türkiye değil dünyanın birçok bölgesi aşırı sıcakların ve olağan dışı doğa olaylarının etkisi altında. Peki, bunun sorumlusu kim? Yapılan son çalışmalar bu sorunun yanıtını net bir şekilde veriyor: İklim değişikliği. Önemli bir ayrıntıyla: Küresel iklim değişikliğinin asıl sebebi insan ve onun sorumsuz politikaları.

Konu son derece önemli ve biz de son araştırmaları ve bulguları da ekleyerek kapağa taşıdık. İlgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz. Aslında yapmamız gereken, haberdar olmanın ötesinde harekete geçmek. En azından kendi yaşam alanlarımız içinde küresel iklim değişikliğini tetikleyecek her türlü icraatın önünde durmak, geçit vermemek. Olabildiğince geniş bir kamuoyu farkındalığı oluşturmak. Bu aslında bir yandan da gerçek demokratikleşmenin esaslarından biri değil mi?

Yazarımız Tanol Türkoğlu Dijital Kültür’de bu hafta kısaca SOLID diye tanımlanan Sosyal Bağlantılı Veri üzerine yazdı. Kişisel verilerimizin dev küresel teknoloji şirketlerinin hegemonyası altına girmesi üzerine oluşturulan bir platform SOLID. Temel özelliği kullanıcının ürettiği verinin hâkimiyetinin yine kullanıcının kendisinde olması.


Yılmaz Zenger

Bu çok yönlü dostumuzu kaybettik demeye dilimiz varmıyor ama ne yazık ki artık aramızda değil. Akademisyen, mimar, tasarımcı, modacı, belgesel senaryo yazarı, heykel ve fotoğraf sanatçısı... Adı gibi yılmaz, dirençli bir sivil toplumcu... Türkiye’de ilklere imza atmış üstün bir kişilik. Kendisini tüm yönleriyle ve yaptıklarıyla tanıtmak istedik ve başladık. Önümüzdeki haftalarda da sürdüreceğiz.

İnsan Beyni Projesi

Beyin nasıl düşünce ve zihin oluşturur? Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç geçen hafta bu konuda bir yazı serisine başlamış ve çok önemli küresel bir projeyi, İnsan Beyni Projesi’ni anlatmıştı.  Bu hafta ikincisini kaleme aldı ve İnsan Beyni Projesi’nin yeni yönetim kurulunun yayınladığı bildirgeyi yazdı. İnsan beyninin hala aydınlatılamayan sırlarının üzerindeki perdeyi kaldıracak olan projeyi Kılıç sayesinde okurlarımız yakından takip edebiliyor.

Doğan Kuban, okuma eyleminin bilgesi. 15 bin kitaplık bir kütüphanesi var. Bu kez, kitabı anlayarak ve düşünerek okumanın önemine ilişkin düşüncelerini paylaşıyor ve 10 önemli yazarı öneriyor. Okuma demişken, Prof. Dr. Kamil Karaali’nin eşsiz bir zihin egzersizi olarak okumanın önemine ilişkin yazısı da önemli.

Kadın bedenine ait nice soru, yüz yıllardır süregelen toplumsal baskıların bir neticesi olarak arka plana atılmış durumda. Bugün bile hala kadın bedeninin ve cinselliğinin bilinmeyen noktaları var. Kadın bedeniyle ilgili 10 ilginç gerçeği arkadaşımız Rita Urgan derledi.

Ali Akurgal algoritma konusunu bu hafta da sürdürüyor. 2018 Dünya Kupası bitti ama üzerine sohbetler, kritikler hala sürüyor. 9 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erkut Konter, 2018 karşılaştırmalarından yola çıkarak “Geleceğin futbolu nasıl oynanmalı?” sorusunu ortaya attı ve konuyu performans psikolojisi açısından değerlendirdi.

Takiyüddin’in 4 asır öncesinden günümüze seslenen gözlem saatinin replikasını yapan Ersan Doğan, saati çalıştırmayı da başararak hiçbir ülkenin müzesinde çalışan bir örneği bulunmayan bu mekanizmayı meraklılarının ilgisine sunuyor.

Ahmet Yavuz’un yazısı eğitim üzerine... “Her şeyi merak eden çocuklar nasıl yetişir?” sorusundan hareketle Edirne’nin Süloğlu ilçesinde 55. Tugay’ın 2001 yılında kurduğu kreşi ve sınıf öğretmenlerinin başarısını yazdı. Hazır eğitim konusu açılmışken İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Dr. Güray Gürkan’ın açık kaynak kodlamanın geleceğini anlattığı yazısını da okumanızı öneririz.

Beslenme ve Bilim sayfamızın bu haftaki konuğu incir. Diyabet hastaları kurusundan uzak durmalı! Yaz aylarının bu lezzetli meyvesi hakkındaki bilimsel gerçekleri sizlerle paylaşıyoruz. Mustafa Çetiner’in yazısı ile B12 vitamininin faydaları ve gereksiz kullanıldığında zararları üzerine…

Koç Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Şule Yıldız Oğuz geçen hafta olduğu gibi bu hafta da hamilelik dönemi ile ilgili yazdı. Bu kez konu kramplar ve ağrılar.

Girişimci Köşesi’nde gıda küfüne doğal çözüm geliştiren bir girişimcinin öyküsünü anlattık. Cemre Yavuz Nanomik’in kurucusu Buse Örçen’e sorularını yöneltti.

Hayvanlar Dünyası’nda ise Afrika Gri papağanının marifetlerini okuyacaksınız.

Önümüzdeki haftaya dek bilimle kalın.