Koranavirüs’ün yeni gizemi ve bilinmezlikler içinde gelecek senaryoları

Editör ne diyor?

Ve yine COVID-19 ile ilgili en güncel gelişmelerle, tartışmalarla karşınızdayız. Uzun süredir evlerdeyiz, uzun süredir endişe içindeyiz. Sağlıkçılarımız ve görev yapmak zorunda olan emekçilerimize buradan da bir selam gönderiyor, koronavirüsten dolayı yaşamı yitiren hocalarımızı saygı ile anıyoruz.

Kapağa bu hafta herkesin sorduğu bir soru ile başladık: Bu salgın ne zaman sona erecek? İddia edildiği gibi havaların ısınması ile tehlike geçecek mi? Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Utku Perktaş koronavirüsün yakın tarihini ve ekolojisini yazdı, dünyada virüs iklim ilişkisine yönelik farklı iklim modellemelerinden yola çıkarak..

Prof. Dr. Şefik Alkan geçen hafta ‘virüsten mektup var’ diyerek önemli bilgiler paylaşmıştı. Alkan önemli bir bağışıklık uzmanı. Ve bu kez bize bağışıklık sistemiz üzerinden sesleniyor.. İlgiyle okuyacağınıza eminiz.


Bayram Ali Eşiyok küresel salgının işsizlik boyutunu ve yeni bir küreselleşme düzenine geçileceğini yazdı: “Ben güvende değilsem sen de değilsin!”

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr.Kadircan Keskinbora “Mikroskobik yaramazlar” diye 4 serilik bir yazının ilkini paylaştı: İnsanların en azılı düşmanı veya doğanın yanıtsal cezası...

Koronavirüsle mücadelede en etkili yöntem: Test, test, test!

Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi koronavirüsle mücadele elimizdeki belki de en güçlü araç testler. Reyhan Oksay, konuya dair merak edilenleri derledi: Yeni testlerin eskilerden farkı ne? Testler talepleri karşılayabiliyor mu? Türkiye’de hangi testler kullanılıyor? Koronavirüsle ilgili belki de en büyük şehir efsanelerinden biri gençleri etkilemiyor olması. Oysa, gençler de etkileniyor. Veriler bu yönde. Peki ama bu ölümlerden genler sorumlu olabilir mi? Sayfalarımızda.

Açık kaynaklı 3D tasarımlar hayat kurtarıyor: Dünyanın dört bir yanındaki hastaneler, koronavirüs pandemisinin yaşattığı zorluklarla mücadele ediyor. Mühendis, doktor ve bilim insanları ihtiyaçları nasıl karşılayacaklarını tartışıyor. 3D baskılar önemli bir çözüm aracı: Açık kaynaklı tasarımlar, hayati önem taşıyan tıbbi malzemelerin tedariğinde büyük eksiği giderebilir. Peki neler yapılıyor? Sayfalarımızda..

İran’da durum ne?

Peki komşu İran’da durum ne? Komplo ve bilim arasında sıkışıp kalan İran, 33 milyon kişiyi test etti ve aşı çalışmaları da sürüyor. Modellemelere dayalı olası kayıp oranı ve hangi tedbirlerin alındığını Batuhan Sarıcan derledi.

Doğan Kuban hocamız bizi aydınlatmaya devam ediyor. Bu haftaki yazısında, Descartes’ın “Düşünüyorum, o halde varım,” sözü üzerinden dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına dair gözlem ve yorumlarını paylaştı.. Dilara Çolak, “Sokrates’in yanılgısı: İnsan bezen bile bile yanlış yapar” yazısı ile salgına felsefi açıdan yaklaştı. Müfik Akyos “Durum çok ciddi ama bu sınavdan da çıkacağız. Kent halkı ve yerel kurumların önemli roller üstleneceği bir dünya geliyor diyorum. Kentler akıl ve ahlak için özgürlük isteyecekler, öyle olmalı” diyor. Yoksa hepimiz Hikikomorik mi olacağız? Hikikomorik evde kalma hastalığı demekmiş. Mustafa Çetiner’in kaleminden... Tanol Türkoğlu ise teorisiz dijital toplumu anlattı.

Uzmanların en çok söylediği ve dergimizde de sürekli yer verdiğimiz üzere virüse karşı bağışıklığın güçlü tutulması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Ancak virüse yenik düşmemek için ne yemeliyiz? Hangi vitamin ve mineraller bizi virüse karşı korur; Bilim ve Beslenme sayfamıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Eve kapanmamız, sanattan uzak kalmamız anlamına gelmiyor: İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Arş. Gör. Sevim Karaalioğlu, dijitalleşme ve değişen sergi mekânlarını yazdı: Kodlama ve yazılım sistemlerini içinde barındıran dijital çağın sanat sergileri, izleyiciye sanal ortamda yeni deneyimler yaşatıyor. Atılım Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden
Öğr. Gör. Gizem Kuçak Toprak ise “Mekânı Yazı ile Anlatmak” yazı dizisine devam ediyor: Bir köyün ve eski
bir binanın yazılı bir dille aktarılması esnasında mekânın, fiziksel ve anlatımsal özelliklerinin yansıtılıp yansıtılamayacağına dair bir deneme yazdı.

Ünlü fizikçinin ardından

Manyetizma, süperiletkenlik ve maddenin yapısı hakkındaki çalışmaları ile 1977 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü Philip W. Anderson, 96 yaşında hayatını kaybetti. Anderson’u ve çalışmalarını anlattık... Mersin balığının gen haritası, farenin duygularının yüzünden okunabilmesi...Murat Altaş’ın Hayvanlar Dünyası’nda..

Zor zamanlar dayanışma gerektiriyor. Dışarıyla ilişkimiz kesildikçe, HBT’ye ulaşma da zorlanıyor ve bayi satışları düşüyor. Carrefoursa ve Migros sanal marketlerden de HBT siparişi verebiliyorsunuz.

Sağlıklı olun, her şeyin başı.. Zor günler geçecek...

***

Okurlarımıza çağrı

Bir virüs herkesi evlere hapsederken bilimi de insanlığın ana gündem maddesi haline getirdi. Zorlu günlerden geçiyoruz. Dergi satış noktaları teker teker kapansa da, dergi satışları düşse de ısrarla haftalık yayıncılığımızı sürdürüyoruz. Sizlerin de ulaşmakta zorlandığının farkındayız. Birlikte çözeceğiz. Basılı dergiye ulaşamayanları dijitale yönlendiriyoruz.

Okurumuz Erdal Şimşek bir öneri ile geldi: Okulların kapalı olduğu bu dönemde 200 gence 2 aylık dijital dergi aboneliği hediye edeceğini açıkladı. Gençlere ve öğretmenlere duyurumuzu yaptık. Ve hepimiz çok şaşırdık. İlgi ve talep ummadığımız kadar fazla oldu: 600 kişi. Şimşek’in hediyesine biz de HBT olarak 100 genci daha ilave ettik ve 300 kişiye abonelik verdik. Ama 300 genç daha bekliyor. Ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin bursu ile okuyan gençlerimiz var. Onlar da 1 yıllık dijital dergi abonelik taleplerini yağdırdılar.

Şimdi çağrımız sizlere. Ben de karınca kararınca, yıllık bir iki gence, öğretmene abonelik hediye etmek istiyorum derseniz [email protected]