Mehmet Toner’in Türkiye bilimi için 3 ayaklı formülü

Editör ne diyor?

18. Vehbi Koç Vakfı Ödülü'nü aldı, fakat 10 yıldır bizim gündemimizde olan yaratıcı bir bilim insanı Mehmet Toner. 2008’de, bu derginin atası Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji haberlerine girdi. 2009’da Kanser Çipi buluşu ile kapak konusu oldu. Derginin Gündem yazısını ona ayırmıştık. Toner, o gün de bugün de bilimde ne yapmamız gerektiğini anlatıyor. Hemen hemen aynı başlıklarla. 10 yıl geçmiş ve doktoraların önemini tartışıyoruz. 10 yıl önceki tarihi yazıyı 21. sayfamızda bulacaksınız.

Toner o zaman 10 patent sahibiyken şimdi patent sayısı 60’a yükseltmiş, kanser çipi projesinden yeni projeler üretmiş, mesela bebeğin anne karnında sağlıklı olup olmadığını anlamak için amniyo sentez testlerini tamamen gereksiz kılacak ve böylece anne ve bebek sağlığını yönelik bu testin tehlikelerini bertaraf edecek yeni bir test geliyor. Bir şirket ile anlaşmışlar.

Sağlık alanında çığır açan çalışmaları ile gündem olan Mehmet Toner ile söyleşimizi merakla okuyacaksınız.


Bilim koşuyor: 8 yapıtaşına sahip sentetik DNA

Bilim DNA ile oyununu sürdürüyor, şimdi bir üst aşamaya geçildi ve sentetik DNA’ya 4 yeni yapıtaşı daha eklendi, 8 taneli yapıtaşı olan DNA, evrendeki olası yaşam şekilleri hakkında bize bilgi verebilecek. Öyle ki sentetik DNA’ye yeni yapıtaşları da ilave edilebilecek. Tam bir doğal DNA gibi çalıştığı saptandı. Diğer olası yararı, DNA’ya daha fazla bilgi depolanmasının yolunu açacak olması. Diğer yararlarını okuyun. Koş bilim koş...

Doğan Kuban yazısında soruyor: Türkiye neden sanayileşemedi, neden felsefede, edebiyatta, bilimde, sanatta dünya çapında insanlar yetiştiremedi, bunlar üzerinde düşünelim..

Haluk Ertan ve Ömer Faruk Bodur, Avustralya’dan ilginç bir yazıyla katkıda bulunuyorlar HBT’ye: Son araştırmalar gösteriyor ki, Mars büyüklüğünde bir gezegenin dünyaya çarpması, hem Ay’ı bizden kopardı ve uydumuz yaptı, ama çok daha önemlisi yeryüzünde hayatı başlattı! Meraklı bir jeoloji yazısı!

Beslenme ve Bilim sayfamızda, bizi hem besleyecek hem de mutlu kılacak besin maddelerini okuyacaksınız. Periyodik Tablo’nun keşfinin 150. yılı. Mendeleyev’in büyük buluşuna selam gönderiyoruz. Batuhan Sarıcan yazdı. Yale Üniversitesi’nde araştırmalarıyla dikkati çeken Esen Şefik ile Reyhan Oksay söyleşi yaptı: Bakterileriniz sizi hastalıktan da koruyor! Tuğçe Ezgi Soyaltın “insanlar arasındaki fiziksel mesafe” üzerine yapılan araştırmaları özetliyor: 75 santim! Bu Türkiye’de mümkün mü?

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü! Bu günün anlamını biz buluşlarıyla hayatımızı değiştiren 12 kadını okuyacaksınız: Bulaşık makinesinden kahve makinesine ve araba sileceğine kadar!

Tıp tarihinde Kadircan Keskinbora, Rus Çarı 1. Aleksandr’ın şüpheli ölümünün ilginç öyküsünü yazıyor. Büyük bir aldatmaca mı? Bu sayımızda yeni bir köşe-dizi başladı: Küresel ısınmada hedef! 1,5 derece artışı ıskalarsak ne olur?

Diğer yazarlarımıza gelelim: Tanol Türkoğlu soruyor: Evinizdeki akıllı cihazlar doğru çalışmayarak size savaş açsalar ne olur? Ali Akurgal, eğitim meselesine değişik bir açıdan girdi, üretime doğal zekâyı katmalıyız, bu iyi yetişmiş insan, yani akıllı müfredat ve akıllı öğretmen demek, böylece ihracatımızın 1,28 Dolar'a düşen kilogram değerini artırabiliriz..

Fatma Filiz Özsuca Türkiye’de tarım makinelerinin gelişimini yazdı. Mercan Bursalı, hayvanlar dünyasına bu kez uyku açısından baktı: Hayvanlar uykusuz yaşayabilir mi? Hayır, kuşlar uçarken bile uyuyabiliyor...

Araştırma Gündemi’nde ise, Nilgün Özbaşaran Dede, birbirinden ilginç son araştırmaların bir özetini sunuyor.

Haftalık bilim derginizin yaygın okunmasını sağlayın lütfen. Biz en iyisi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Her hafta beyin besleme günü yeniden başlıyor. Türkiye’nin gündemini değiştiriyoruz...

Sevgiyle ve saygıyla...