Neden bilim? Çünkü bilim gelecektir, güçtür, refahtır… Meraktır… 5. yılı bitirirken…

Editör ne diyor?

5 yıl önce Nisan ayında, bizim de ne olacağını pek bilmediğimiz bir yolculuğa birlikte çıktık. ‘Bu ülkenin aydınlanma yolculuğunda bilim, bilimsel bilginin yayılması, paylaşılması önemli’ dedik ve adını Herkese Bilim Teknoloji koyduğumuz dergimizi yayınlamaya başladık. harcı beraber kardık, tuğlaları beraber üst üste koyduk. Hepinizin çok değerli katkıları ile... Baktık 262 sayıyı geride bırakmışız. Biz de inanamadık. HBT 5 yaşına basmış. Biz de bu sayı özel olsun dedik ve Neden Bilim? Sorusunu yönelttik. Kimlere mi?

Onlar bilim insanlarımız... Ve bilim gönüllüleri... Çoğu tüm dünya tarafından tanınan yaptıkları ile takdir edilen ödüllere layık görülen insanlar. Bizim insanlarımız... Bu ülkede eğitim gördüler, yetiştiler... Ve bazıları bilim yapmak için yurtdışını tercih ettiler. Ayrıca HBT’ye başından itibaren bizlere inanarak destek çıkan bilim dostlarımız.

5. yaşımızı kutladığımız bu sayıda ulaşabildiklerimize birkaç soru yönelttik.


Neden bilim? Bilim dünya ve insanlık için neden önemli? Sizi bilim yapmaya yönelten temel unsurlar neler oldu? Ve toplumda bilimin, bilimsel düşüncenin içselleştirilmesi açısından popüler bilim yayıncılığının önemi nedir?

Aziz Sancar, Gökhan Hotamışlıgil, Derya Unutmaz, Nermin Abadan Unat, Hande Özdinler, Mihri Özkan, Celal Şengör, Önder Ergönül, Mehmet Özdoğan, Mehmet Öztürk, Kamil Uğurbil, Türker Kılıç, Bahar Akıngüç, Fahamettin Akıngüç.. Ve daha pek çoğu...

Önümüzdeki hafta da "Neden Bilim?" sorusuna bilim insanlarımızdan gelen yanıtları sürdüreceğiz.

Ve tarihte bilim aforizmaları

Darwin, Copernicus, Da Vinci, Newton, Marie Curie, Pasteur, Bacon...Ve diğerleri...Bilimsel keşifleri ile insanlığın geleceğine yön verenler... Peki onlar bilim deyince neler söylemişlerdi? İşte size aforizmalardan bir seçki... Batuhan Sarıcan hazırladı. Pandemi beynimizin fizyolojisini bozuyor.

Peki beynimizin strese karşı dayanıklılığını nasıl artırırız? Yalnızlık, stres, korku, travma, ekonomik kaygılar ve yakınların kaybı... Bir yıldan bu yana ruhsal dengemizi alt üst eden pandemi, beynimizin de hem yapısını hem de işlevlerini bozdu. Pandeminin verdiği hasarları engellemek elimizde... Reyhan Oksay derledi.

Beyninizle gezen bir nanobot hayal ediyor musunuz? Sizi karanlık düşüncelerden depresyondan uzaklaştıracak bir sihirli küçük el? Belki henüz değil ama adım adım yaklaşıyoruz.. Sinirbilim büyüyor. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Meltem Lara Bilikmen geçen hafta Laura Sanders’in yazdığı yazının çevirisini bu hafta da sürdürdü.

Müfit Akyos ‘Çevre ve Türkiye’ yazısında 22-23 nisanda ABD’nin ev sahipliğinde yapılacak Liderler İklim Zirvesi öncesinde Türkiye’nin iklim değişikliği konusundaki duyarsızlığını karşılaştırmalı bir tablo ile ortaya koyuyor.

Özlem Kayım Yıldız pandeminin yeni bir evresine girdiğimizi dünya popülasyonunun yeterince büyük bir kısmı aşılanıncaya dek pandeminin sonlanmayacağını, aşı milliyetçiliğinin terk edilip aşılara küresel erişimin sağlanmasını bir gereklilik olarak görüyor. Mustafa Çetiner, kan grupları ve hastalıklarla ilişkisi üzerine yazısını sürdürüyor.

Mutfağın yeni başrol oyuncusu: Yapay Zekâ

Yemek yemenin bir ihtiyacı karşılamaktan çok, her duyuya hitap eden bir deneyim olarak görüldüğü modern dünyada, yapay zekâyı mutfağın bir parçası haline getirme düşüncesi kısa sürede birçok şirketi ve yapay zekâ geliştiricisini heyecanlandırarak harekete geçirdi. Gözde Kara, Ali Berkol ve Yeşim Yaman hazırladı.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü ReDis Innovation’ın üstlendiği BIO Startup Program’ın beşincisinin finalistleri belirlendi. Sayfalarımızda...

Dijital hayatta en hakiki mürşit yapay zekâ olabilir mi? Tanol Türkoğlu’nun ‘Dijital Yaşam Koçu’ yazısında.

‘Koca ülke neden debeleniyor?’ diye soruyor Doğan Kuban ve yanıtını da ‘Çünkü yaşam düşünce odaklı değil, nesne odaklı. Bu tavır çağdaş dünyaya paralel. Çağdaş dünya da hayvana paralel. Bu durumu biraz rahatlatan, binlerce yıldır orada burada birikmiş bilgelikler. En az biriktirenler debeleniyor...’ diye veriyor.

Yaşlanmayı yavaşlatmak elimizde

Kendilerini genç hissedenler daha uzun yaşıyor. Kendimizi kaç yaşında hissettiğimiz, bir başka deyişle, öznel yaşımız sağlığımızı ve yaşam süremizi ciddi biçimde etkiliyor. Kendilerini olduğundan daha genç hissedenler gerçekten de daha uzun bir yaşam sürebiliyor. Son bir araştırmaya göre öznel yaş yükseldikçe, ölüm riski de ikiye katlanıyor. Gerontologlar öznel yaşı düşürmenin ipuçlarını veriyorlar. Dergimizde..

Çocuklar! Okulunuzda doğa dersleri isteyin. Meraklı Çocuk köşemizde bu hafta. Mercan Bursalı hazırladı.

Süveyş Kanalı ile ilgili öğrenmek istediğiniz her şey Grafik Bilgi’de. Bilim ve Beslenme’de hormonların sağlıklı çalışması için nasıl beslenmeli, konusu var.

Meğer paket servis Tunç devrinde de varmış. Mars örümceklerinin gizi çözüldü mü? İyi şarap uzayda da kalitesini koruyor. Yeni bir bazalt türü bulundu... Hepsi ve fazlasıyla Nilgün Özbaşaran Dede’nin Araştırma Gündemi’nde. İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Tuğçe Ezgi Soyaltın mavi ışığa maruz kalma sendromu üzerine yazdı. Neden bazı tavşanlar amuda kalkıp koşar? Koloni halinde yaşayan böceklerde yaşlanma hızı yapılan işte mi gizli? Murat Altaş’ın hazırladığı Hayvanlar Dünyası’nda..

Ve HBT mutfağı

Derginiz her hafta HBT mutfağında özenle hazırlanıyor. Toplantılarla gündem belirleniyor, yoğun ve hızlı bir hazırlık süreci başlıyor ardından. HBT ailesi olarak yani işin mutfağındakileri de sizinle bir kez daha paylaşalım istedik. Yayın danışmanımız Orhan Bursalı, Yayın yönetmenimiz Özlem Yüzak, Yazıişleri müdürümüz Reyhan Oksay, Görsel yönetmenimiz Tüles Hasdemir, editörümüz Batuhan Sarıcan, sosyal medya yöneticimiz Murat Altaş, düzenli çeviri ve derleme yazılarıyla Nilgün Özbaşaran Dede, Rita Urgan ve abone işleri sorumlumuz Meral Doğan Erdinç... Ve iki arkadaşımız daha, dergileri ve matbaa koordinasyonunu sağlayan Ali Bursalı ve Ayhan Bingöl...

Şüphesiz ki, HBT’ye büyük değer katan tüm düzenli yazarlarımızın hepsi... Atılım Üniversitesi yönetimi ve öğretim üyeleri... İstanbul Kültür Üniversitesi yönetimi ve öğretim üyeleri... Bahçeşehir Üniversitesi, Tıp Fakültesi ve yönetimi ve öğretim üyeleri... Düzensiz de olsa yazılarıyla katkıda bulunan okurlarımız, akademisyenlerimiz...

Büyük özverilerle ve katkılarla hazırlanıyor ve sizlere ulaşıyor HBT.. Birlikte daha nice 5 yıllara derken, hepinizi HBT’nin yayılması için çaba harcamaya davet ediyoruz. Bilim, gerçek gündem!

Gelecek Cuma yeniden, sevgiyle ve bilimde kalın!