Ortak akılla okurlarla birlikte maske tasarlama serüveni, bakın neler oldu!

Editör ne diyor?

Acaba HBT okurlarıyla COVID’e karşı mücadele için akıllarımızı birleştirsek, ortaya bir ortak akıl sonucu / ürünü çıksa nasıl olur? Yazarımız, ARGE mühendisi ve tasarımcısı Ali Akurgal böyle bir soruyla ortaya çıktı. Tabii baş tartışmacısı da ABD’de yine ARGE mühendisi ve tasarımcısı Serdar Kıykıoğlu idi. Gözlerimiz önünde, bir kopyası hep bize gönderilerek, öneriler üzerinde sürekli tartıştılar. Okurları bu sürecin içine soktular, 20 okur önerilerle katıldı, onlarla yazıştı Ali bey. Sonuçtan, “otomobili yeniden icat eden” ARGE’cimiz çok memnun. İki yazı çıktı, biri önerilen maske tasarımları üzerine, diğer yazı da ürün geliştirme sürecini anlatıyor, ortak aklın önemini ve korona virüsünden nasıl korunacağı konusundaki konuları içeriyor.

Bir ilginç ve ilk deneyim oldu, buna “açık ARGE” de diyebilirsiniz, sonuçlarından herkes yararlanabilir. Üretecek şirket çıkarsa, bu kamu malını kullanabilir. Sadece HBT yazar ve okurlarının ortak aklı ile tasarlanmıştır desinler yeter! Bu başlangıç, umarız yine okurlarla yeni tasarım süreçlerine ve ortak akıl oluşturmaya yol açar. Haydi hayırlısı!

"Koca ülke neden debeleniyor?"


“Çünkü yaşam düşünce odaklı değil, nesne odaklı. Bu tavır çağdaş dünyaya paralel. Çağdaş dünya da hayvana paralel. Bu durumu biraz rahatlatan binlerce yıldır orada burada birikmiş bilgelikler. En az biriktirenler debeleniyor” diyor Doğan Kuban hoca ‘Düşünce İnsanda Yoğunlaşmalı’ başlıklı yazısında... Kuban, bilge insanımız, uzun ve sağlıklı yaşasın.

Ordinaryus Prof. Bedri Karafakıoğlu bundan 42 yıl önce 20 ekim 1978 yılında öldürüldü. Failleri bulunamadı ve dosya zaman aşımından kapatıldı. 24 yaşında iken Doçent olarak İTÜ Elektrik Fakültesinin kurucuları arasında yer alan bu eşşiz bilim insanını öğrencilerinin deyimiyle ‘Bedri Baba’yı bir dönem öğrencisi olan yazarımız Erdal Musoğlu anlatıyor.

Lale Akarun çok önemli bir konuya parmak basıyor: Akademik etik. Bilimsel aşırmacıların, sahte konferansların cenneti diye anılan Türkiye’de olanları özetliyor ve yapılması gerekenleri sıralıyor.

COVID-19 ve son gelişmeler

COVID-19 ile mücadelede besin takviyelerinden de medet umuluyor. Peki bu ne kadar doğru? Beslenme ve Bilim sayfamızda..

Küresel dünyada belki de tek çıkar yol ‘ben” yerine “biz’ kültürünün yerleşmesi. Buna yaşamdaşlık kültürü de deniyor. Kutuplaşmaların bilerek beslendiği dünyada bunu yapmak ise hiç kolay değil. Peki bu konuda sosyal bilimlerin katkısı ne olabilir. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Cengiz Aydın yazısını bu hafta da sürdürdü.

Ebola virüsü en tehlikeli virüslerden biri ve 2018 yılından beri sürekli yükselişte. Özellikle Afrika kıtasında can almayı sürdürüyor. Bugüne kadar tedavi ve aşı konusunda pek ilerleme sağlanamamıştı. Bunda yeterli fi nansman ayrılmamasının payının büyük olduğunu da vurgulayalım. Geçtiğimiz günlerde sevindirici bir gelişme oldu. Üzerinde uzun zamandır çalışılan bir tedavi FDA tarafından onaylandı.

Ozon tabakasının inceldiğini o keşfetmişti

Saç spreyi ve diğer CFC’li ürünlerdeki kimyasalların çevresel hasarını gözler önüne sererek Montreal Protokolü’nün imzalanmasını sağlayan 1995 Nobel Kimya Ödüllü Mario J. Molina hayatını kaybetti. Batuhan Sarıcan Bilim tarihinde Molina’yı ve çalışmalarını anlattı.

Kültür Üniversitesi’nden Dr. Gabriela Oana Olaru uzaktan eğitimin gelişimi üzerine yazısını bu hafta da sürdürdü.

Atılım Üniversitesi’nden Feride Güven ve Nesrin Atak da yine uzaktan eğitimin yabancı dil bölümü öğrencileri üzerindeki etkisi konusunda yazdılar.

“Nasıl daha güzel olabilirim?”

Yapay zekâ biliyorsunuz artık günlük yaşamın her alanında. Biz farketmiyoruz bile çoğu zaman. Gözde Kara, Ali Berkol ve Sıla Dedekargınoğlu güzellik sektöründe yapay zekâ uygulamalarını yazdılar. Küçük bir örnek: HiMirror” adı verilen yapay zeka destekli ürün ile, “nasıl daha güzel olabilirim?” in tarifi veriliyor. Önce yüz tanıma tabanlı bir algoritma ile akıllı aynaya giriş yapılıp, chatbot Amazon Alexa soru cevap şeklinde sizi dinleyerek sorularınızı yanıtlıyor. Alexa’nın üzerindeki kamera yardımıyla cildi analiz edip, cilt problemlerini tespit edip, çözüm yolları öneriyor.

Aşı karşıtlığının tarihsel geçmişi; Homo türleri arasında neden sadece biz Sapiens’lerin hayatta kaldığı, tehlikeli bir koronovirüsün daha gündemde oluşu (domuz koronovirüsü); ince tozların çocuk beyninde dahi hasar bırakıyor olması; sessizce yol alan insan evrimi... Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündemi sayfalarımızda..

Her yıl onbinlerce kilometre uzaklara göç eden kuşlar hangileri? Grafik Bilgi’de...

Madagaskar’daki dev kuşların ve memelilerin çifte felaketi...Tükenmekte olan primat türünü ne kurtaracak? Murat Altaş’ın hazırladığı Hayvanlar Dünyası sayfasında.

HBT bizim geleceğimiz... Bilimsel düşünce anlamında da geleceğimiz. Bilim ve teknoloji üretimi alanında da teşvik edici ruhuyla haftalık yayınlanan ve toplum içinde gerçek tartışmalara pencere açmaya çalışan bu ruhu Türkiye çapında gezdirelim ve yaygınlaştıralım. Desteğinizi bekliyoruz, her zaman!

Gelecek cumaya kadar bilimde kalın, sevgiyle kalın!..