Söz martının: ‘Siz bizim balıklarımızı çaldınız; biz de sizin yiyeceklerinizi çalıyoruz’

Editör ne diyor?

Martı denilince ilk aklımıza gelen Sait Faik’in Topal Martı’sı, Richard Bach’ın Jonathan Livingstone Seagull’ı. Bu öykü kahramanı martılar belleğimizde hiç silinmeyecek izler bıraktılar. Önceden bilgelik, özgürlük ve barışın simgesi olan martılar, son yıllarda insanların yiyeceklerini “aşıran” hırsızlar olarak farklı bir algının öznesi oldu. Acaba bu suçlama ne derece doğru?

Bir de martılara soralım dedik. Reyhan Oksay’ın bu özgün yazısını bu hafta kapağa taşımaya karar verdik. İnsan doğadan koptukça diğer canlıların da yaşam alanlarını tehdit ediyor. Deniz canlısı olmalarına karşın kentlerin ortalarına kadar gelen martılar da bunlardan biri. Sözü martılara verdik. Bakın ne anlattılar...

Orhan Bursalı ise yavru martıların ilk uçuş deneyimi ile ilgili bir gözlemini kaleme aldı... “Denizin üzeri neredeyse silme yavru martılarıyla doluydu.. Damların üzeri ise sahile inmeyi bekleyen, anne ve yavru martılarla.. O gün martıların özgürleşme günüydü..” diye başladı...


Çin ve ABD...Gerilim artıyor

Yoksa savaşın ayak sesleri mi? ABD hegemonya mücadelesinde Çin’in üstünlüğünü kabul edip, barışçıl bir geçişe izin mi verecek, ya da 20.yüzyılın ilk yarısında olduğu gibi büyük yıkımlarla sonuçlanacak olan savaşlarla mı bu geçiş belirlenecek? Bayram Ali Eşiyok bu ikili arasındaki amansız mücadeleyi rakamlarla ortaya koyuyor. Ayrıca bu yazıyı besleyen 2 önemli grafi k bulacaksınız. İlki Çin’in Latin Amerika’daki ticaretini ABD’den daha güçlü olması üzerine. İkincisi ABD şirketlerinin Çin’deki başarısızlıkları...

Doğan Kuban hoca eski tarihli bu yazısında Osmanlı’nın son dönemindeki vatansever şairlerden bahsediyor: “Osmanlı toplumunun şairleri, düşünürleri hayasız bir yangı yerinde yaşadıklarını, Rıza Tevfi k gibi, Sevr anlaşmasını imzalamış olsalar bile, ruhlarında hissediyorlardı. O günle bugün arasında, bugünün lehine bir Cumhuriyet geleneği ve eğitimi var. O günün lehine de idare eden sınıfın çok uzun bir geleneğe oturan ağırlığı olduğu söylenebilir. Ama şiirler bu günü de aydınlatıyorlar...” diyerek.

Tanol Türkoğlu’nun yazısı metaverse üzerine. Türkoğlu ‘Metaverse teknolojisine “yüklenmeye çalışılan” misyon fiziksel yaşamdan sanal yaşama geçişte köprü vazifesi görmek mi?’ diye soruyor.

Müfit Akyos ise yaratıcı ekonomi üzerine yazdı. Yaratıcı ekonomi, küresel düzeyde 30 milyon kişiye işlendirme sağlayan ve GSH’nın %3’ünü oluşturan, dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Bu yüzden konu önemli.

Pelin Dilara Çolak, Neden felsefe tarihi okumalıyız? Sorusuna yanıt arıyor ve diyor ki: ”Aristoteles’in bir sözü vardır: ‘Bilginin amacı bilgi bile değildir, eylemdir.’ Bilgi edinmekteki amacımız nedir? Bu soru tüm merak ve okuma pratiklerimize yol gösterebilir.”

Gezegen büyüklüğündeki Güneş lekesi 2 günde 10 kat büyüdü

Bilim insanları, hızla büyüdüğü için Dünya’yı da etkileme potansiyeli bulunan bir Güneş lekesi tespit etti. AR3085 olarak adlandırılan Güneş lekesi, birkaç gün önce neredeyse hiç yoktu. İki gün gibi kısa bir süre içinde 10 kat büyüyerek, her biri neredeyse Dünya büyüklüğünde olan bir çift güneş lekesine dönüştü. Peki Dünya için risk oluşturur mu?

Bilim tarihinde bu hafta optikte teori ve pratiği harmanlayan usta bir isim var: Carl Zeiss. Çıraklıktan uzmanlığa; kendi kurduğu atölyeyi bir dünya markası haline getiren, bilim insanlarıyla kurduğu iş birlikleri sayesinde optik ekipmanlarda kalite ve mükemmelliği yakalayan Carl Zeiss’ı, doğum yıl dönümünde anıyoruz. Batuhan Sarıcan hazırladı.

Görme engelliler rüyalarında neler görür? Doğuştan gözleri görmeyen bir insanın rüyası, tıpkı normal gören birininki kadar canlıdır ve zengin düş gücü içerir. Bunlar eşsiz rüyalardır, çünkü tamamen o insanların görsel olmayan deneyimlerden ve biriktirdikleri anılardan oluşur. Meraklının Köşesi’nde..

Yoga: Kilo vermenize yardımcı olabilir mi?

Esnekliği artırdığı ve stresi azalttığı biliniyor, ancak yoga kilo vermenize de yardımcı olabilir mi? Rita Urgan derledi.

Bilim ve beslenme sayfasında yaşlanma karşıtı etkiye sahip yeni keşfedilen bir besin öğesini bulacaksınız. Bir yazı da besin yoğunluğu en yüksek sebzeler hakkında... Murat Altaş’tan.

Kıymık battığında çıkarmazsak ne olur? Meraklı Çocuk sordu Mercan Bursalı yanıtladı.

Korona gündeminde bu hafta nazal sprey şeklindeki aşıları okuyacaksınız. Giderek yaygınlaşıyor; peki pandeminin seyrini değiştirebilir mi? Mustafa Çetiner’in yazısı da aşı karşıtlığının tuhaf tarihi üzerine...

Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dursun Koçer Osmanlı döneminde kağıt ve matbaayı ele aldı.

Çevre bilimleri yüksek etkili bilimsel yayınlarda nerede? Derin Orhon ve arkadaşlarının önemli bir akademik çalışması..

Deniz ve okyanusların çevresel sorunları her geçen gün artıyor. Bu hem ekolojik dengenin korunması hem de küresel iklim değişikliği açısından önemli. Peki neler oluyor? Atılım Üniversitesi’nden Aygün Karlı yazdı.

Ahmet Yavuz Büyük Taarruz ile ilgili saptamalarını ele aldığı yazı serinin sonuncusunu yazdı. Yavuz “Büyük Taarruz ince bir hesap, akıllı bir planlama, yoğun bir hazırlık sonucu ve yüksek risk alınarak atılgan bir şekilde icra edilmiştir. Her seviyede cesaret ve fedakârlık öne çıkmış; zorluklardan yılmayan bir savaşçı karakteri muharebelerin cereyanında etken olmuştur” diyor.

Çiğneyerek zayıflanır mı?

Çiğneme eylemi, bedenin enerji tüketiminde, boş oturmaya kıyasla, yüzde 15’e varan bir artış sağlayabiliyor.

Yeni bir araştırma hormon tedavisinin Down sendomlu insanların bilişsel yetisini güçlendirdiğini üzerine... Yeni bir sinaps türü keşfedildi...Mars’ta ilk kez oksijen elde edildi...Süper tanıyıcılar yüzleri nasıl tanıyor... Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı araştırma gündeminde.

Bir haftayı daha geride bırakıyoruz. Siz bu dergiyi okumaya başlarken biz çoktan yeni sayıyı hazırlamış ve baskıya göndermek için son çalışmaları yapıyor oluyoruz..

Her hafta HBT! Herkese HBT! Günlük sabun köpükleri içinde boğulmaktansa, dünyanın önemli gündemlerini derginizde izliyorsunuz.. Yayalım ve destekleyelim lütfen!

Bilimde kalın, sevgiyle kalın!