2018 Nobel Tıp Ödülü: Kanser tedavisinde çığır açan bir yaklaşımın keşfine

Sağlık Toplum

             

2018 Nobel Tıp Ödülü, kanser tedavisinde yepyeni bir yaklaşım geliştiren Amerikalı James P. Allison (üstte solda) ve Japon Tasuku Honjo (üstte sağda) arasında paylaştırıldı. İkili, bağışıklık sistemi üzerinde fren olarak işlev gören proteinleri işlevsiz bırakarak kanser tedavisinde önemli başarılar elde etti.

Her yıl milyonlarca insanın ölümüne yol açan kanser, insanlığın karşısındaki en büyük sağlık sorunudur. Bu yıl Nobel’e layık görülen iki bilim insanı kanser tedavisi için yepyeni bir yaklaşım geliştirdiler. Bu yenilik, tümör hücrelerine saldırmaları için doğamızda bulunan bağışıklık sisteminin uyarılmasına dayanıyor.


James P. Allison bağışıklık sistemi üzerinde fren işlevi gören bilinen bir proteini incelerek işe başladı. Bu freni boşa almanın yaratacağı potansiyeli fark eden Allison, bağışıklık hücrelerini tümöre saldırmaları için özgür bıraktı. Böylece hastalarının tedavisinde yepyeni bir kavramın geliştirilmesine ön ayak oldu.

Buna koşut olarak Tasuku Honjo bağışıklık hücreleri üzerinde bir protein keşfetti. Bu proteinin işlevini büyük bir hassasiyetle inceleyen Honjo, bunun aynı zamanda bir fren olarak çalıştığını, ancak çok farklı bir eylem mekanizmasına sahip olduğunu keşfetti. Buluşuna dayandırılan tedavilerin kanser ile mücadelede son derece yararlı olduğu ortaya çıktı.

Allison ve Honjo bağışıklık sistemi üzerindeki frenleri boşa almak için farklı stratejilerin kanser tedavisinde nasıl kullanılacağını ortaya çıkarttılar. İkilinin keşifleri kanserle mücadelede bir dönüm noktası oluşturuyor.