Alkol gençlere daha çok zarar veriyor

Öne Çıkanlar Sağlık
Alkol gençlere daha çok zarar veriyor

Alkolün ne kadarının sağlıklı veya zararlı olduğu hala tartışılırken yeni bir araştırma bu konuda yaşın önemini vurguladı. Buna göre gençler için alkol ne miktarda olursa olsun, zararlı. Lancet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, kırk yaş üzerindekilerde alkol, kalp-dolaşım hastalıkları, diyabet veya inme riskini düşürse de, bunun için  günde bir kadeh şarap bile fazla. Alkol düşük miktarlarda dahi; damarlara, karaciğere ve beyne zarar verdiği gibi düşük doğuma ve kansere neden olabiliyor. Araştırmalara göre bu etkilerin ortaya çıkması için, günde alınan tek bir kadeh şarap bile yeterli. Bununla birlikte az miktarda alınan alkolün kalp-dolaşım sistemine ve kan şekeri seviyesine iyi geldiğini gösteren araştırmalar da yok değil.

Son çalışma için Washington Üniversitesi’nden Emmanuela Gakidou, “Global Burden of Diesases” olarak bilinen uzun vadeli araştırmasının verilerini değerlendirdi. Çalışma sırasında 204 ülkeden, farklı yaş gruplarından 1,34 milyon kişinin sağlık verileri analiz edilirken,  alkol tüketiminin 22 farklı hastalık üzerindeki etkisi dikkate alındı. Bilim insanlarının hedefi, alkolün zarar vermediği minimal dozu ve bu minimal dozun ne derece değiştiğini öğrenmekti.

Değerlendirmelere göre alkolün sağlığa ne kadar zarar verdiği, cinsiyetten çok yaşa bağlı. Düşük miktarda alkol tüketimi dahi gençlerde daha yüksek sağlık riskine neden oluyor. Buna göre 15 ve 39 yaş arasındaki alkol tüketimi dünyanın her yerinde hastalıklara ve yaralanmalara hatta ölüme bile yol açıyor. Ayrıca bu yaş grubunda zararsız olarak sınıflandırılabilecek alkol miktarı da diğer gruplara göre daha düşük. En fazla etkilenenler genç erkekler. Her ne kadar alkol tüketimine bağlı riskler kadın ve erkek için aynı olmasına rağmen, erkekler aynı yaştaki kadınlara göre çok daha fazla içki içiyorlar bu da sağlığa daha fazla zarar verdiği gibi kaza yapmalarına da yol açıyor. Kırk yaş üstü kişiler ise düşük miktarda alkol sağlıklarına iyi geliyor. Ancak bu kişilerin herhangi bir hastalığa sahip olmaması gerekiyor. Araştırmaya göre kırk yaşın altındakileri önerilen alkol miktarı yaklaşık olarak günde 0,13 standart içecek ki bu 13 ml kırmızı şarap veya bir şişenin onda biri kadar biraya denk geliyor. Kırk yaşından sonra ise 50-150 ml şarap veya yarım ila bir buçuk şişe biradan fazlası tavsiye edilmiyor.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak